Râurile din Alaska capătă culori ciudate din cauza încălzirii globale. Ce se întâmplă, de fapt

Râurile din Alaska capătă culori ciudate din cauza încălzirii globale. Ce se întâmplă, de fapt

Topirea permafrostului din Alaska, la un ritm alarmant pentru toată lumea, provoacă o problemă gravă. Râurile din Alaska se colorează din cauza eliberării de fier și alte metale grele, afectând negativ ecosistemele și punând în pericol sănătatea umană.

Râurile din Alaska s-au colorat din cauza metalelor grele ajunse în apă. FOTO Captură CNN

Râurile din Alaska s-au colorat din cauza metalelor grele ajunse în apă. FOTO Captură CNN

Un studiu recent publicat în revista „ Water Resources Research ” arată apa din râurile din Alaska înrgistrează o creștere semnificativă a concentrației de metale grele, cum ar fi fierul, manganul și arsenicul.

Cercetătorii atribuie această creștere topirii permafrostului, care conține cantități mari de metale grele acumulate de-a lungul mileniilor. Pe măsură ce permafrostul se topește, aceste metale sunt eliberate în râuri, unde pot avea un impact devastator asupra vieții acvatice, potrivit CNN .

Expunerea la metale grele poate fi extrem de dăunătoare pentru organismele vii. Fierul, de exemplu, poate provoca stres oxidativ și poate afecta funcția reproductivă a peștilor. Manganul poate fi neurotoxic și poate provoca probleme de dezvoltare la animale.

Suntem obișnuiți să vedem asta în anumite părți ale Californiei, părți din Appalachia unde avem istoria minieră. Acesta este un proces clasic care se întâmplă în râurile de aici, în SUA, care au fost afectate de peste 100 de ani de la unele dintre papurele miniere din anii 1850”, a spus Brett Poulin, coautor al studiului și profesor de toxicologie a mediului, la UC Davis.

Metalele grele pot intra în lanțul trofic, acumulându-se în organismele mai mari, inclusiv în peștii consumați de oameni. Consumul de pește contaminat cu metale grele poate duce la o serie de probleme de sănătate, cum ar fi afecțiuni ale sistemului nervos, probleme renale și cancer.

Arctica se încălzește de patru ori mai repede decât restul lumii, au arătat specialiștii .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite