Râușor, ținutul zăpezilor de sub Vârful Retezat. Atracțiile stațiunii din mijlocul sălbăticiei
A nins abundent, la munte, în acest sfârșit de săptămână, iar unele stațiuni montane din Hunedoara s-au animat odată cu venirea zăpezii. Turiștii au găsit stațiunea montană Râușor din Retezat (video) învăluită în zăpadă, însă deocamdată nu pot schia pe pârtiile ei.
Stațiunea montană Râușor din Hunedoara a fost înființată în anii ’70, în ținutul sălbatic de sub Vârful Retezat (2482 metri), accesibil până atunci doar pe cărările de munte de pe valea Râușorului, poteci anevoioase folosite de ciobani, vânători și excursioniști.
Lucrările la Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare – Retezat din ultimele decenii de comunism au adus transformări în zona greu accesibilă oamenilor.
Numărul cabanelor și pensiunilor din stațiunea montană Râușor a crescut mai ales în ultimele două decenii, iar două pârtii de schi au fost amenajate în locul unei foste pășuni înconjurată de pădure, vegheată din depărtare de Vârful Retezat.
Un drum de 15 kilometri, asfaltat, urcă din comuna Râu de Mori din Hunedoara, de la Cetatea medievală Colț (Castelul din Carpați) pe Valea Râușorului, până în centrul zonei de agrement, aflată la cota 1.200 – 1400 metri. Șoseaua traversează pădurile, strecurându-se odată cu pârâul Râușor printre versanții abrupți. Iarna drumul devine dificil, însă oaspeții zonei nu se lasă descurajați.
„Am venit din București, cu soțul și cele două fete pentru a ne bucura de zăpadă. Avem părinții în Hunedoara și ne-au spus că stațiunea montană Râușor este cea mai apropiată de oraș, la o oră de mers cu mașina. Ne-am dat cu săniile, am băut un ceai, ne-am plimbat prin pădure, iar timpul a trecut foarte repede”, spune Ioana, aflată sâmbătă la Râușor.
Codul portocaliu de ninsori abundente și vijelii la munte, anunțat pentru sfârșitul acestei săptămâni, i-a descurajat pe turiști să plece la drum, cred unii cabanieri din stațiunea montană Râușor. În zilele viitoare, zona de agrement va avea mai mulți vizitatori, odată cu deschiderea pârtiilor de schi.
„Aștept un grup de turiști din Timișoara care vor petrece Crăciunul aici. Sunt pe drum și m-au tot sunat să mă întrebe despre cum este vremea aici, dacă mai pot urca, pentru că s-au cam speriat și ei de Codul portocaliu”, spune un cabanier.
Tunurile de zăpadă pe cele trei pârtii de schi din stațiunea montană Râușor, ultima înființată în acest an, au pornit, adăugând zăpadă artificială stratului deja așternut după ninsori, însă administratorii pârtiilor spun că abia de la începutul săptămânii viitoare turiștii vor putea schia, pentru că acestea trebuie bătătorite.
O pârtie pentru săniuș va fi, de asemenea, amenajată în următoarele zile. Prețul închirierii săniilor este de 25 de lei pe zi, iar al schiurilor de 50 de lei pe zi.
Ce pot face turiștii la Râușor
În afara sporturilor de iarnă, turiștii ajunși în stațiunea montană Râușor pot face drumeții pe cele câteva trasee montane din Retezat care încep din zona de agrement. Cele mai accesibile traversează pădurea din vecinătatea pârtiilor.
Un alt traseu urcă spre Vârful Retezat, aflat la circa două ore de Râușor, însă iarna, porțiunea de creastă de sub Vârful Retezat este extrem de dificilă.
Cascada Râușor se află la circa 20–30 de minute de mers din stațiune, iar la intrarea pe valea Râușorului, turiștii găsesc biserica medievală Colț și Cetatea medievală Colț (video), clădite în secolul al XIV-lea.
Biserica de piatră, o veche mănăstire ridicată de familia cnezială Cândea, se află lângă șosea, chiar la intrarea în defileu.
Pe versantul opus, la o înălțime de peste 100 de metri, se înalță cetatea clădită pe stânci, cunoscută sub numele de „Castelul din Carpați”, după nuvela scrisă de Jules Verne în secolul al XIX-lea.
Sursa: adevarul.ro