Război în Ucraina. Ce prevede planul de pace al misiunii africane
Misiunea de pace africană, condusă de președintele sud-african Cyril Ramaphosa, a pregătit o serie de „măsuri de consolidare a încrederii”, relatează Reuters, care citează un document-cadru.
Delegația africană FOTO EPA-EFE
Obiectivul misiunii este „de a promova importanța păcii și de a încuraja părțile să accepte un proces de negocieri condus de diplomați”, se arată în documentul consultat de Reuters.
„Măsurile de consolidare a încrederii” ar putea include retragerea trupelor rusești și a armelor nucleare tactice din Belarus, suspendarea punerii în aplicare a mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională împotriva lui Vladimir Putin și atenuarea sancțiunilor.
Acordul de încetare a ostilităților ar trebui urmat de negocieri între Rusia și Occident, se mai arată în document.
Delegația africană a sosit vineri dimineață la Kiev și s-a deplasat la Bucea, scena unui masacru comis de ruși, înainte de întrevederea cu Volodimir Zelenski.
La scurt timp după sosirea delegației africane, armata rusă a lansat un atac masiv cu rachete asupra Kievului.
Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a declarat că acest atac reprezintă un mesaj al Moscovei pentru mediatorii africani. „Rachetele rusești sunt un mesaj pentru Africa: Rusia vrea mai mult război, nu pace”, a scris Kuleba pe Twitter.
„Putin vrea să demonstreze că este dispus să nu țină cont de siguranța liderilor străini, de fapt nu-i pasă, deoarece simte că are impunitate totală. Și oricine se poate afla în locul liderilor țărilor africane. Ne amintim că rachete au zburat și atunci când președintele american Joe Biden și secretarul general al ONU, António Guterres, au sosit în Ucraina”, a reacționat și consilierul prezidențial ucrainean Andrii Iermak.
Delegația africană este așteptată sâmbătă la Sankt-Petersburg pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.
Sursa: adevarul.ro