Rareș Bogdan anunță că va interpela Comisia Europeană în legătură cu blocajul de la frontiera dintre Marea Britanie și Franța: Sistemul s-a mișcat mult prea greu! Este o situație inacceptabilă!
Situația miilor de cetățeni europeni, foarte mulți români, blocați în trafic după ce mai multe state europene au închis granițele din cauza noii tulpini SARS-COV-2 necesită o reacție mai rapidă, mai satisfăcătoare din partea UE, a precizat eurodeputatul PNL Rareș Bogdan, liderul eurodeputaților români din grupul PPE.
Manifestându-și revolta față blocajul de la granița dintre Regatul Unit și Franța, eurodeputatul român a anunțat că va interpela Comisia Europeană, alături de 12 colegi din delegația PPE România, pentru a primi răspunsuri la următoarele întrebări:
1. Ce acțiuni întreprinde Comisia pentru a garanta că cetățenilor europeni nu le sunt încălcate drepturile fundamentale și pentru a preveni ca astfel de situații să mai aibă loc?
2. Cum a gestionat Comisia această criză, în afară de a recomanda ţărilor UE să aibă o abordare coordonată în privinţa măsurilor de călătorie şi transporturi?
”Blocajul de la frontiera dintre UK și Franța, de pildă, se rezolvă foarte târziu, iar nervii cetățenilor sunt întinși la maxim! Știu că s-au făcut eforturi, mi se spune că s-au distribuit apă și alimente, dar sistemul s-a mișcat mult prea greu. Mii de oameni epuizați, fără acces la facilități de igienă personală și hrană, copii, vârstnici în situații disperate – aceasta este o situație inacceptabilă”, a precizat Rareș Bogdan într-un mesaj pe Facebook.
”Mă aștept ca acest tip de situații să fie anticipate și instituite celule de criză în secunda 2 a unui blocaj, iar soluțiile să fie puse pe tapet în 3 ore. Asta dacă siguranța cetățeanului european mai contează! Este irelevant, în situații de criză, faptul că membrii UE au autonomie de decizie pe anumite probleme. Mă aștept la solidaritate, nu la o spălare pe mâini”, a mai spus acesta.
Peste 50 de ţări din întreaga lume au impus restricţii călătorilor din Regatul Unit după ştirea referitoare la apariţiei unei variante mult mai contagioasă a virusului care provoacă COVID-19.
Decizia autorităţilor franceze a avut însă cel mai mare impact, trenurile şi feriboturile care traversează Canalul fiind suspendate timp de 48 de ore, ceea ce a provocat blocaje masive pe şoselele din sud-estul Angliei.
Începând cu noaptea de marți spre miercuri, circulația dinspre Regatul Unit către Franța a fost reluată, după ce cele două state au ajuns la un acord, dar condiționat.
Cetățenii Uniunii Europene care vor să treacă din Marea Britanie în Franța trebuie să prezinte dovada unui test COVID negativ, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării.
Sunt acceptate atât testele PCR, cât şi cele antigen care sunt sensibile la noua tulpină a coronavirusului. Lista testelor antigen acceptate urmează să fie publicată de Ministerul francez al Solidarităţii şi Sănătăţii.
Aceste reglementări rămân în vigoare până cel puţin pe 6 ianuarie 2021, sub rezerva unei posibile reevaluări la nivel bilateral sau european.
Comisia Europeană a făcut marți apel la un răspuns coordonat la nivelul Uniunii Europene și a recomandat statelor membre reluarea traficului cu Regatul Unit pentru călătoriile esențiale și pentru ”evitarea înreruperilor lanțului de aprovizionare”.
”În vreme ce sunt importate măsuri de precauție temporare pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2, fiind necesară descurajarea călătoriilor neesențiale către și dinstre Marea Britanie, interdicţiile de călătorie cu avionul şi cu trenul ar trebui ridicate, dată fiind nevoia asigurării călătoriilor esenţiale şi a evitării întreruperilor lanţului de aprovizionare”, semnalează Executivului european, având în vedere că, până la finalul lunii decembrie, normele europene se aplică și pe teritoriul Regatului Unit, așadar statele membre nu ar trebui să refuze intrarea persoanelor care vin această țară.