Rareş Bogdan: Criza politică - să se sfârşească extrem de repede; nu dă deloc bine nici la Bruxelles, nici la cetăţeni
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, luni, că tensiunile din coaliţia guvernamentală apărute după revocarea lui Vlad Voiculescu de la şefia Ministerului Sănătăţii trebuie "să se sfârşească extrem de repede", precizând că "nu dă deloc bine nici la Bruxelles, nu dă deloc bine în faţa cetăţenilor României", iar provocările generate de pandemia de COVID-19 sunt multiple.
"Cred că lucrurile trebuie să se sfârşească extrem de repede, nu dă deloc bine nici la Bruxelles, nu dă deloc bine în faţa cetăţenilor României, în primul rând, ceea ce se întâmplă, provocările sunt multe. Oportunităţile din criză sunt extrem de multe şi am mai vorbit de relocările marilor corporaţii europene care şi-au trimis producţiile spre Orientul îndepărtat, India, China, Vietnam, Coreea de Sud, şi care şi le readuc în Europa după criza COVID. Pentru România poate fi o oportunitate grozavă, inclusiv criza din Ucraina şi criza de democraţie din Turcia sunt, la fel, avantaje fantastice", a afirmat Rareş Bogdan, înaintea şedinţei conducerii PNL.
Potrivit acestuia, România este sub umbrela de securitate NATO şi într-un parteneriat prioritar cu SUA şi se află într-o "poziţie extraordinară" în Europa, la această oră.
"Nu avem niciun motiv să avem astfel de sincope, astfel de chestiuni împiedicate, care, repet, dau rău din punct de vedere al vieţii economice, din punct de vedere al încrederii cetăţenilor şi, sigur, suntem totuşi în al treilea val, suntem în plină pandemie de COVID-19, nu cred că asta aşteaptă cetăţenii de la noi", a susţinut Rareş Bogdan.
Întrebat dacă premierul va oferi garanţii colegilor din coaliţie că nu va mai demite miniştri fără acordul partenerilor de la guvernare, el a spus că pentru acest lucru ar trebui modificată Constituţia.
"Nu se poate asta, (...) ar trebui să modificăm Constituţia. (...) Deci, asta este prerogativa prim-ministrului, el garantează politicile şi nu putem să-i impunem lui Florin Cîţu ca, în momentul în care un ministru nu-l satisface din punct de vedere al aplicării politicilor guvernamentale şi al aplicării programului de guvernare, să nu poată cere schimbarea lui sau să nu treacă la schimbarea lui", a explicat prim-vicepreşedintele PNL.
El a adăugat că, săptămâna trecută, la şedinţa coaliţiei guvernamentale a existat o consultare privind schimbările de la Sănătate.
"Vă asigur că inclusiv lunea trecută, când am participat la şedinţa coaliţiei, a fost această consultare, vă asigur că Florin Cîţu e un om cu o răbdare de fier. Nici Ludovic Orban, nici eu, nu am fi avut răbdarea lui Florin Cîţu în raport cu Vlad Voiculescu. (...) Da, le-am spus extrem de clar domnului Dan Barna, domnului Moşteanu, doamnei Prună şi doamnei Dragu, care au participat la această discuţie, la care din partea PNL au participat domnul Ludovic Orban, Florin Cîţu, eu şi Iulian Dumitrescu, de asemenea, UDMR, cu ministrul Cseke şi vicepremierul Hunor, i-am spus extrem de clar că este o problemă. Subiectul l-a deschis Ludovic Orban, a continuat Florin Cîţu, am continuat eu că este o problemă legată de doamna Moldovan şi declaraţiile doamnei şi de domnul Vlad Voiculescu şi, deja, suferă întreaga coaliţie şi pare că suntem într-un moment care va duce la o schimbare. Ceea ce s-a petrecut, după, se ştie în spaţiul public", a relatat Rareş Bogdan.
Conform acestuia, poziţia USR a fost că "va avea o discuţie cu Andreea Moldovan şi că îl susţin pe Vlad Voiculescu".
"După asta, s-a întâmplat ordinul publicat peste noapte. E anormal ca un prim-ministru, într-o ţară, să afle despre un ordin al Guvernului său publicat în Monitorul Oficial şi informaţia să vină din spaţiul public. Nu e normal", a completat liderul liberal.
Preşedintele Klaus Iohannis este "un preşedinte care stă exact în haina constituţională", a răspuns el, întrebat despre o implicare a şefului statului în aceste tensiuni din coaliţie.
"Un om extrem de conştient că România are nevoie de un Guvern credibil, un om care ştie foarte bine jocul politic internaţional şi ştie cât de important este PNRR-ul cu cele 30,4 miliarde de euro pentru noi. (...) Sunt convins că nu este foarte fericit cu ceea ce se întâmplă, atât cât îl cunosc, cred că este de-a dreptul mâhnit şi trist pentru că domnia sa vrea reforme, vrea un parteneriat pentru români şi nu doreşte să stingă cu apă un foc care nu ar fi trebuit să izbucnească", a mai afirmat Rareş Bogdan.
El a precizat că reprezentanţii PNL nu s-au întâlnit cu preşedintele Iohannis în această perioadă. AGERPRES