Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes) ar avea 26,2%, urmată de Ensemble (Împreună), confederația politică pro-prezidențială cu 25,8%, apoi Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) cu 19% și Republicanii (LR, centru dreapta) cu 11,1%, potrivit estimării Elabe-SFR-Express.
Rareș Bogdan: Franța extremelor a vorbit!
„Franța extremelor a vorbit! Primul tur al alegerilor legislative din Franța a fost câștigat, conform estimărilor, de alianța stângii extremiste constituită în jurul partidului lui Melenchon, cu 26,2%, o formațiune socialisto-marxisto-comunistă de un radicalism atroce. Pe locul 2, alianța președintelui Macron, adică partidul Ensemble și aliații săi, cu 25,8%, mai puțin cu 4 procente decât era estimat. Pe locul 3, Frontul Național al lui Marine le Pen, cu 19,1%.
Les Républicains, istoricul partid conservator de dreapta al lui de Gaulle, obține un nesperat 11,1%, aproape de 3 ori mai mult decât la alegerile prezidențiale din urmă cu aproape 3 luni. Verzii, aliați în blocul stângii, NUPES, au obținut multe voturi în sudul Franței, mai ales în Marsilia, unde au primar. Se anunță o bătălie pe viață si pe moarte în turul 2 al legislativelor, bătălia fiind pentru 289 de mandate care asigură majoritatea în constituanta franceză. Macron și partidul său pot obține 310 mandate, sau între 260 si 270, având astfel nevoie, pentru majoritate, de partidul de dreapta, Les Républicains. Trebuie știut că în Franța, partidul principal de opoziție, care daca Europa și Franța au noroc, nu va fi partidul din jurul lui Melenchon, ci alianța pro-europeană, are un rol mult mai mare decât în restul democrațiilor reprezentative din UE, rol conferit de Constituție.
Foarte probabil, după al doilea tur, în urma alianței cu Macron, partidul de dreapta Les Républicains va deveni a treia forță politică a Franței, ca număr de mandate.
Este dureros pentru una dintre cele mai vechi democrații funcționale din Europa ca electoratul să opteze pentru partide extremiste. Asta arată criza fără precedent a sistemului politic francez. Le Pen joacă singură, iar reglajul poate veni datorită unui sistem politic foarte bine pus la punct, la turul al doilea, peste două săptămâni, când practic este de asteptat ca cele două forțe de extremă dreaptă și stângă să nu reușească să scoată scorurile de azi. De remarcat absenteismul masiv, ceea ce ar trebui să pună serios pe gânduri orice om politic responsabil.”, a scris europarlamentarul Rareș Bogdan, liderul delegației PPE a României, pe contul său de Facebook.
------------
Proiecțiile Elabe-SFR-Express în mandate dau Ensemble 260 – 300 (majoritate absolută 289), Nupes 170 – 220, LR 43 – 63, RN 15 – 30, alții 9 – 14.
Proiecția Ipsos-Sopra Steria dă pentru Ensemble 255 – 295 de mandate, Nupes 150 – 190, LR 50 – 80, RN 20 – 45.
În alegerile din 2017 alianța pro-prezidențială a obținut o majoritate confortabilă de 356 de mandate.
Prima reacție a aparținut liderei RN, Marine Le Pen (sosită pe primul loc cu 55% în circumscripția ei, dar fără a trece 25% din înscriși, deci va trebui să participe la al doilea tur de scrutin) a cerut alegătorilor FN să participe masiv acolo unde canidații FN sunt calificați în turul 2, dar nu a dat un consemn de vot pentru circumscripțiile unde RN nu este calificat.
Liderul Nupes, Jean Luc Melenchon, a spus că Nupes a învins partidul pro-prezidențial și a cerut o poporului Franței să sprijine candidații stângii calificați în turul 2 în peste 500 de circumscripții.
Prim ministra Elisabeth Borne, care conduce majoritatea prezidențială, a cerut francezilor să voteze candidații Ensemble și să respingă extremele, făcând aluzie la Nupes și RN.
Estimările privind prezența la vot arată că numai 47% ar fi venit la urne, un record negativ în istoria alegerilor parlamentare din timpul celei de-a Cincea Republici (după 1958).