Războiul cu drone nu va avea nevoie de piloți umani în câteva luni, susține un comandant ucrainean
În doar câteva luni, Ucraina ar putea să nu mai aibă nevoie de piloți pentru forța sa de drone, a declarat recent un comandant al unității speciale de drone.
Roiuri de drone/ FOTO:Arhiva
Trecerea preconizată la sisteme autonome și bazate pe inteligență artificială ar marca o evoluție importantă în cursa continuă a înarmării cu drone dintre Rusia și Ucraina.
În doar șase luni, forța de drone a Ucrainei ar putea trece la sistemele cu inteligență artificială, a declarat Robert Brovdi, fondatorul și comandantul unității speciale de drone „Madyar Birds”, într-o întrevedere cu jurnaliștii The Economist la începutul acestei luni. El a precizat că vehiculele aeriene fără pilot vor fi „complet fără pilot, fără niciun operator”.
El a vorbit despre dezvoltarea și testarea continuă a sute de sisteme AI, explicând că soldații vor trebui doar să lanseze aeronava. De acolo, drona „va decide singură unde să meargă și cum să lovească ținta”. Brovdi a adăugat că armele vor fi capabile să deosebească prietenii de dușmani.
Nu este clar la ce sisteme se referă Brovdi, deși diverse companii ucrainene și occidentale au lucrat la capacități autonome pentru drone. Dronele cu inteligență artificială ale unei companii ucrainene au fost deja utilizate pe câmpul de luptă pentru a efectua atacuri autonome asupra forțelor ruse. Cu toate acestea, multe dintre UAV-urile de pe câmpul de luptă, fie că sunt drone ieftine cu vedere la prima persoană sau sisteme mai performante, încă folosesc operatori umani.
Brovdi a declarat că soldații ucraineni care au fost în fruntea folosirii sistemelor fără pilot în război au acumulat ani de experiență și vor putea ajuta la instruirea armatelor NATO în războiul cu drone.
Dronele au devenit un element definitoriu al războiului, la fel ca și cursa înarmărilor care a urmat. Ambele părți implicate în acest conflict utilizează în masă sisteme fără pilot și dezvoltă noi contramăsuri. Pe măsură ce dronele FPV au apărut ca o amenințare serioasă, s-a recurs la un război electronic de amploare pentru a le contracara. Dronele conectate la operator prin cabluri de fibră optică au fost apoi utilizate pentru a învinge bruiajul. Dronele autonome, conduse de inteligență artificială ar fi, de asemenea, imune.
Dronele au schimbat drastic modul în care arată câmpul de luptă modern și au împins armatele occidentale, cum ar fi SUA, să acorde în continuare prioritate dezvoltării sistemelor fără pilot și opțiunilor pentru eliminarea acestora în luptă.
Însă, odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale, apar și o serie de preocupări legate de lăsarea sistemelor autonome să ia decizii letale. La începutul acestui an, rapoartele privind utilizarea de către Israel a inteligenței artificiale pentru a localiza și a ținti agenți Hamas au ridicat o serie de preocupări cu privire la modul în care omul trebuie să rămână în circuit.
Cursa introducerii inteligenței artificiale în armată a dus, de asemenea, la dispute internaționale cu privire la oportunitatea impunerii unor reglementări privind modul de dezvoltare și utilizare a armelor cu inteligență artificială. Unii actori importanți, precum SUA, Rusia și Israel, au susținut că nu este nevoie de noi reglementări internaționale privind astfel de capabilități. Alții, însă, susțin că normele trebuie instituite cât mai curând posibil.
Sursa: adevarul.ro