Războiul din Ucraina e doar „încălzirea”, adevărata criză e pe drum, spune șeful Comandamentului Strategic al SUA
Războiul din Ucraina este doar preludiul provocărilor militare ce așteaptă SUA în viitorul apropiat, pe măsură ce America își pierde avantajul competitiv în domeniul capabilităților armelor nucleare, a avertizat șeful Comandamentului Strategic (USSTRATCOM).
SUA e pe cale să piardă avantajul competitiv în domeniul descurajării nucleare FOTO SHUTTERSTOCK
„Această criză din Ucraina pe care o traversăm în prezent este doar încălzirea. Urmează cea mare. Și nu va dura prea mult până când vom fi testați în moduri în care nu am mai fost testați de mult timp", a apreciat amiralul Charles Richard la simpozionul anual al Naval Submarine League, potrivit comunicatului Departamentului Apărării, relatează Jerusalem Post.
Șeful Comandamentului Strategic al SUA a avertizat că SUA rămâne în urma Chinei și Rusiei în ceea ce privește capacitățile de descurajare nucleară.
„Așa cum evaluez nivelul actual de descurajare împotriva Chinei, estimez că barca se scufundă încet-încet. Se scufundă în ritm lent, dar se scufundă, căci în esență ei lansează capabilități mai rapid decât noi”, a precizat amiralul.
Aceeași evaluare a decalajului de forțe în creștere între SUA, Rusia și China a făcut-o Pentagonul în raportul său recent privind strategia în domeniul apărării, arătând că aceste țări își reînnoiesc și diversifică capacitățile nucleare în vreme ce SUA se concentrează pe înlocuirea sistemelor ce trebuie scoase din serviciu.
China urmărește să se doteze cu cel puțin 1.000 de focoase transportabile până la sfârșitul anului 2030, iar Rusia intenționează să desfășoare 1.550 de focoase limitate prin Tratatul START pe vehicule de transport.
„Republica Populară Chineză (RPC) s-a angajat într-o ambițioasă expansiune, modernizare și diversificare a forțelor sale nucleare și a stabilit o triadă nucleară în formare. Rusia continuă să pună accentul pe armele nucleare în strategia sa, să își modernizeze și să își extindă forțele nucleare și să își arboreze armele nucleare în sprijinul politicii sale de securitate revizioniste", arată un raport din 27 octombrie al Pentagonului.
„Capabilitățile submarine sunt ... poate singurul avantaj asimetric adevărat pe care îl mai avem în fața adversarilor noștri. Dar dacă nu accelerăm ritmul, în ceea ce privește rezolvarea problemelor de întreținere, demararea noilor construcții ... dacă nu ne putem da seama cum să facem asta ... nu ne vom pune într-o poziție bună pentru a menține descurajarea strategică și apărarea națională", a declarat Richard, citat de Departamentului american al Apărării.
Comandantul Stratcom a făcut apel la armata americană să caute inspirație în modul în care a procedat în anii 1950 pentru a-și restabili avantajul competitiv.
„Trebuie să ne schimbăm rapid și fundamental modul în care abordăm apărarea acestei națiuni. Obișnuiam să știm cum să ne mișcăm rapid, iar noi am pierdut arta acestui lucru. Altfel, China ne va depăși pur și simplu, iar Rusia nu va pleca nicăieri prea curând", a argumentat Richard.
Sursa: adevarul.ro