Războiul din Ucraina: Trupele ucrainene din prima linie au probleme cu proviziile, susține președintele Zelenski

Războiul din Ucraina: Trupele ucrainene din prima linie au probleme cu proviziile, susține președintele Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupelor ucrainene de pe linia frontului le lipsesc provizii esenţiale, în special muniţie şi drone.

Trupele ucrainene duc inca lipsa de muniții pe linia frontului/ FOTO:EPA/EFE

Trupele ucrainene duc inca lipsa de muniții pe linia frontului/ FOTO:EPA/EFE

Lipsa muniţiilor a fost mult timp o problemă constantă în Ucraina, în special în prima jumătate a anului 2024. În lunile de iarnă, forţele armate ale Ucrainei au suferit o lipsă critică de obuze, în mare parte din cauza întârzierilor în acordarea ajutorului militar din partea SUA.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a vizitat brigăzile din prima linie şi a raportat despre lipsa de provizii militare, a spus Zelenski.

"Ce anume lipseşte ... Distribuţia de muniţie şi un număr suficient de drone, înainte de toate", a declarat Zelenski.

"Este foarte important să ne asigurăm că, în toate direcţiile cheie, avem mijloacele necesare pentru a provoca pierderi maxime inamicului", a declarat liderul de la Kiev.

Zelenski a comentat, de asemenea, sosirea recentă a unui sistem german de apărare antiaeriană Patriot.

"Aş dori să mulţumesc Germaniei şi Statelor Unite pentru acest pas. Vom fi capabili să facem mai multe pe cer", a declarat el.

Moscova a anunțat duminică faptul că forțele sale au capturat două sate de pe linia frontului din Ucraina, Andriivka în regiunea estică Luhansk și Pishchane, în regiunea nord-estică Harkov, informează AFP.

Ministerul rus al Apărării a afirmat, în briefingul său de presă zilnic, că unitățile armatei sale au „eliberat” ambele localități și că s-au instalat pe „poziții mai favorabile”.

Unitățile armatei ruse au „eliberat” așezările Andriivka și Pișciane „și au ocupat linii și poziții mai favorabile”, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, într-un comunicat.

Andriivka, un sat cu mai puțin de 20 de locuitori, era una dintre ultimele așezări din regiunea estică Luhansk pe care Kievul încă o controla și a fost o țintă-cheie pentru Moscova.

Pișciane a fost, de asemenea, în vizorul trupelor ruse, deoarece ocuparea acestuia ar putea deschide calea pentru Rusia de a ajunge la râul Oskil, care se află la aproximativ 10 kilometri distanță, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Moscova susține că, în ultimele săptămâni, a cucerit o serie de sate și așezări din estul Ucrainei, deși multe dintre ele au doar câteva străzi și câteva clădiri abandonate.

Niciuna dintre cele părți nu a reușit să înregistreze un avans decisiv și atât Moscova, cât și Kievul afirmă că își provoacă reciproc pierderi grele, la aproape doi ani și jumătate după ce Rusia și-a lansat ofensiva militară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii