Războiul din umbră al Ucrainei

Războiul din umbră al Ucrainei

Tactica Kievului cu atacuri la frontieră are ca scop destabilizarea Rusiei, iar judecând după răspuns, funcționează, arată o analiză CNN.

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Ucraina a deschis un nou front în lupta sa pentru alungarea invadatorului rus - în Rusia. Dar nu recunoaște că a trimis trupe, a tras cu artileria și a lansat drone pe teritoriul vecinului său.

Operațiunile cetățenilor ruși, care poartă legitimații și uniforme ucrainene și atacă din Ucraina, rămân oficial opace. Este contribuția Kievului la ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „război hibrid” în „zona gri” a conflictului, scrie CNN. S-au scris cărți despre cei doi termeni după ce Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina în 2014.

Pe atunci, în Crimeea au apărut „omuleții verzi” în uniforme combinate de vânătoare sportivă – și haine militare rusești.

Când s-a sugerat că acești bărbați erau de fapt soldați ruși, Vladimir Putin a glumit: „Poți să mergi la un magazin și să-ți cumperi orice fel de uniformă”.

Linia oficială a Moscovei a fost că bărbații care au ridicat steagul rus peste Simferopol și au luat cu asalt parlamentul local al Crimeei au fost „unități de autoapărare” ale ucrainenilor pro-ruși dornici să-și aducă teritoriul sub conducerea Moscovei.

Până când Moscova a recunoscut că trupele sale se aflau de fapt în Ucraina, o mare parte din fosta republică era sub controlul lui Putin.

Acum, la scară mică, Ucraina adaptă aceleași tactici pentru a încerca să-și asigure un efect strategic.

Corpul Voluntarilor Rusiei și Legiunea Libertate pentru Rusia – care fac luptă alături de armata Ucrainei – au efectuat raiduri transfrontaliere scurte în Rusia.

Scopul principal? Destabilizare

Un grup de luptători ruși pro-ucraineni a declarat duminică că a luat doi soldați ruși prizonieri în timpul luptelor din regiunea rusă Belgorod și s-au oferit să îi schimbe în timpul unei întâlniri personale cu guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, transmite Reuters.

Declarația comună a Legiunii Libertatea Rusiei și a Corpului Voluntarilor Ruși (TVC) a fost postată pe Telegram, împreună cu un videoclip în care este văzut și un soldat rănit.

„Astăzi este o mare sărbătoare ortodoxă - Ziua Sfintei Treimi. Iar noi, reprezentanți ai RVC și ai Legiunii, ne oferim să schimbăm doi prizonieri pentru doar câteva minute de conversație cu dumneavoastră în biserică. Neînarmați.

Dacă veți veni la biserica din Novaia Tavoljanka până astăzi la ora 17:00 (duminică n.r), vom face schimb cu cei doi prizonieri ca un gest de bunăvoință, cum se spune în patria noastră, doar pentru a avea ocazia să vorbim cu dumneavoastră despre soarta Rusiei, despre războiul inutil de vărsare de sânge care se desfășoară de un an și jumătate și acum pe teritoriul regiunii dumneavoastră Belgorod.

Deci, astăzi, până la ora 17:00, aveți ocazia să discutați fără arme și să luați acasă doi cetățeni ruși, soldați obișnuiți, pe care dumneavoastră și conducerea dumneavoastră politică i-ați trimis la acest masacru. Ne vedem acolo!“, a spus Denis Vaitreks, comandantul RVC.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a cerut duminică tuturor locuitorilor din localităţile de la graniţa cu Ucraina care se află sub tirul artileriei (inamice) să îşi părăsească locuinţele, susţinând că bombardamentele forţelor ucrainene asupra regiunii au continuat şi noaptea trecută, după ce două persoane au fost ucise cu o noapte înainte, iar sute de copii au fost evacuaţi din zona de graniţă.

„Ascultaţi autorităţile şi părăsiţi-vă temporar locuinţele pentru a păstra ceea ce aveţi mai de preţ, viaţa voastră şi a celor dragi vouă“, a declarat Gladkov pe contul său de Telegram.

Oficialul a explicat că apelul său vizează nu doar locuitorii din districtul Şebekino, care a fost cel mai afectat de atacuri în ultimele zile, ci pentru toate districtele aflate sub bombardament.

Mii de persoane au fost deja relocate

Guvernatorul a indicat că peste 4.000 de persoane au fost relocate şi se află în adăposturi temporare, în principal în şcoli şi cămine universitare, în această regiune, care se învecinează cu Ucraina în sud şi vest.

Ideea Kievului este să facă atacurile din interiorul Rusiei să se simtă ca și cum ar avea o aromă rusească semnificativă - să sugereze că mai mulți ruși iau în considerare disidența și să se alăture unui efort propriu de a-l detrona pe Putin.

Atât Corpul Voluntarilor din Rusia, cât și Legiunea Libertate pentru Rusia spun că au susținători în țara lor de origine.

Este posibil. Cineva a arborat săptămâna trecută steagul albastru-alb al mișcării de opoziție rusă într-o Universitate din Moscova. Cineva ajută să zboare dronele către ținte rusești.

În ceea ce privește Ucraina, cu cât rușii cred că compatrioții lor sunt implicați în atacarea regimului rus, cu atât mai bine. Îndoiala în sine este destabilizatoare.

Judecând după retorica venită din Rusia, funcționează. Deschizând vineri, 2 iunie, o întâlnire cu Consiliul său de Securitate, Putin a spus că „răuvoitorii” trebuie împiedicați să destabilizeze Rusia. El a spus că se va concentra pe asigurarea securității politice interne, ținând cont de eforturile intensificate ale inamicului „de a agita situația în Federația Rusă”.

„Trebuie să depunem toate eforturile posibile pentru a nu le permite să facă acest lucru în nicio circumstanță”, a adăugat Putin.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!