Raportul OLAF pe 2019: România, campioană la fraude cu banii UE. „Poate înțelegeți de ce liderii PSD au văzut un model în Viktor Orban”

Raportul OLAF pe 2019: România, campioană la fraude cu banii UE. „Poate înțelegeți de ce liderii PSD au văzut un model în Viktor Orban”

Țara noastră conduce în topul fraudelor cu bani de la Uniunea Europeană, conform ultimului raport al OLAF, organismul comunitar însărcinat cu urmărirea acestui fenomen.

Potrivit documentului, dat publicității joi, România a făcut anul trecut obiectul a 11 investigații, fiind urmat de Italia (9), Grecia, Polonia și Bulgaria (cu câte 7). Dintre ele, nouă investigații au fost închise cu recomandări, mai arată sursa citată.

Însă România este pe picior de egalitate cu Ungaria la capitolul nereguli grave identificate de OLAF.

Raportul dedică un capitol amenințării crescânde a fraudelor cu proiecte de mediu, în contextul eforturilor UE de a reduce dimensiunea poluării în statele membre.

Printre escrocheriile date ca exemplu în raport, de-a lungul timpului unele au avut legătură cu România.

  • Un caz din 2013, închis în 2017, l-a vizat pe beneficiarul a cinci proiecte de acvacultură finanțate de UE, subvențiile fiind primite pentru suprafețe care nu fuseseră niciodată acoperite de apă. Cele cinci proiecte constau în: două ferme de acvacultură situate într-un perimetru al sitului Natura 2000 și trei proiecte menite să susțină transformarea unor ferme piscicole tradiționale în ferme organice certificate. Cazul a fost închis în 2017, cu recomandarea de a se recupera 100% din finanțarea UE (aproape 1,3 milioane EUR), ceea ce s-a și întâmplat.
  • Un alt caz a fost acela al realizării unui sistem de detectare a incendiilor de pădure, finanțat prin Research Executive Agency. În acest sens, a fost format un consorțiu de cinci firme mici și mijlocii din Irlanda, Franța, Spania și România. Însă costurile cu personalul ale consorțiului au ridicat suspiciuni că ar fi vorba de falsuri. În cele din urmă, o investigație derulată de OLAF a scos la iveală faptul că banii erau sifonați de membrii consorțiului, iar cea mai mare parte a sumelor fusese redirecționată spre construirea unui hotel și cazinou într-o altă țară. OLAF a cerut recuperarea celor 410.000 euro și deschiderea de anchete penale în țările origine ale celor implicați.
  • Raportul OLAF menționează și fraudarea, în România, a unui proiect de 102 milioane euro, finanțat de UE. Dosarul a fost închis în 2019 și la el instituția europeană a cooperat cu DNA. Fusese vorba de alimentare cu apă și introducerea unei rețele de canalizare. Schema de fraudare a fost „ingenioasă”: pentru a câștiga licitația, o firmă românească a inventat un joint-venture în care ar fi participat alături de o firmă germană, în raport de 70%-30%. OLAF arată, în documentul său, că societatea din Germania nu a știuse nimic despre acest lucru.

Raportul mai scoate în evidență și faptul că, în 2019, OLAF a participat la Task Force Tobacco întâlnire organizată de European Union Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine (EUBAM), alături de toate statele membre ale UE care au frontiere
cu acele două țări. Potrivit documentului, „aceste țări sunt rute esențiale pentru contrabanda cu țigări în UE”.

Totodată, „autoritățile competente din Moldova, România și Ucraina au participat la aceasta operațiune, care a dus la o îmbunătățirea tabloului informativ și la 115 capturi, în total mai mult de 15 milioane de țigări”.

„Noi și Ungaria împărțim la egalitate 35% din cazurile grave de nereguli cu fonduri europene din Uniunea Europeană”

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, fost comisar european, a făcut, joi, o radiografie a raportului OLAF:

  • „Conform OLAF, suntem, ca țară, pe primul loc în 2019 la investigații și recomandări primite. La fel de îngrijorător e și faptul că din 2015 până la finalul lui 2019 suntem pe locul doi în Europa, după Spania, la posibile fraude și nereguli legate de fondurile structurale și tot pe locul doi, după Ungaria, în ceea ce privește investigațiile din care au rezultat recomandări.
  • Practic, noi și Ungaria împărțim la egalitate 35% din cazurile grave de nereguli cu fonduri europene din Uniunea Europeană. Poate așa înțelegeți și de ce liderii PSD au văzut mereu un model în Viktor Orban.
  • Extrem de neplăcut este și faptul că suntem prezenți în raportul OLAF cu multe exemple de fraude în zona protecției mediului în ultimii cinci ani. Din exemplele prezentate în raport, România acoperă fraude în protecția pădurilor, acvaculturilor și managementul deșeurilor. Subiectele prezentate se suprapun perfect peste o serie de îngrijorări legitime ale societății românești.
  • În aceste condiții, îi recomand cât se poate de serios ministrului Justiției să trimită de urgență la EPPO numărul de procurori solicitat de procurorul european Laura Codruța Kovesi. Orice amânare ridică serioase semne de întrebare.
  • Este cât se poate de clar că politicul din România a ignorat cerințele cetățenilor. Am fi putut face atât de multe lucruri bune pentru România dacă nu ne-am fi lăsat seduși de minciună și de impostură.
  • Avem o nouă dovadă că, atunci când simțim că aerul este irespirabil în România, acest lucru nu se datorează faptului că noi am fi diferiți de ceilalți europeni. Diferența e că noi le-am permis hoților să ne fure mai mult și fără teamă.
  • Amintiți-vă câtă zbatere a fost în politicienii din România când Liviu Dragnea și-a văzut numele pe investigațiile OLAF legate de TelDrum și o să înțelegeți de ce orice e ștampilat cu PSD e mânjit cu furtul lor și durerea noastră. Indiferent dacă își ascund sigla sau și-o schimbă, pesediștii rămân cu o rușine, cu rușinea de a fi hoț”.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?