Rareș Bogdan: Austria încalcă tratatul UE. Comisia Europeană să sesizeze CJUE
Europarlamentarul Rareș Bogdan a solicitat Comisiei și Parlamentului European să solicite CJUE constatarea încălcării de către Austria a aquis-ului Schengen, în urma votului dat de reprezentantul de la Viena în Consiliul JAI.
Rareș Bogdan susține că Austria a încălcat mai multe articole din tratatul UE FOTO Arhivă
„Votul Austriei sfidează articolul 2 al tratatul Uniunii Europene, care spune că statul de drept este o valoare fundamentală”, a afirmat europarlamentarul Rareș Bogdan arătând că „Ungaria are banii blocați din cauza incălcării statului de drept”, iar „Austria nu”.
„Încă nu”, a punctat Rareș Bogdan continuând că, „deși cancelarul Nehammer are o atitudine iliberală pronunțată și absolut rasistă”
De asemenea, potrivit europarlamentarului, „Votul Austriei sfidează articolul 21 al tratatului de funcționare al Uniunii Europene referitor la libera circulație plus alte 20 de acte normative”
„Nehammer a decretat, prin blocajul Schengen, al doilea Diktat de la Viena pentru români”, a mai spus Rareș Bogdan, adăugând că cere Comisiei Europene și Parlamentului European „să solicite CJUE constatarea încălcării de către Austria a aquis-ului și să facă demersuri pentru suspendarea dreptului său de vot”.
Întrerupt de europarlamentarul Eugen Tomac privind acțiunea Guvernului României pentru sesizarea CJUE, Rareș Bogdan a dat asigurări că Executivul Român se va implica, iar „Austria va suporta consecințele”.
Dezbatere în plenul Parlamentului European
În timpul dezbaterii din plenul Parlamentului European, cu privire la refuzul Austriei de a vota pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, comisarul european Ylva Johansson a explicat că „Schengen e zona de mobilitate liberă. Cea mai mare din lume. O zonă de siguranță”, care „aduce libertate, prosperitate și ientitate”.
Comisarul le-a urat bun venit cetățenilor din Croația, exprimându-și totodată dezamăgirea profundă în privința refuzului dat în Consiliul JAI privind aderarea României și a Bulgariei.
„Regret că Consiliul nu a luat o decizie pozitivă. CE consideră de multă vreme că România și Bulgaria îndeplinesc condițiile pentru aderarea la Schengen de mai bine de 11 ani”, a mai spus Ylva Johansson, arătând că au existat două vizite de observare care au arătat că cele două state îndeplinesc condițiile de aderare.
Sursa: adevarul.ro