Război în umbră, la Moscova, între capii serviciilor secrete
<< Manipulările din culise semnalează luptele continue pentru putere printre forțele de securitate ruse, siloviki >>, scriu Irina Borogan și Andrei Soldatov, într-o analiză CEPA .
<< Vladimir Putin a retras cea mai mare agenție de informații a Rusiei, FSB, din rolul său de principală agenție de spionaj pentru războiul din Ucraina și a predat responsabilitatea unei ramuri puternic militarizate a informațiilor militare, GRU.
Noul ofițer principal, Vladimir Alekseiev, primul adjunct al șefului GRU, este puternic implicat în câteva dintre cele mai grave atacuri ale lui Putin asupra Occidentului din ultimul deceniu. El este acuzat de Marea Britanie și Uniunea Europeană că a supravegheat atacul cu arme chimice de la Salisbury, în 2018. Ofițer cu experiență al forțelor speciale, el este, de asemenea, sancționat de SUA pentru interferență cibernetică directă în alegerile din SUA din 2016.
Semnalul public al schimbării a venit săptămâna trecută, când postul TV pro-Kremlin Tsargrad a difuzat o poveste intitulată „Generalii victoriei: cine este responsabil de operațiunea specială rusă?” Articolul sugera că acești oameni se vor asigura că armata rusă și-a atins în sfârșit obiectivele în Ucraina.
Unii dintre cei numiți — precum generalul Alexander Dvornikov, căruia i s-a dat comanda generală a operațiunii luna trecută — le erau familiari telespectatorilor, la fel și șefii mai multor districte militare și unități majore. Dar un nume a ieșit totuși în evidență. Alekseiev a fost identificat pentru prima dată drept principalul general pentru informații despre Ucraina.
Vestea a însemnat o schimbare semnificativă. Până acum, Ucraina fusese responsabilitatea Serviciului al Cincilea al FSB, departamentul care a furnizat lui Putin informații despre Ucraina înainte de invazie. Începutul dezastruos al războiului, „întunecat” de publicarea preventivă de către serviciile secrete occidentale a planurilor extrem de secrete încă nerealizate și de absența completă a revoltelor populare din partea vorbitorilor de limbă rusă (despre care i se spusese lui Putin că vor avea loc) a răspândit o „umbră întunecată” asupra departamentului. Șeful acestuia, generalul FSB Serghei Beseda, a fost inițial arestat și ținut în renumita închisoare Lefortovo.
Alekseiev este un tip foarte particular de ofițer de informații militare rusești. Și-a început cariera în forțele speciale, sau Spetsnaz, iar nu printr-o aplicare elegantă și dorită la o ambasadă din Occident. Sarcina lui în GRU era să supravegheze direcția a 14-a – care conduce Spetsnaz, brațul paramilitar al agenției – iar în 2011 a devenit prim-adjunct al șefului GRU.
Promovarea unor astfel de oameni a fost tipică noii abordări aduse de Serghei Șoigu după ce a devenit ministru al Apărării în 2012. Alekseiev și cei ca el au devenit noua față a unei agenții pe care Șoigu era hotărât să o extindă, și rapid. Dar unde să găsești personalul? A căutat în rândurile forțelor speciale. S-ar putea să nu aibă abilitățile mai blânde ale altor ofițeri de informații, dar erau niște tipi duri și gata să ucidă.
Alekseiev a avut de-a face cu acțiuni militare în Siria și a fost implicat în conflictul din Donbas. Colegii ofițeri îl consideră brutal și încrezător în sine până la nepăsare.
Sosirea noului personaj a fost însoțită de știri mai sumbre și derutante despre Beseda. De-a lungul calvarului generat de pierderea puterii, Beseda și departamentul său au devenit un magnet pentru jocul de-a învinovățirea de la Moscova – armata și chiar alte departamente ale FSB i-au acuzat pe Beseda și pe oamenii săi că l-au dezinformat pe Putin, punând astfel bazele unei campanii militare eșuate. S-a spus că sume mari de bani alocate subminării ucrainenilor au dispărut.
S-a presupus pe scară largă că Beseda urma să fie lăsat să lâncezească ani buni în izolare în Lefortovo, unde fuseseră ținuți cândva consilierii discreditați ai lui Stalin.
Dar acum două săptămâni, presa pro-Kremlin a dat vestea că Beseda a fost văzut la înmormântarea generalului KGB Nikolai Leonov. Potrivit raportului, Beseda a ținut un discurs. El a fost descris ca șef interimar al Serviciului al Cincilea (deși nu au fost furnizate filmări). Scopul era evident – să ucidă sau să minimizeze vestea căderii sale.
Am verificat cu sursele noastre din Rusia. În cele din urmă, a venit vestea că Beseda a fost văzut intrând în biroul său din Lubianka, sediul neo-baroc al FSB din Moscova. A sunat foarte ciudat și complet fără precedent. A arunca un general în închisoare și apoi a-l repune în funcție era genul de manevră pe care numai Stalin era capabil să o facă cu generalii săi.
Dar există ceva logică în această mișcare. Putin este ferm convins că războiul a decurs „conform planului” și probabil că acționează în consecință. Audiența lui nu este publicul larg, aflat încă foarte mult sub controlul propagandei de la Kremlin, ci elitele ruse – birocrația din capitală și nu numai, inclusiv serviciile militare și secrete. Au pus sub semnul întrebării strategia lui Putin, deși numai în privat, și sunt oamenii pe care Putin trebuie să-i convingă că totul decurge conform planului în Ucraina.
Aruncarea în închisoare a principalului tău maestru de spionaj din Ucraina a spus exact opusul și a clarificat că într-adevăr a existat un eșec semnificativ de informații în Ucraina. Deci, mesajul lui Putin este acum de a pretinde că nu s-a întâmplat nimic cu Beseda.
Dar repunerea lui Beseda în biroul său nu înseamnă că Putin are încredere în FSB, sau în serviciul lui Beseda în special, în Ucraina, așa cum arată clar numirea lui Alekseiev.
Forțele gung-ho din comunitatea de spionaj a Rusiei sunt acum însărcinate să scoată victoria din „mlaștina” celui mai mare eșec militar și de informații al țării lor de la al Doilea Război Mondial. >>