Rate de promovare sub 30% în majoritatea județelor la sesiunea a doua a Bacalaureatului - (Grupaj)
Ratele de promovare a examenului de Bacalaureat, sesiunea a doua din acest an, se situează la nivelul majorității județelor sub 30%, în condițiile în care procentul de promovabilitate la nivel național anunțat marți de MECȘ este de 24,1%.
De asemenea, în majoritatea județelor nivelul de promovare este mai mare decât la sesiunea a doua a examenului de anul trecut, deși mult mai mic comparativ cu prima sesiune de Bacalaureat din această vară.
Totodată, în cele mai multe dintre județe s-au înregistrat foarte mulți elevi care au absentat de la probele Bacalaureatului, deși inițial se înscriseseră pentru a susține examenul.
Ratele de promovare anunțate pot suferi unele modificări în urma rezolvării contestațiilor, ale căror rezultate vor fi afișate până pe 4 septembrie.
*** Rezultatele înregistrate la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2015 în județul Arad sunt slabe, doar 24,23% dintre cei care au susținut probele reușind să obține note de promovare a examenului.
Potrivit prof. Claudius Mladin, inspector general școlar al județului Arad, au promovat doar 248 de candidați din cei 1.019 prezenți.
Patru dintre liceele arădene au înregistrat 0% promovabilitate, acestea fiind Liceul 'Moga Voievod' din Hălmagiu, Liceul Baptist, Liceul Ortodox și Liceul UCECOM 'Spiru Haret', toate din municipiul Arad.
*** Inspectoratul Școlar Județean Bihor a anunțat marți că rata de promovare în județ înainte de contestații pentru examenul de bacalaureat, sesiunea de toamnă, este de 20.95%.
Potrivit comunicatului Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor, în această sesiune s-au înscris 1.781 de elevi, din care s-au prezentat 1.499, fiind absenți 282, iar 17 au fost eliminați din examen. Din cei eliminați, 12 elevi au fost eliminați în timpul susținerii probelor scrise, iar 5 după vizionarea înregistrărilor audio-video. Vizionarea înregistrărilor audio-video s-a făcut după fiecare probă de examen.
Potrivit rezultatelor, în Bihor s-au înregistrat 1.168 de candidați respinși, 215 fiind respinși cu medii cuprinse între 5.00 și 5.99.
Din totalul candidaților prezenți, 314 au promovat examenul de bacalaureat, 245 au avut medii între 6-6,99, 63 de elevi au avut medii între 7-7,99 și, de asemenea, s-au înregistrat șase candidați cu medii între 8-8,99.
*** Mai puțin de 30% dintre candidații care s-au prezentat la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, desfășurată la nivelul județului Bistrița-Năsăud, au reușit să promoveze, potrivit datelor comunicate, marți, de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ).
Peste 90% dintre candidații declarați admiși au medii cuprinse între 6 și 6,99.
"La sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat s-au prezentat 453 de candidați (75,87%) din cei 597 înscriși. Un candidat a fost eliminat ca urmare a utilizării telefonului mobil. Procentul de promovare la nivel județean a fost de 29,14% — 132 candidați. Cele mai multe note obținute de candidați (122) se situează în intervalul 6-6,99", se arată în comunicatul IȘJ Bistrița-Năsăud.
*** Procentul de promovabilitate la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat a fost, la nivelul județului Botoșani de 28,99%, potrivit datelor furnizate, marți, de Inspectoratul Școlar Județean.
Din cei 798 de candidați înscriși s-au prezentat la examen doar 652, iar dintre aceștia doar 189 au promovat.
Cifrele sunt provizorii, în condițiile în care notele afișate marți pot fi contestate. Contestațiile se depun până marți seară, la ora 20,00, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 4 septembrie.
În sesiunea de vară a bacalaureatului, procentul de promovare în județul Botoșani a fost de 73,97%.
*** Aproximativ 23% dintre absolvenții de liceu din județul Brăila au promovat Bacalaureatul în sesiunea de toamnă, conform rezultatelor centralizate marți înainte de contestații, înregistrându-se o rată de promovare cu 7,9% mai mică față de sesiunea similară din 2014.
Potrivit rezultatelor afișate, din cei 592 candidați care s-au prezentat la examene, doar 136 au fost declarați admiși în această sesiune de toamnă.
*** Doar 175 din cei 576 de elevi din Caraș-Severin care au susținut în sesiunea de toamnă examenul de Bacalaureat au reușit să obțină note de trecere, județul clasându-se, totuși, peste media pe țară în ceea ce privește rata de promovabilitate.
'Rezultatele din sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat arată că procentul de promovabilitate în județul Caraș-Severin, înainte de contestații, este de 30,38 %, față de 24,1% media la nivel național. Am avut înscriși 716 elevi pentru această sesiune, din care s-au prezentat 576, iar 140 au fost absenți. Din păcate, am avut și șase eliminați, 395 respinși și 175 admiși. Am avut 157 de elevi cu medii între 6 și 6,99, 17 elevi cu medii între 7 și 7,99, un elev cu medie între 8 și 8,99 și niciunul cu medii între 9 și 10', a declarat marți, pentru AGERPRES, prof. Ionel Moatăr, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar General Caraș-Severin.
Pentru prima oară, după o lungă perioadă de timp, procentul de promovabilitate la Bacalaureat în județul Caraș-Severin este unul peste media națională. Anul trecut, procentul de promovare la cea de-a doua sesiune, înainte de contestații, a fost de puțin peste 22 la sută
*** Puțin peste o treime din totalul liceenilor clujeni care au susținut examenul de Bacalaureat în sesiunea din august au luat note de trecere, numărul acestora fiind ușor mai ridicat decât al celor care au promovat examenul în sesiunea din august 2014.
Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că din totalul elevilor înscriși, în jur de 15-20 la sută nu s-au prezentat la examene.
'Promovabilitatea la examenul de Bacalaureat în județul Cluj a fost, după sesiunea din august, de 33,2%, cu 7,2% mai mare decât anul trecut, când a fost înregistrat un procent de 26,01%. Au fost înscriși 1.176 de elevi, din care 964 s-au prezentat la examen', a precizat Cuibus.
Examenele s-au desfășurat fără incidente majore — au existat doar două cazuri de elevi care au fost eliminați din examen pentru că au fost prinși cu telefoane mobile asupra lor.
În urma sesiunii din vară, județul Cluj a înregistrat cel mai ridicat procent de promovabilitate la examenul de Bacalaureat, de 82,18%.
*** Aproape 26% dintre absolvenții de liceu din județul Constanța au promovat Bacalaureatul — sesiunea de toamnă, conform rezultatelor centralizate marți înainte de contestații, înregistrându-se o rată de promovare cu 9,88% mai mare față de sesiunea similară din 2014.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța, 492 (25,99%) de candidați au promovat sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului, 383 dintre aceștia, de la forma de învățământ la zi, obținând medii cuprinse între 6 și 6,99, în timp ce nouă absolvenți au reușit să obțină medii între 8 și 8,99, acestea fiind cele mai bune rezultate înregistrate.
Un singur candidat a obținut o medie între 9 și 9,99, fiind vorba de un absolvent de liceu la frecvență redusă.
În județul Constanța,13 absolvenți de clasa a XII-a au fost eliminați pentru fraudă din examen, aceștia pierzând dreptul de a susține examenul de Bacalaureat în următoarele două sesiuni, în timp ce 442 de candidați au absentat de la examen.
*** Procentul de promovare la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat este de 23,89%, cu aproape șase procente mai mare decât în sesiunea similară desfășurată anul trecut în județul Covasna, a anunțat, marți, conducerea Inspectoratului Școlar Județean.
La examen au participat un număr de 427 de elevi din cei 495 înscriși, iar dintre aceștia 102 au reușit să obțină note de promovare.
Inspectorul școlar general interimar, Kiss Imre, a declarat marți, pentru AGERPRES, că rezultatele sunt la nivelul așteptărilor, fiind mai bune decât cele din sesiunea din toamna anului trecut. 'Am preconizat că în jur de un sfert dintre cei înscriși la această sesiune vor lua bacalaureatul, iar rezultatul de 23,89% se încadrează în estimările noastre', a declarat Kiss Imre.
La filiera teoretică, rata de promovare a fost de 26,88%, la cea tehnologică de 17,98%, iar la cea vocațională de 30,34%. La secția maghiară promovabilitatea a fost de 24,30%, iar la cea română de 22,60%.
La sesiunea din vară, procentul de promovare a fost de 63,8% în județul Covasna, față de aproape 58% anul trecut.
*** Procentul de promovabilitate în județul Gorj la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat este de 18%, însă la două licee din Târgu-Jiu niciun elev nu a reușit să promoveze examenul, a declarat marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Georgeta Popescu.
Potrivit sursei citate, la Liceul Auto "Traian Vuia" din Târgu-Jiu s-au înscris la examen 35 de elevi, dintre care au fost prezenți 21, însă niciunul nu a reușit să promoveze bacalaureatul. Un procent de zero la sută a fost înregistrat și la Liceul Tehnologic Bârsești, unde cei 12 elevi prezenți din numărul de 17 al celor înscriși nu au obținut o medie peste 6.
În total, la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat s-au înscris 1.189 de elevi, prezenți fiind 950 dintre aceștia. Pe parcursul celor trei probe scrise au fost eliminați trei candidați pentru tentativă de fraudă.
Numărul celor care au luat note peste 6 este de 171, procentul de promovabilitate fiind de 18% la nivelul județului Gorj. La această sesiune nu a fost înregistrată nicio medie de 10, cea mai mare notă fiind situată între 8 și 8,99.
*** Doar 16,54% din cei 635 de absolvenți de liceu din județul Mehedinți prezenți la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat au reușit să obțină media de promovare, a declarat marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Cristinel Degeratu.
Potrivit sursei citate, inițial au fost înscriși la sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat 862 de candidați, dar 227 dintre aceștia au abandonat pe parcursul desfășurării probelor obligatorii ce trebuiau susținute.
"Conform situațiilor centralizate, doar 105 tineri au reușit să obțină media generală 6. Restul se pot prezenta la alte sesiuni organizate în anul școlar 2015-2016", a precizat Degeratu.
Reprezentantul IȘJ Mehedinți a mai arătat că în sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat din 2014 procentul de promovabilitate a fost de 13,77%, tot înainte de contestații.
În prima sesiune a examenului de Bacalaureat din 2015 au fost înscriși 2.443 absolvenți de liceu, dintre aceștia reușind să promoveze doar 52,34% din promoția curentă și 15,76% din promoțiile anterioare.
*** Mai puțin de un sfert din candidații care s-au înscris la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului au promovat examenul în județul Neamț, potrivit datelor furnizate AGERPRES de inspectorul școlar general Viorel Stan.
Procentul de promovabilitate este de 24,63 la sută.
S-au înscris la examen 975, dar s-au prezentat la probe doar 800 dintre aceștia. Doi dintre candidați au fost eliminați din examene pentru tentativă de fraudare.
Doar 197 de candidați au fost declarați admiși, iar cea mai mare notă a fost sub 8.
Procentul de promovabilitate la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat a fost, după contestații, de 68,58 la sută.
*** Procentul candidaților care au reușit să promoveze bacalaureatul în județul Olt, în sesiunea de toamnă, este de 25,06%, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Olt, Mirela Paraschiv.
Aceasta a anunțat marți că au reușit promovarea în doua sesiune a examenului un număr de 287 de candidați, majoritatea absolvenți din promoția din anul în curs. Proporția candidaților care au promovat în sesiunea de toamnă anul acesta este cu 1% mai mare față de examenul din toamna anului trecut.
Numărul candidaților înscriși pentru a susține bacalaureatul în sesiunea a doua a fost de 1.463, dar la examen s-au prezentat numai 1.126 dintre cei înscriși. Au fost eliminați pentru că încercau să copieze doi dintre candidați. Au fost respinși 834 de candidați și au promovat 287, dintre aceștia doi obținând medii peste 9, cinci cu medii între 8 și 8,99, 53 cu medii între 7 și 7,99 și cei mai mulți, respectiv 226, cu medii între 6 și 6,99.
În prima sesiune a bacalaureatului, în județul Olt promovabilitatea a fost de 57,10%. *** Puțin peste un sfert dintre cei 1.540 de elevi prahoveni care s-au prezentat la toate probele examenului de Bacalaureat în sesiunea de toamnă au promovat, procentul fiind mai mare față de cel înregistrat anul trecut înaintea contestațiilor.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Prahova, Aurel Graur, a declarat marți, pentru AGERPRES, că 25,32% dintre candidații la examenul de Bacalaureat au fost admiși, 390 de absolvenți de liceu obținând medii între 6 și 8,99.
La nivelul județului Prahova nu a fost înregistrată nicio medie de 9, doar șase candidați promovând cu medii între 8 și 8,99.
De asemenea, alți 294 de elevi au fost respinși cu medii cuprinse între 5 și 5,99, a precizat sursa citată.
Potrivit reprezentantului IȘJ Prahova, 1.899 de elevi s-au înscris pentru a susține examenul de Bacalaureat în sesiunea de toamnă, însă prezenți la toate probele au fost 1.540.
Procentul de promovabilitate a Bacalaureatului înregistrat anul trecut în sesiunea de toamnă a fost de 23,22%, iar în 2013 doar 20,33% dintre candidați au promovat examenul înaintea depunerii contestațiilor.
*** Doar 27,3% dintre candidații care au susținut cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului la nivelul județului Vaslui au reușit să promoveze examenul.
Potrivit datelor furnizate marți de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat s-au înscris 1.243 de candidați, 996 au participat la examen, iar doi candidați au fost eliminați. Au obținut note de trecere 272 de candidați, ceea ce reprezintă o rată de promovare de 27,3%.
La sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat rata de promovare în județul Vaslui a fost de 69,9%.
*** Mai puțin de un sfert din candidații din județul Satu Mare la examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, au reușit să promoveze, aproape toți având note între 6 — și 6,99.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Școlar Județean, din totalul celor 831 candidați înscriși, au fost prezenți 689, iar 172 au fost declarați admiși, în procent de 24,96.
Cei mai mulți — 90,12%, au avut medii cuprinse între 6-6,99, au fost cuprinse între 7-7,99 un procent de 9,30% din medii și doar 0,58% medii sunt cuprinse între 8-8,99.
*** Un singur candidat din cei 108 din județul Sălaj care au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea de toamnă a obținut o medie mai mare de opt, promovabilitatea înaintea eventualelor contestații fiind de 24,16%, apropiată de cea înregistrată la nivel național.
"Din totalul de 550 candidați înscriși, s-au prezentat 447, dintre care au promovat 108 după cum urmează: 94 cu medii între 6 si 6,99 reprezentând 87,04%, 13 cu medii între 7 și 7,99 — 12,04% și o medie între 8 și 8, 99. Rata de promovabilitate, înainte de contestații, este 24, 16% în județul Sălaj și 24,1% pe țară", a declarat marți, pentru AGERPRES, Marcel Lucaciu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sălaj.
Rezultatele din Sălaj la Examenul de Bacalaureat Național 2015, sesiunea iunie-iulie, au consemnat o promovabilitate 63,16%.
*** Procentul de promovabilitate la sesiunea de toamnă a bacalaureatului în județ a fost de 23,86%, înainte de depunerea contestațiilor, a declarat inspectorul general al IȘJ Suceava, Gheorghe Lazăr.
Din totalul celor 1.790 candidați înscriși la examen, 1.358 s-au prezentat, iar 324 de elevi au promovat examenul de maturitate.
În sesiunea din această toamnă a bacalaureatului trei elevi au fost eliminați din examen, iar alți 432 nu s-au prezentat.
*** În județul Buzău 16,8% dintre candidați au promovat la sesiunea de toamnă a bacalaureatului.
'Principala cauză este absenteismul ridicat, din cei 1.430 de absolvenți înscriși la cea de a doua sesiune a bacalaureatului 1.085 au absentat. În altă ordine de idei, la această sesiune au participat corigenții care nu au putut susține bacul în vară, dar și mulți absolvenți de la liceele tehnologice unde prioritatea este obținerea certificatului de competențe și nu neapărat obținerea unei diplome de bacalaureat', a declarat pentru AGERPRES inspectorul general al Inspectoratului școlar județean Buzău, Geta Burducea.
*** Procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat, sesiunea de toamnă, în județul Maramureș a fost de 23,06%.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean Școlar Maramureș, prof. Adriana Meșter a declarat, miercuri, procentul de promovabilitate este modest și poate fi o consecință a rezultatelor slabe din prima sesiune, dar și o pregătire necorespunzătoare a candidaților.
'În județul Maramureș s-au înscris pentru sesiunea august-septembrie un număr de 1.659 de candidați, dar au fost prezenți doar un număr de 1.275 de candidați. Cu puțin timp înaintea depunerii contestațiilor, procentul de promovabilitate pe județul Maramureș a fost de 23,06%. Toate contestațiile depuse de candidați urmează a fi soluționate în perioada 2—3 septembrie, urmând ca pe 4 septembrie să afișăm rezultatele finale. Consider că rezultatele modeste obținute de elevi ar putea fi o pregătire modestă atât pentru prima, dar și pentru a doua sesiune de examene", a spus Adrian Meșter.
*** În județul Brașov rata de promovabilitate a fost de 23,82%, mai mică decât cea obținută anul trecut la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, când 25,48% au obținut note de trecere.
Potrivit inspectorului școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, prof. Anca Zamfir, dintre cei 1.033 de elevi înscriși la examenele sesiunii de toamnă, 865 au fost prezenți, unul a fost eliminat pentru că a încercat să copieze la anatomie și doar 207 au reușit să obțină medii de trecere.
Doar șase elevi dintre cei admiși la sesiunea de la sfârșitul lunii august 2015 au obținut medii peste opt, cea mai mare medie fiind de 8,60, obținută de o elevă de la Colegiul Național "Emil Racoviță" din Brașov, majoritatea mediilor obținute fiind între șase și șapte, a mai precizat sursa citată.
*** Doar 27% dintre candidații care s-au prezentat în Argeș la a doua sesiune a Bacalaureatului au promovat examenul, au anunțat miercuri reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ).
Potrivit datelor centralizate de ISJ Argeș, dintr-un număr total de 1.838 de înscriși, s-au prezentat la examen 1.463, iar 395 au promovat. Dintre aceștia, doar unul a avut media peste 9. Alți 10 candidați au obținut medii între 8 și 8,99, 53 între 7 și 7,99, iar 331 au obținut medii între 6 și 6,99.
*** Doar 248 de elevi din Dâmbovița au promovat în a doua sesiune a bacalaureatului, adică 19,67% din cei înscriși, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Dâmbovița, Mihaela Anton.
În sesiunea din toamnă a bacalaureatului, în Dâmbovița au fost înscriși 1.518 candidați.
"S-au prezentat 1.261, au absentat 257. În această sesiune nu a fost eliminat niciun candidat. Din cei 1.261 candidați prezenți, 248 au fost declarați reușiți, ceea ce reprezintă un procent de 19,67%. Rezultatele sunt similare cu cele obținute de candidați în 2014, înainte de contestații, în 2014, procentul de promovare în sesiunea august-septembrie fiind de 19,79%", a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Dâmbovița, Mihaela Anton.
*** În Mehedinți procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost în sesiunea de toamnă de 16,54%, din cei 635 de candidați prezenți la toate probele doar 105 reușind să obțină medii de promovare.
La Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Mehedinți au fost înregistrate 184 de contestați la rezultatele obținute la examenul de bacalaureat de absolvenții de liceu, a declarat miercuri pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al instituției, prof. Cristinel Degeratu.
"Cele mai multe contestații s-au înregistrat la matematică — 60, urmează cele la limba română și geografie — câte 30, restul de 64 la celălalte probe", a precizat Degeratu.
*** Cea mai ridicată promovabilitate din țară la examenul de Bacalaureat din sesiunea august-septembrie s-a înregistrat în Alba, respectiv 35,81%, cu peste zece procente mai mult decât în urmă cu un an.
Un număr de 222 din cei 620 de absolvenți de clasa a XII-a care s-au prezentat în Alba la examenul de Bacalaureat în sesiunea de toamnă au fost declarați promovați, doar doi dintre ei având însă medii între 8 și 8,99.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Alba, la sesiunea de toamnă au fost înscriși 756 de absolvenți, din care 136 au absentat, fiind înregistrat și un caz de tentativă de fraudă, motiv pentru care persoana respectivă a fost eliminată din examen.
După publicarea rezultatelor, la cele patru centre de examen din Alba au fost depuse 148 de contestații, cele mai multe la Limba și literatura română, 44, și Biologie, 42. În sesiunea din toamna anului trecut, promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost în Alba de 24,08%. AGERPRES