Războiul din Ucraina se măsoară în centimetri. Cu ce provocări se va confrunta Kievul în octombrie și ce ar putea înclina balanța

Războiul din Ucraina se măsoară în centimetri. Cu ce provocări se va confrunta Kievul în octombrie și ce ar putea înclina balanța

„Fiecare metru pe care forțele ucrainene îl recâștigă este un metru pe care Rusia îl pierde”, a declarat joi, 28 septembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Faptul că el vorbește acum în termeni de metri dezvăluie probabil ritmul lent al contraofensivei Ucrainei și dificultățile cu care se confruntă.

Soldatii ucraineni vor avea multe provocari in octombrie FOTO Profimedia

Soldatii ucraineni vor avea multe provocari in octombrie FOTO Profimedia

De fapt, linia frontului s-a deplasat mai degrabă cu kilometri decât cu metri, dar nu cu atât de mulți. Potrivit unei analize New York Times , mai puțin teritoriu a fost recucerit în august decât în orice altă lună a conflictului de până acum și, de la începutul acestui an, Ucraina a câștigat în jur de 370 de kilometri pătrați, comparativ cu cei 850 de kilometri ai Rusiei în aceeași perioadă.

Pe măsură ce se apropie împlinirea a patru luni de la contraofensiva, este puțin probabil ca situația să se schimbe dramatic în săptămânile următoare. Deși Ucraina a făcut recent unele progrese, strategia lui Zelenski pare să se bazeze pe realizarea de progrese în sud, forțând Rusia să angajeze forțe în est. Weekendul trecut, generalul de brigadă ucrainean Oleksandr Tarnavski a spus că următorul câștig semnificativ ar avea loc dacă forțele ucrainene ar cuceri centrul strategic Tokmak din sud, descriindu-l drept „obiectivul minim” pentru contraofensivă. Cu toate acestea, forțele ucrainene încă se află la 20 de kilometri de oraș și luptă împotriva fortificațiilor rusești.

Chiar și Tarnavski a recunoscut progresul lent al forțelor sale, admițând că contraatacul nu a avansat la fel de „rapid pe cât se aștepta”, nu în ultimul rând pentru că rușii au învățat tactica ucraineană din contraatacurile anterioare și s-au adaptat în consecință.

Acesta nu este sfârșitul provocărilor care se confruntă Ucraina. În octombrie sunt așteptate ploi abundente, care vor transforma câmpul de luptă în noroi insolubil. Temperaturile de iarnă se vor instala apoi, îngreunând progresul în prima linie. Cu toate acestea, Ucraina ar putea fi capabilă să contrabalanseze acest lucru folosind noile sale rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru a atinge ținte dincolo de linia frontului și, astfel, pentru a preveni ca iarna să fie o pierdere totală.

La rândul ei, în ciuda populației și resurselor sale mai mari, nici Rusia nu se află într-o poziție deosebit de puternică. Săptămâna aceasta, Ministerul britanic al Apărării a raportat că armata Rusiei a angajat în această lună forțe „pe fragmente pentru a întări linia supraîntinsă”, ceea ce înseamnă că „o nouă ofensivă concertată a Rusiei este mai puțin probabilă în următoarele săptămâni”. Între timp, reapariția unor forțe Wagner pe linia frontului poate indica o lipsă de personal.

Trupele și aliații Ucrainei au înțeles că se află într-o bătălie prelungită și sângeroasă, dar în același timp analizează ce ar putea stimula schimbarea pe câmpul de luptă. Furnizarea de avioane F-16 , pe care ucrainenii speră optimist să le folosească în luptă încă din această iarnă, ar putea permite Ucrainei să contracareze actuala superioritate aeriană a Rusiei și să ofere forțelor terestre o mai bună acoperire aeriană.

Alternativ, schimbarea pe câmpul de luptă ar putea veni departe de prima linie. Chiar și aliații convinși precum SUA și Marea Britanie au avut conflicte cu Ucraina de la invazie. Amenințarea recentă a Poloniei de a opri livrările de armament către Ucraina în urma tensiunilor legate de importurile de cereale demonstrează ușurința cu care aliații pot folosi armele către Kiev ca instrument împotriva Ucrainei în disputele diplomatice.

Vizitând Washington DC săptămâna trecută, Zelenski a promis că țara sa luptă „pentru fiecare centimetru de pământ ucrainean”. Pe măsură ce cele două forțe vor continua să se confrunte în viitorul previzibil, ele se vor lupta la propriu centimetru cu centimetru.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”