Războiul din umbră

Războiul din umbră

Implicarea tot mai mare a puterilor din Asia de Est în războiul din Ucraina devine tot mai evidentă.

Într-o declarație făcută ieri, Vladimir Putin a afirmat că războiul din Ucraina a devenit unul global după ce rachete occidentale au lovit teritoriul rus.

Totuși, președintele Rusiei uită de sprijinul tacit al Belarusului pentru Armata Rusă (în primele zile ale invaziei din februarie 2022); de ajutorul militar crucial pe care Rusia îl primește din partea Iranului (mii de drone Shahed și construirea unei fabrici în Rusia); de milioanele de obuze furnizate de Coreea de Nord și, mai nou, de prezența militarilor nord coreeni în Războiul din Ucraina.

La rândul său, fostul comandant-șef al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a făcut o declarație pe cât de subiectivă, pe atât de îngrijorătoare. Fostul șef al Armatei a spus că implicarea directă a aliaților autocrați ai Rusiei în războiul împotriva Ucrainei înseamnă că ”al Treilea Război Mondial a început”.

O analiză Foreign Policy surprinde cum Ucraina a devenit arena unde are loc o competiție tăcută între patru țări din Asia de Est pe scena globală.

Pe lângă sosirea recentă a cel puțin 10.000 de soldați ai Coreei de Nord de partea rusă și rolul Chinei este unul vital pentru mașinăria de război a Rusiei. De cealaltă parte, Japonia și Coreea de Sud sunt de partea Occidentului, în sprijinirea Ucrainei.

Vladimir Putin și Kim Jong Un

Agresiunea rusă împotriva Ucrainei are toate caracteristicile unui război proxy, arată analiza publicației. Moscova susține că Ucraina nu este o țară independentă și că scopul real al acestei invazii este Occidentul, adică Statele Unite ale Americii (Deși ne aducem aminte foarte bine că scopul clamat de Putin a fost ”denazificarea” Ucrainei - niciun cuvânt despre lupta împotriva Răului care vine dinspre Occident).

Și în timp ce implicarea Occidentului este clară în toată această poveste care a luat deja sute de mii de vieți, care este povestea cu țările din Asia de Est? Acest război este al lor și dacă da, cu ce scop?

Prietenii Rusiei

Deși China s-a abținut să furnizeze în mod deschis Rusiei arme de la începutul războiului, ea a făcut tot posibilul pentru a oferi Moscovei capacitatea de a-și continua acțiunile agresive în Ucraina. Nu numai că s-au opus sancțiunilor occidentale, dar și-au folosit influența în Sudul Global pentru a reduce condamnarea Rusiei.

Rusia, să adăugăm, importă majoritatea bunurilor și componentelor sale militare din China și, potrivit secretarului de stat american Antony Blinken, China furnizează acum Rusiei aproximativ 90% din importurile sale de microelectronice și 70% din importurile sale de mașini-unelte.

Xi Jinping și Putin

Potrivit datelor vamale, Beijingul livrează lunar Rusiei peste 300 de milioane de dolari de mărfuri cu dublă utilizare și este important de reținut că armata chineză a participat la exerciții militare în Belarus în această vară, la doar câțiva kilometri de granița poloneză.

Coreea de Nord este și mai directă. La începutul agresiunii, a fost una dintre cele cinci țări care au votat împotriva rezoluției ONU care se opune agresiunii ruse, iar acum au ratificat un acord prin care ambele țări se angajează să se ajute reciproc în cazul unui atac.

Coreea de Nord a furnizat Rusiei obuze de artilerie și rachete balistice pentru a reface stocurile de muniție în scădere. Dar cel mai mare pas s-a întâmplat luna trecută, când Coreea de Nord a trimis aproximativ 10.000 de soldați în Rusia, dintre care unii luptă deja în regiunea Kursk și, conform informațiilor disponibile, primele cadavre ale soldaților nord-coreeni sunt deja returnate acasă în lăzi.

Doi aliați ai Statelor Unite ale Americii s-au alăturat Ucrainei

Japonia a ajutat foarte mult. Guvernul de la Tokyo a coordonat inițial sancțiunile cu partenerii occidentali, iar modurile în care aceștia oferă asistență Ucrainei sunt numeroase.

Ajutoare de 12 miliarde de dolari fac din Japonia unul dintre cei mai mari donatori ai țării atacate.

Japonezii și-au revizuit, de asemenea, restricțiile la exportul de arme, permițând transferul rachetelor Patriot de fabricație japoneză în Statele Unite, ajutând la menținerea stabilă a stocurilor americane, afectate de furnizarea de echipamente americane către Ucraina.

Ei au contribuit și în mod diplomatic, folosind conexiunile lor pentru a ajuta la colectarea ajutoarelor pentru Ucraina. De exemplu, în timpul președinției G-7 a Japoniei din 2023, prim-ministrul de atunci Fumio Kishidaa adresat invitații diferitelor țări din Sudul Global, astfel încât președintele ucrainean Volodymyr Zelensky să poată participa cu reprezentanții acestora la summitul grupului din mai.

Coreea de Sud a ajutat America, treabă bună și în Polonia. De la începutul conflictului, Coreea de Sud s-a abținut să furnizeze arme Ucrainei, dar a oferit ajutor umanitar substanțial, precum și echipamente militare și de deminare.

Ei s-au alăturat, de asemenea, sancțiunilor împotriva Kremlinului și, la fel ca Japonia, au completat stocul de arme americane, furnizând Statelor Unite obuze de artilerie și astfel dând Washingtonului posibilitatea de a trimite obuze în Ucraina.

În plus, Coreea de Sud a crescut foarte mult exportul de echipamente militare către Polonia, iar după informațiile despre sosirea soldaților nord-coreeni în Ucraina, se gândesc la un sprijin și mai mare, adică furnizarea directă de arme către Kiev.

Din toate acestea reiese clar că aceste patru țări din Asia de Est duc un război proxy.

Beijingul și Phenianul doresc ca Moscova să prevaleze în acest conflict pentru că împărtășesc viziunea Rusiei despre o ordine post-occidentală în care SUA și aliații săi sunt slăbiți, iar Kim Jong Un și Xi Jinping îl văd pe Putin ca pe un aliat în acea luptă.

Obiectivul oficialilor de la Tokyo și Seul este diametral opus, schimbarea prin forță a granițelor este respinsă categoric de japonezi.

Seulul, pe lângă faptul că este îngrijorat de alianța dintre Coreea de Nord și Rusia, este și motivat să împiedice încercările de schimbare a actualei ordini mondiale.

Acțiunile lor de a ajuta Ucraina să prevaleze sunt menite să transmită un mesaj Chinei și Coreei de Nord că orice încercare de a schimba forțat status quo-ul are consecințe grave.

Ce se întâmplă când vine Trump?

Donald Trump și Kim Jong Un

Îndoielile cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina în eventualitatea victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidențiale i-au tulburat pe toți cei al căror scop este să apere Kievul împotriva agresiunii ruse. Trump a câștigat și rămâne de văzut în ce direcție vor lua politicile sale.

Trebuie spus că nivelul de sprijin pentru părțile în conflict s-ar putea schimba, în funcție de cât de angajate vor rămâne SUA și Rusia în perioada următoare. Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea avea ca rezultat schimbări majore în politica SUA.

Noul președinte american ales a anunțat că va pune capăt războiului într-o singură zi, dar încă nimeni nu știe cum plănuiește să realizeze acest lucru, amintește Foreign Policy .

Dacă se întâmplă acest lucru, războiul proxy al țărilor din Asia de Est din Ucraina se va încheia instantaneu. Dacă conflictul continuă și sprijinul SUA pentru Ucraina scade, Japonia și Coreea de Sud nu vor renunța la ajutorul lor, dar cu siguranță va fi la o scară mai mică. Coreea de Nord și China aproape sigur nu își vor reduce implicarea, deoarece scopul comun care le unește este de o importanță critică pentru toate cele trei țări.

Scopul tuturor rămâne același. Să susțină o terță parte pentru a submina capacitatea concurenților lor. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”