Războiul a erodat sprijinul palestinienilor pentru organizația care conduce Fâșia Gaza. Palestinienii își mână măgarii strigând „ Yallah, Sinwar!"
Critica deschisă la adresa organizație Hamas a crescut în Gaza, atât pe străzi, cât și online. Unii au criticat public Hamas pentru că a ascuns ostaticii în apartamente din apropierea unei piețe aglomerate sau pentru că a tras cu rachete din zone civile.
Locuitorii au declarat pentru BBC că înjurăturile la adresa conducerii Hamas sunt acum obișnuite în piețe și că unii și-au numit măgarii - Yahya Sinwar - după liderul Hamas din Gaza. Pe străzi îi auzi cum din căruțe își îndeamnă animalele cu strigătul „ Yallah, Sinwar!".
„Sunt medic universitar”, spune un bărbat într-un videoclip, „am avut o viață bună, dar avem o conducere murdară [Hamas]. S-au obișnuit cu vărsarea noastră de sânge, Dumnezeu să-i blesteme! Sunt niște mizerii!”
Videoclipul - de neconceput înainte de războiul din Gaza - a fost filmat în afara unui spital, inundat cu sute de victime palestiniene după o operațiune israeliană de eliberare a ostaticilor din centrul Gazei luna trecută.
Cu câteva secunde înainte de încheierea videoclipului, se întoarce spre mulțime și spune: „Sunt unul dintre voi, dar sunteți un popor laș. Am fi putut evita acest atac!”
Videoclipul a devenit viral. Și nu este singurul.
Oamenii spun lucruri de genul "Hamas ne-a distrus" sau chiar îl invocă pe Dumnezeu să le ia viața", a declarat un bărbat. Ei întreabă pentru ce au fost atacurile din 7 octombrie - unii spun că au fost un cadou pentru Israel. Alții îi îndeamnă pe liderii lor să accepte o încetare a focului cu Israelul.
În Gaza există încă persoane care sunt loiale cu înverșunare Hamasului și, după ani de control represiv, este dificil de știut în ce măsură grupul își pierde sprijinul sau în ce măsură oponenții existenți se simt mai în măsură să își spună părerea. Dar chiar și unii dintre angajații grupului ezită.
Un angajat de rang înalt al guvernului Hamas a declarat pentru BBC, sub protecția anonimatului, că atacurile au fost "un salt nebunesc, necalculat".
"Știu că guvernul Hamas s-a pregătit bine pentru atac din punct de vedere militar, dar a neglijat frontul de acasă", a spus el.
"Nu au construit adăposturi sigure pentru oameni, nu au făcut rezerve suficiente de alimente, combustibil și materiale medicale. Dacă eu și familia mea supraviețuim acestui război, voi părăsi Gaza, cu prima ocazie pe care o voi avea," a mai spus acesta.
Insultarea liderilor Hamas a devenit o rutină
Opoziția față de Hamas a existat cu mult înainte de război, deși o mare parte a celor care se opuneau nu s-a expus de teama represaliilor.
Ultima dată când au avut loc alegeri palestiniene, în 2006, în cadrul votului pe liste de partid, locuitorii din Gaza au votat pentru Hamas în 15 din cele 24 de locuri din teritoriu - în celelalte nouă districte, alegătorii au ales un alt partid.
Un an mai târziu, Hamas a ejectat violent forțele Autorității Palestiniene din Gaza, provocând o ruptură dură cu mișcarea rivală Fatah, și a preluat conducerea întregii Fâșii Gaza.
Ameen Abed, un activist politic, a declarat că a fost arestat de mai multe ori pentru că s-a exprimat împotriva Hamas înainte de război, dar a spus că - nouă luni mai târziu - disidența a devenit mai obișnuită acolo.
"În Gaza, majoritatea oamenilor critică ceea ce a făcut Hamas", a spus el.
"Ei văd copii care trăiesc în corturi, iar insultarea liderilor Hamas a devenit o rutină. Dar are mult sprijin în rândul celor din afara graniței cu Gaza, care stau la aer condiționat în casele lor confortabile, care nu au pierdut un copil, o casă, un viitor, un picior."
Disperarea și războiul erodează structurile sociale din Gaza, iar controlul Hamas nu mai este ceea ce a fost. Patru cincimi din populația din Gaza este strămutată, mutându-se adesea între adăposturi temporare.
Legea și ordinea s-au destrămat pe alocuri, parțial ca urmare a politicii Israelului de a viza forțele de securitate din Gaza - nu doar serviciul oficial de securitate internă al Hamas, ci și poliția comunitară responsabilă de criminalitatea stradală, notează BBC.
Pe măsură ce controlul a scăzut, bandele criminale au prosperat, jefuind cartierele și convoaiele de ajutoare; și au apărut companii private de securitate - unele conduse de familii locale puternice.
Sursa: adevarul.ro