Războiul din Ucraina, văzut din drone. Cum distorsionează realitatea de pe câmpul de luptă VIDEO

Războiul din Ucraina, văzut din drone. Cum distorsionează realitatea de pe câmpul de luptă VIDEO

La aproape doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei, lumea urmărește războiul din Ucraina, de cele mai multe ori, prin intermediul imaginilor filmate cu drone postate în mod regulat de ambele părți. Imaginile alimentează narațiuni mai ample și reprezintă o altă lentilă prin care este redată situația de pe câmpul de luptă și prin care Ucraina și Rusia pot influența opinia publică, se arată într-o analiză Business Insider.

Filmările cu atacurile cu drone sunt răspândite larg atât pe canalele Telegram rusești, cât și pe cele ucrainene. Ele circulă din abundență pe conturile de informații din surse deschise care documentează diverse aspecte ale războiului și inundă diverse platforme de socializare.

Înregistrările sunt variate, dar toate arată drone zburând deasupra câmpurilor de luptă pline de cratere și localizând ținte pe care încearcă să le neutralizeze într-un fel sau altul.

Unele drone lansează încărcături mortale asupra inamicilor, în timp ce altele explodează la impact, zburând direct spre tancuri, blindate și camioane, printre alte ținte. Unele înregistrări captează războiul dronă contra dronă, atacuri mortale asupra operatorilor sau asupra unor soldați individuali surprinși în câmp deschis.

„Fac parte din războiul propagandistic și informațional prin care fiecare parte încearcă să diminueze voința adversarului de a lupta”, a subliniat pentru Business Insider Stacie Pettyjohn, director al programului de apărare de la Center for a New American Security.

Observatorii războiului nu observă neapărat și disfuncționalitățile, practicile defectuoase și erorile. Imaginile difuzate pe canalele de informații din surse deschise sau care sunt împărtășite de Ucraina și Rusia reprezintă doar o parte din operațiunile care au loc zilnic. Experții în război au declarat anterior pentru Business Insider că multe dintre atacurile cu drone se încheie probabil cu un eșec dintr-un motiv sau altul.

Războiul din Ucraina a fost modelat de amenințarea constantă a vehiculelor aeriene fără pilot (UAV), în timp ce trupele ambelor tabere se bazează pe potențialul lor letal și strategic. Amploarea este diferită de orice alt conflict anterior, parțial din pricina faptului că combatanți se bazează atât de mult pe ele - și, de asemenea, din cauza varietății modelelor folosite.

Atât Ucraina, cât și Rusia dispun de drone de nivel militar, cum ar fi octocopterul R18 de fabricație ucraineană și dronele Shahed de fabricație iraniană și variantele domestice ale Rusiei, dar înclină puternic și asupra utilizării dronelor comerciale.

Aceste UAV-uri, precum DJI Mavics chinezești, sunt ieftine și ușor de asamblat. Unele sunt drone de calitate superioară, în timp ce altele sunt genul de modele simple folosite de cineaști, fotografi și operatori amatori. Totuși, trupele rusești și ucrainene pot destul de lesne să facă letale aceste drone, încărcându-le cu bombe și alți explozibili.

Operatorii le pot folosi pentru a vâna ținte, hărțuind trupe sau vehicule fără încetare. Este o realitate terifiantă a războiului, care a fost bine documentată.

În timp ce dronele FPV și munițiile vagabonde fac din liniile de front un coșmar, Rusia încearcă, de asemenea, să copleșească apărarea aeriană ucraineană cu atacuri neîncetate care implică tehnologie de nivel militar.

La începutul războiului, Rusia își folosea rachetele de croazieră și balistice pentru a ataca orașele ucrainene. Pe măsură ce stocul lor s-a diminuat, rușii au început să vină cu „abordări noi”, recurgând în cele din urmă la drone de atac precum modelele iraniene Shahed-136 sau variantele de fabricație rusească, a explicat Pettyjohn.

Aceste tipuri de drone au fost trimise în mod regulat asupra orașelor ucrainene; cele care reușesc să treacă lovesc atât infrastructura civilă, cât și obiective militare. Într-un atac recent asupra orașului Odesa, Rusia a lansat 44 de drone. Ucraina a declarat că a doborât 34 dintre, dar celelalte au lovit instalații energetice, lăsând aproximativ 1,5 milioane de ucraineni fără energie electrică timp de câteva zile.

Ucraina a făcut uz de drone pentru a lovi ținte în spatele liniilor inamice. Ministerul rus al Apărării a afirmat că un atac recent a cuprins peste 20 de drone care au operat în diverse orașe și teritorii, inclusiv la Moscova. Ucraina a lovit aerodromuri militare cu drone, distrugând aeronave rusești, precum bombardierele sale strategice.

Dronele pot fi o soluție de rezervă, împiedicând Ucraina să irosească arme prețioase cu rază lungă de acțiune atunci când nu este necesar.

Cu toate acestea, o mare parte din imaginile filmate cu drone din războiul din Ucraina au fost realizate cu drone FPV în prima linie. Operatorii care pilotează drone FPV poartă ochelari speciali pentru a vedea din perspectiva dronei.

Videoclipurile de succes ale dronelor FPV ucrainene împărtășite aproape zilnic de canalele de informații din surse deschise evidențiază adesea incompetența rusă și priceperea ucraineană. Filmările rusești, pe de altă parte, demonstrează o mare putere militară care copleșește o forță mai slabă, consolidând narațiunea că ucrainenii nu pot rezista la nesfârșit.

„Nu vedem drone FPV care se sting înainte de a atinge ținta din cauza bruiajului”, a observat Pettyjohn pentru Business Insider. „Sau pe cele care ies de pe traseu și lovesc un copac de lângă un tanc sau un transportor de personal”.

Și doar pentru că o altă dronă de recunoaștere preia imagini video ale unei lovituri reușite sau ale unei explozii majore nu înseamnă că ținta a fost distrusă. Există puține modalități de a confirma astfel de detalii, editarea selectivă poate face dificilă obținerea unei imagini exacte, iar videoclipurile se încheie frecvent înainte ca rezultatul atacului să fie clar.

Zborul dronelor FPV necesită un nivel semnificativ de îndemânare, adesea mai mult decât operarea altor tipuri de UAV sau a munițiilor de pândă.

„Ele efectuează manevre cu adevărat uimitoare", a spus Pettyjohn. „Încearcă să le folosească pentru a doborî sisteme bine apărate și mai scumpe”, cum ar fi tancurile, zburând în jurul blindajului pentru a găsi un punct vulnerabil în care încărcătura utilă va produce daune maxime.

Piloții FPV ucraineni s-au dovedit a fi deosebit de pricepuți în acest sens, dirijând dronele către micile trape deschise în vehiculele rusești sau lovind muniția pentru a provoca o detonare catastrofală. Operatorii ruși nu sunt însă amatori și au lovit și ei forțele ucrainene.

Dar simplul fapt că operatorul nu se află chiar în prima linie și nu este în pericol așa cum ar putea fi pe teren sau în apropierea locului atacului nu îl face invulnerabil la contraatac, a spus Pettyjohn. Ambele părți și-au vizat reciproc operatorii, folosind artileria sau chiar alte drone.

Pierderea piloților în urma contraatacurilor reprezintă o lovitură deosebit de grea.

Atâta timp cât dronele zboară însă, lumea va continua să primească un flux continuu de imagini din război.

„Sunt mult mai multe și, cu siguranță, acestea modelează percepțiile asupra conflictului", a subliniat Pettyjohn, adăugând că imaginile pot oferi spectatorilor „o anumită imagine a unui anumit angajament tactic" care „poate fi sau nu reprezentativă pentru ceea ce se întâmplă la scară mai largă în cursul bătăliei”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…