Războiul din Ucraina. Producătorii de arme care profită din plin de conflictul sângeros din inima Europei

Războiul din Ucraina. Producătorii de arme care profită din plin de conflictul sângeros din inima Europei

Marea Britanie a promis echipamente militare în valoare de 750 de milioane de lire sterline, în timp ce ţările europene au alocat două miliarde de euro ajutorului militar pentru Ucraina.

Contractorii americani din domeniul apărării ar putea fi cei mai mari beneficiari ai acestor livrări de armament, printre ei numărându-se Lockheed Martin, Raytheon şi gigantul Northrop Grumman.

Washingtonul trimite 6.500 de sisteme de rachete antitanc Javelin, fabricate de Raytheon şi Lockheed Martin. Costul unei singure rachete este de aproximativ 78.000 de dolari, în timp ce lansatorul de rachete adaugă un cost de 100.000 de dolari. Ucraina va mai primi aceste sisteme din Franţa şi Estonia, şi alte 200 din Marea Britanie.

SUA donează, de asemenea, sisteme radar de contra-artilerie produse de aceleaşi companii, împreună cu gigantul american de apărare Northrop Grumman.

Raytheon produce şi rachetele antiaeriene Stinger, din care SUA au decis să furnizeze Ucrainei 1.400 de bucăţi. Compania a primit deja un contract de 625 de milioane de dolari pentru a reface stocurile americane. Germania oferă Ucrainei 500 de astfel de sisteme şi Ucraina le mai primeşte şi de la Danemarca, Italia, Letonia, Lituania şi Olanda.

Lockheed Martin produce de asemenea sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) - SUA au promis patru astfel de sisteme – şi lansatoarele cu rază lungă de acţiune M270, trimise Ucrainei de Marea Britanie.

O altă armă cu rol esenţial este şi „drona kamikaze” Switchblade, fabricată de AeroVironment, şi din care SUA au promis 700 de bucăţi.

Ucraina primeşte 50 de miliarde de cartuşe din SUA, de care probabil că va beneficia Olin, cel mai mare furnizor al armatei americane de muniţii pentru arme de calibru mic.

Europa

Probabil că marii câştigători de pe urma acestor livrări de armament vor fi BAE Systems şi Thales, scrie Sky News.

BAE Systems din Marea Britanie produce aproape toată muniţia pentru arme de calibru mic din Marea Britanie şi urmează să înlocuiască cele 400.000 de cartuşe trimise de această ţară în Ucraina.

Compania produce, de asemenea, obuzierele de artilerie de 155 mm trimise de SUA (108 de bucăţi), precum şi rachetele ghidate antitanc MILAN, furnizate de Franţa şi Italia, şi fabricate în urma colaborării între Airbus şi Leonardo.

Un alt echipament-cheie produs de BAE Systems, care are fabrici în toată Marea Britanie, este vehiculul blindat Stormer. Marea Britanie oferă Ucrainei un „număr mic” din stocul său.

Vehiculele sunt echipate cu rachete antiaeriene Starstreak, produse în Marea Britanie de Thales, o companie franceză.

Thales fabrică şi arma uşoară antitanc de generaţie următoare (NLAW) , un sistem portabil de rachete, lăudat pentru succesul său în aruncarea în aer a tancurilor ruseşti. Marea Britanie oferă Ucrainei peste 5.000 de bucăţi Asamblate la Belfast, au un cost estimat la 30.000 de lire sterline.

Dynamit Nobel din Germania produce cele 3.000 de arme antitanc Panzerfaust 3 trimise de această ţară alături de 5.100 de arme antitanc Matador. Înainte de războiul din Ucraina, Germania avea o tradiţie îndelungată de a interzice exporturile de arme către zonele de război, ceea ce a limitat vânzările.

Marile companii de apărare îşi văd deja valoarea acţiunilor lor crescând, pe măsură ce investitorii anticipează impactul războiului asupra profiturilor. Acţiunile Thales au crescut cu 35% de la invazie, iar ale BAE Systems cu 32%. Lockheed Martin a înregistrat o creştere de 14% şi AeroVironment de 63%.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”