Război în Ucraina: Care ar fi șansele unui atac nuclear și cât de drastice ar fi consecințele
Experții spun că un atac nuclear nu este imposibil, dar este puțin probabil. De asemenea, ei spun că o singură bombă ar putea distruge cu ușurință un oraș întreg, iar consecințele ar putea fi devastatoare pentru întreaga lume.
Șansele unui atac nuclear sunt mici, dar nu nule Foto Shutterstock
Pe 24 august, ucrainenii au marcat șase luni de la începutul războiului. Experții în securitate speră că acest conflict nu se va extinde până la a include și alte țări, transformându-se într-un război mondial în toată regula.
Într-un discurs de marți, președintele Joe Biden a spus că SUA „nu are nicio intenție de a lupta împotriva Rusiei”, dar a adăugat: „Statele Unite și aliații săi vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”.
Riscul unui atac nuclear
O lovitură nucleară este puțin probabilă, dar nu total imposibilă.
„Sper să nu escaladeze și cred că există șanse mari să nu se întâmple asta, dar riscul este verosimil ori de câte ori statele armate nuclear sunt implicate în conflicte între ele”, a declarat Tara Drozdenko, directoarea Programului de Securitate Globală al Uniunii Oamenilor de Știință Îngrijorați, pentru Business Insider.
„Ucraina nu are bombe nucleare, așa că riscul unui război nuclear în acest scenariu este dacă, în vreun fel, conflictul ar escalada până la a cuprinde țările NATO sau SUA”, a adăugat ea. „Asta crește riscul unei confruntări nucleare, deoarece unele dintre țările NATO au bombe nucleare”.
SUA au aproximativ 5.500 de bombe nucleare, în timp ce Rusia are aproximativ 6.000, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani. Drozdenko a spus că bombele nucleare americane au avut în general randamente explozive echivalente cu aproximativ 300 de kilotone de TNT, în timp ce bombele nucleare rusești tind să varieze de la 50, 100 de kilotone la 500, chiar și până la 800 de kilotone, deși fiecare țară are bombe nucleare mai puternice, scrie Business Insider.
„Bombele moderne sunt de 20-30 de ori mai puternice decât bombele aruncate la Hiroshima și Nagasaki”, a spus Drozdenko, adăugând: „Dacă SUA și Rusia ar lansa tot ceea ce au, ar putea fi un eveniment care pune capăt civilizației”.
Moarte, înfometare, otrăvire cu radiații și arsuri de gradul 3
O singură bombă nucleară poate distruge cu ușurință un oraș întreg, a declarat Kathryn Higley, profesoară de științe nucleare la Universitatea de Stat din Oregon, pentru Business Insider.
„Este foarte greu să spui: ‘Ei bine, acest oraș va supraviețui și acel oraș nu’, a adăugat ea. „Depinde foarte, foarte mult de dimensiunea bombei, cum arată topografia, unde o detonează, cine este în amonte, cine în aval”.
Când o bombă nucleară lovește, declanșează un strălucire orbitoare, o minge de foc portocalie gigantică și unde de șoc care colapsează clădirile. Oamenii aflați în centrul exploziei (la aproape un kilometru pentru o bombă de 300 de kilotone) ar putea fi uciși imediat, în timp ce alții din apropiere ar putea suferi arsuri de gradul trei.
O explozie nucleară de 1.000 de kilotone ar putea produce arsuri de gradul trei la o distanță de până la 8 kilometri, arsuri de gradul doi la o distanță de până la 10 kilometri și arsuri de gradul I la o distanță de până la 11 kilometri, potrivit unei estimări a AsapScience. Oamenii aflați la o distanță de până la 85 de kilometri ar putea experimenta și orbire temporară.
„Să spunem că te afli într-un oraș și că ești suficient de departe de centrul exploziei încât să nu suferi o doză letală de radiații - este foarte probabil să fi rănit de o clădire în prăbușire sau să ai arsuri de gradul trei pe o mare parte a corpului tău”, a spus Drozdenko, adăugând: „Nu există suficiente paturi de arși goale în toate Statele Unite pentru a face față chiar și unui singur atac nuclear asupra unui oraș din SUA”.
Exploziile nucleare produc nori de praf și particule radioactive asemănătoare nisipului care se dispersează în atmosferă — numite și precipitații nucleare. Expunerea la acestea poate duce la otrăvire cu radiații, care ar deteriora fatal celulele corpului.
Norii respectivi pot bloca lumina soarelui, determinând o scădere dramatică a temperaturilor și scurtând sezonul fertil pentru culturi esențiale traiului. Drozdenko a spus că producția culturilor ar putea fi afectată drastic timp de zeci de ani, ceea ce ar duce și la foamete.
Sursa: adevarul.ro