Războiul comercial SUA–China se intensifică. Xi Jinping anunță tarife de 125% pe bunurile americane

Războiul comercial SUA–China se intensifică. Xi Jinping anunță tarife de 125% pe bunurile americane

China a anunțat vineri, 11 aprilie, că majorează tarifele vamale pe bunurile americane la 125%, de la 84% cât stabilise anterior. De asemenea, a depus și o plângere suplimentară la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

FOTO: Shutterstock

FOTO: Shutterstock

Tarifele de retorsiune ale Chinei de 84% asupra importurilor din SUA au intrat în vigoare joi, determinându-l pe preşedintele american Donald Trump să majoreze din nou tarifele asupra importurilor chineze în Statele Unite la 125%.

Tot în urma acestui război comercial, dolarul a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani față de francul elvețian și la cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni față de yen, investitorii căutând alte active de refugiu, potrivit Reuters.

Dacă SUA continuă să impună tarife suplimentare pentru bunurile chinezești exportate în SUA, China le va ignora, a declarat ministrul finanțelor de la Beijing.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat, după o întâlnire cu premierul spaniol Pedro Sanchez, că nimeni nu câștigă într-un unui război comercial și a îndemnat China și UE să ”opună în comun practicilor de agresiune unilaterale”, cu referire la taxele vamale impuse SUA. ”A te opune întregii lumi, nu va duce decât la izolare”, a adăugat liderul chinez.

Tot potrivit Reuters, delegația chineză de la OMC a depus vineri o plângere suplimentară împotriva tarifelor impuse de SUA.

Beijingul a mai depus o plângere la OMC și miercuri , afirmând că „subminează grav sistemul comercial multilateral bazat pe reguli”. În scrisoarea trimisă, China considera măsurile adoptate de SUA drept „discriminatorii şi protecţioniste” şi cere discuţii bilaterale pentru rezolvarea disputei.

Și Canada a luat această decizie, în martie , după ce Donald Trump a aprobat impunerea taxelor vamale asupra bunurilor importate din Mexic și Canada.

„Decizia Statelor Unite nu ne lasă altă opţiune”, declarase ambasadoarea Canadei la OMC, Nadia Theodore.

Acest prim pas oficial duce de obicei la începutul procesului de arbitraj la OMC, unde o comisie decide dacă acţiunile comerciale sunt legale. Totuşi, OMC are în prezent activitatea afectată de faptul că SUA au blocat de ani de zile numirea de noi judecători pentru apel.

Asta înseamnă că nu poate fi luată nicio decizie dacă ţările fac apel împotriva deciziilor luate de arbitrii OMC.

De asemenea, SUA nu şi-au plătit contribuţiile la organizaţia cu sediul la Geneva, în contextul zvonurilor că administraţia preşedintelui Donald Trump intenţionează să retragă ţara din acest organism.

Știre în curs de actualizare

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Finalul rușinos al unui mandat eșuat”

2 Toate sondajele pentru prezidențiale

3 Citiți și voi cum și-au bătut joc ucrainenii de echipamentele militare trimise de americani și de europeni în penibila aventură din Kursk

4 Oameni buni, în ce țară trăim? / Firme și persoane din cercul de interese al lui Sebastian Ghiță, trimise în judecată de Parchetul European pentru o fra…

5 Ăsta, bonus de 322.600 EUR brut pe lângă salariul său anual, de aproape 137.000 euro brut!