Raportul privind statutul magistraților, votat luni de Comisia pentru legile Justiției

Raportul privind statutul magistraților, votat luni de Comisia pentru legile Justiției

Comisia pentru legile Justiţiei a finalizat dezbaterile la proiectul privind statutul procurorilor şi judecătorilor, urmând ca raportul să fie adoptat luni. Ultimul pas va fi votul din plenul Senatului.

Adoptarea legilor Justiției intră pe ultima sută de metri FOTO Inquam Photos

Adoptarea legilor Justiției intră pe ultima sută de metri FOTO Inquam Photos

Membrii comisiei au eliminat din lista de abateri disciplinare „manifestările care aduc atingere în mod grav şi vădit onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”, potrivit Agerpres .

Parlamentarii din comisie au eliminat, de asemenea, dintre abaterile disciplinare „nerespectarea în mod vădit şi nejustificat a hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept, în acord cu prevederile art. 20 şi art. 148 din Constituţia României, republicată”.

Printre amendamentele adoptate de comisie se numără unul care prevede că sancţiunile disciplinare ale magistraţilor se radiază de drept în termen de 3 ani de la data executării, dacă judecătorului sau procurorului nu i se aplică o nouă sancţiune în acest termen.

Dispoziţiile privind abaterile disciplinare şi sancţiunile disciplinare ale judecătorilor şi procurorilor se aplică în mod corespunzător şi magistraţilor-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, iar procedura de aplicare a sancţiunilor disciplinare este cea prevăzută de prezenta lege”, stipulează un alt amendament adoptat joi de comisia parlamentară specială.

Comisia de disciplină

Potrivit unui alt amendament, pentru magistraţii-asistenţi comisia de disciplină este alcătuită din cinci membri: trei judecători desemnaţi de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi doi reprezentanţi ai magistraţilor-asistenţi, desemnaţi de adunarea generală a acestora, cu votul majorităţii celor prezenţi.

Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei va avea următoarea şedinţă luni, de la ora 11,30. În această reuniune urmează să se voteze rapoartele pe toate cele trei proiecte de lege ale Justiţiei - cel privind Consiliul Superior al Magistraturii, cel cu privire la organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor.

Cele trei legi din pachetul pe Justiție deja au fost adoptate de Camera Deputaților, așadar votul din Senat va însemna că acestea vor pleca la promulgare, la președintele României, dacă în termen de două zile nu vor fi atacate la CCR. USR a anunțat că ar putea să le atace la CCR, aleșii formațiunii nefiind mulțumiți de forma legii.

Reformă din PNRR

Legile Justiției fac parte și din reformele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Guvernul asumându-și că le va adopta până la 31 decembrie 2022. Cu toate acestea, există și o marjă de timp, adică dacă nu vor intra în vigoare până la 31 decembrie 2022 nu va fi o problemă, criteriul esențial fiind ca până la trimiterea cererii de plată pentru obiectivele din Trimestrul 4/2022 situația pachetului legislativ să fie rezolvată.

Tehnic vorbind, termenul-limită până la care acestea pot intra în vigoare este 30 iunie 2023, pentru că după șase luni de la neîndeplinirea unui obiectiv Comisia Europeană întreabă Guvernul dacă mai realizează reforma și e înștiințat că va pierde banii aferenți.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...