Răspunsul TikTok la dezbaterile privind o posibilă reglementare în România

Răspunsul TikTok la dezbaterile privind o posibilă reglementare în România

Reprezentanții TikTok nu par îngrijorați de posibilele reglementări ale platformei în România. Ei evidențiază că orice decizie trebuie să se sprijine „pe fapte, nu pe zvonuri”. Ministrul Digitalizării dă asigurări că nu va fi interzisă aplicația.

Va fi Tik Tok interzisă în România? - Foto Arhivă

Va fi Tik Tok interzisă în România? - Foto Arhivă

Platforma de social media TikTok, aflată în jurul controverselor din multe țări, se confruntă cu dificultăți și în țara noastră. Politicieni din PSD și PNL, partidele aflate în coaliția de guvernare din România, acuză TikTok de succesul extremei drepte în rândul tinerilor români. Astfel, politicienii cer reguli mai clare sau chiar interzicerea platformei.

Mai multe țări au interzis total aplicația , iar altele nu mai permit utilizarea pe telefoanele de muncă ale angajaților din instituțiile statului.

Eurodeputatul Rareș Bogdan a afirmat că tinerii cad „pradă propagandei și manipulării agresive și perverse”, prin intermediul TikTok. Acesta vrea o „reglementare serioasă în cazul TikTok”, dar accentuează că nu este de acord cu închiderea platformei. La rândul lui, purtătorul de cuvânt PSD, Lucian Romașcanu a transmis că TikTok va fi reglementat în perioada următoare, pentru a nu fi folosit în campaniile electorale din întreaga lume. „Singurul lucru pe care poți să îl faci TikTok dacă nu se ține de treabă este să îl închizi. Va fi reglementat sau închis”, a adăugat Romașcanu, potrivit HotNews .

Pe de altă parte, Jakub Olek, director pentru politici publice și relații guvernamentale la TikTok Europa Centrală și de Est, spune „Suntem o companie transparentă, răspundem la întrebări, însă îngrijorările trebuie să se bazeze pe fapte și date, nu pe zvonuri și pe neînțelegeri”, potrivit sursei citate.

Reprezentanții TikTok vor să îi convingă pe europeni că datele nu sunt transferate autorităților chineze. Aceștia au fost prezenți în Capitală pentru a evidenția evoluția proiectului Clover. Acesta reprezintă o investiție de 12 miliarde de euro din partea companiei, în interesul securității datelor la nivel european, în următorii zece ani, potrivit TikTok.

7,5 milioane de români pe TikTok

Peste 7, 58 de milioane de utilizatori cu vârsta de peste 18 ani foloseau Tik Tok în 2023, conform datareportal.com. Astfel, aplicația a ajuns la aproape 38% din populația României și la 42% dintre utilizatorii de internet din țara noastră. Datele din ultimii ani arată că TikTok reprezintă principala sursă de informare a tinerilor români.

Concret, un studiu plasează țara noastră în topul statelor în ceea ce privește consumul de știri pe TikTok (16%), cu 10% peste medie, potrivit Mediastandard. Aplicația chinezească este folosită de 20% din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani pentru știri și de 14% dintre cei cu vârste între 25 și 34 de ani, conform sursei citate anterior.

Astfel, mulți politicieni folosesc aplicația deținută de ByteDance pentru promovare, printre ei Diana Șoșoacă sau George Simion. Tinerii români se simt nereprezentați de oamenii politici, au un nivel scăzut de educație, nu sunt interesați de politică, iar încrederea în instituțiile și în politicienii care reprezintă statul român este în scădere. În aceste condiții, ei devin ținte ușoare pentru politicienii ce promovează mesaje extremiste pe rețelele sociale, arată un raport citat de Europa Liberă.

În aceste condiții, 136 de persoane se ocupă de moderarea conținutului de pe platforma TikTok, precizează pentru prima dată oficialii companiei.

Iar aplicația își va deschide un centru electoral pentru alegeri , pentru fiecare din cele 27 de țări membre UE. Aici românii vor găsi informații despre unde și cum pot vota, cum să recunoască dezinformarea și cum să raporteze conținutul care nu respectă regulile.

Preferăm să ne bazăm pe fapte, în loc de zvonuri și speculații politice”, subliniază Jakub Olek.

Pe TikTok există libertate de exprimare, nu trebuie să uităm asta. Poți pune pe TikTok mesaje de genul , însă nu puteți plăti pentru a construi o campanie, iar campaniile electorale și publicitatea politică nu sunt permise pe platforma noastră, ceea ce este diferit față de alte platforme unde poți plăti și îți poți face campanie. Este o diferență esențială”, a explicat directorul pentru politici publice și relații guvernamentale de la TikTok Europa Centrală, conform sursei citate.

În plus, reprezentanții companiei subliniază că „propaganda nu-și are locul pe TikTok”, dar datele arată că mai sunt probleme de rezolvat. Practic, 96% din conținutul care încalcă regulile este eliminat imediat, astfel încât să nu apuce niciun utilizator să îl vadă, arată compania.

TikTok și guvernul chinez

Securitatea aplicației este pusă la îndoială în multe țări , iar unele state nu mai permit utilizarea platformei pe dispozitivele guvernamentale. Experții se tem că datele utilizatorilor pot ajunge în mâinile chinezilor. Însă, TikTok nu este prezentă în China.

TikTok nu este disponibilă în China, așa că nu trebuie să se supună unor obligații legale din partea statului chinez. Guvernul chinez nu ne-a cerut vreun fel de date și nici noi nu le-am furnizat date și nici nu am face-o, dacă ne-ar cere-o”, subliniază Jakub Olek, care spune că datele europenilor nu ajung în China.

Cu toate acestea, grupul ByteDance deține firme în China, în diverse domenii.

Când vă gândiți la ByteDance ar trebui să aveți în minte orice companie mare care deține companii mai mici, iar ByteDance deține și companii care au operațiuni în China și sunt înregistrate acolo. Tocmai de aceea există această concepție greșită cum că TikTok este o companie chineză. Însă NU este așa”, atrage atenția Jakub Olek.

Mai mult decât atât, reprezentanții platformei afirmă că sunt colectate mai puține date decât adună alte rețele sociale și evidențiază faptul că TikTok nu adună informații despre locația GPS a utilizatorului. TikTok nu monitorizează nici ce tastează utilizatorii pe computere sau telefoanele lor, mai spun ei.

Ministrul Digitalizării: NU interzicem TikTok

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a explicat că nu va fi intersiză apliicația, ci doar va exista o reglementare mai clară, care va elimina mesajele ce nu respectă regulile democratice.

Nu vreau să se panicheze lumea că o să interzicem de mâine TikTok-ul sau orice altă aplicație, ci vorbim despre niște reguli foarte clare care vor guverna când vorbim despre deepfake, informarea greșită a oamenilor. Avem două paliere. Palierul tehnic, care în urma unei analize făcute de ministerul nostru cu autoritățile statului în materie de securitate cibernetică, am venit cu o recomandare clară din partea Consiliului Operativ pentru Securitate Cibernetică, prin care tot ce înseamnă dispozitiv de serviciu din administrația publică din România se recomandă ferm să nu fie instalată această aplicație.

Al doilea aspect, care ține mai mult de marketingul politic, e reglementat foarte clar de AI Act, care a fost adoptat de Parlamentul European, de Strategia României pentru inteligența artificială, pe care urmează să o adoptăm în Guvern și care e în dezbatere publică de mai bine de șase luni, și de Digital Service Act, o directivă la nivel european care e transpusă automat în legislația din România și pentru care încă din decembrie am creat mecanismul de aplicare într-o formă în care tot ce înseamnă conținut care incită la ură și ură împotriva statului, care vine și încalcă regulile democratice sau care e creat de AI și nu respectă condițiile de utilizare ale platformelor – că vorbim de un standard – acest lucru e filtrat mult mai sever și automat ajunge să fie mai greu de încălcat. Am creat și un mecanism care va fi implementat în maxim două trei săptămâni, prin care tot ce înseamnă astfel de conținut care e raportat să poată fi scos în cel mult 60 de minute”, a transmis ministrul la B1 TV.

Toate aceste reguli vor fi aplicate pe toate platformele de socializare care nu respectă standardele, a mai spus ministrul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…