Răsturnare dramatică de situaţie chiar înaintea unei execuţii în Carolina de Sud. Martorul-cheie declară că a mințit

Răsturnare dramatică de situaţie chiar înaintea unei execuţii în Carolina de Sud. Martorul-cheie declară că a mințit

Cu două zile înainte ca statul Carolina de Sud să execute un condamnat la moarte, martorul-cheie al acuzării, el însuși condamnat în același dosar, a declarat că a mințit la proces și că bărbatul condamnat la moarte este nevinovat.

Mai multe ONG-uri au protestat pentru anularea pedepsei cu moartea. Foto Instagram

Mai multe ONG-uri au protestat pentru anularea pedepsei cu moartea. Foto Instagram

Khalil Divine Black Sun Allah, în vârstă de 46 de ani, urmează să fie executat vineri prin injecție letală, deşi avocații săi au depus moțiuni de urgență pentru a opri execuția, după ce martorul-cheie în acuzarea lui Khalil Divine a declarat că a minţit. Joi seara, însă, Curtea Supremă de Stat a respins cererile, considerând că execuția ar trebui să continue.

Khalil Divine Black Sun Allah, cunoscut anterior sub numele de Freddie Owens, a fost condamnat pentru un jaf armat în noiembrie 1997 și pentru uciderea casierei din magazin. La momentul producerii infracţiunilor, avea 19 ani. El și-a susținut mult timp nevinovăția în ceea ce privește uciderea lui femeii de 41 de ani, mamă a trei copii, care a fost împușcată în cap în timpul jafului.

Pentru că nu a existat nicio probă medico-legală care să îl lege de împușcătură, principala dovadă împotriva lui Khalil Divine Black Sun Allah a fost mărturia lui Steven Golden, care a fost, de asemenea, acuzat de jaf și crimă în acelaşi dosar. Golden și Khalil Divine urmau să fie judecați în comun pentru crimă, dar, în 1999, la începutul procesului, Golden a pledat vinovat pentru crimă, jaf armat și conspirație criminală și a acceptat să depună mărturie împotriva lui Khalil Divine, potrivit The Guardian.

Nici în imaginile surprinse pe camerele de supraveghere Khalil Divine nu a putut fi identificat, acestea înfăţişând doi bărbați mascați, cu arme, despre care Steven Golden a spus la proces că sunt el şi Khalil Divine Black Sun Allah.

Dar miercuri, cu două zile înainte de execuția programată, Steven Golden a revenit asupra declaraţiei iniţiale, afirmând că nu Khalil Divine Black Sun Allah este cel care a ucis-o pe casieră şi că acesta nici măcar nu a fost prezent la jaf. Golden a declarat că a ascuns identitatea adevăratului criminal, pentru că se temea că va fi şi el ucis de acesta sau de complicii lui, iar acum a decis să spună adevărul pentru vrea să aibă conştiinţa curată.

El spune că era drogat când poliția l-a interogat, la câteva zile după jaf, şi i s-a promis că nu va fi condamnat moarte sau la închisoare pe viață dacă depune mărturie împotriva lui Allah, iar el a fost de acord.

„Mi-au spus că aș putea la fel de bine să dau o declarație împotriva lui Allah, pentru că el spusese deja că a participat la jaf, iar ei încercau doar să obțină versiunea mea. Mi-a fost teamă că voi primi pedeapsa cu moartea dacă nu fac o declarație”, şi-a justificat bărbatul prima declaraţie.

Curtea Supremă de Stat a hotărât, însă, joi seara, că noua declarație a lui Golden este „în totală contradicție” cu cea iniţială și că nu exista „nicio indicație cu privire la circumstanțele în care Golden a fost determinat să semneze cea mai recentă declarație”. Judecătorii au susținut, de asemenea, că există şi alte dovezi care sugerează vinovăția lui Khalil Divine Black Sun Allah, astfel că execuţia va avea loc.

Execuția lui Khalil Divine Black Sun Allah ar fi prima în ultimii 13 ani în Carolina de Sud și ar putea fi începutul unei serii rapide de execuții în următoarele luni în acest stat. Curtea Supremă a statului a anunțat recent alte cinci execuții pe care va încerca să le programeze după ce Khalil Divine Black Sun Allah, precizând că acestea vor fi distanțate cu cel puțin 35 de zile.

Carolina de Sud a suspendat în mod neoficial execuțiile în 2011, deoarece companiile farmaceutice au încetat să furnizeze medicamente pentru injecții letale, temându-se de presiunea publică. Dar statul și-a refăcut aprovizionarea după ce a adoptat anul trecut o lege care protejează identitatea furnizorilor.

Dacă va fi executat, Khalil Divine Black Sun Allah ar fi una dintre cele mai tinere persoane la data comiterii crimei care au fost condamnate la moarte de Carolina de Sud în ultimele decenii.

Avocații lui Allah au depus o cerere de clemență la biroul guvernatorului pentru a opri execuția, dar până la această oră nu se primise un răspuns.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

3 Operațiunea secretă care va schimba lumea

4 Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”

5 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa