Raportul Mueller: Rusia, pregătită pentru normalizarea relaţiilor cu SUA (oficial rus)
Rusia ar fi fericită ca relaţiile sale cu Statele Unite ale Americii să se îmbunătăţească, a asigurat luni preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară rusă), Konstantin Kosaciov, citat de Reuters, după publicarea în SUA a unei sinteze a anchetei efectuate de către procurorul special Robert Mueller privind suspiciunile de complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia în perioada prezidenţialelor din 2016.
Procurorul special Robert Mueller, care a coordonat o anchetă în acest sens timp de aproape doi ani, nu a găsit nicio dovadă privind o astfel de complicitate în cursul campaniei prezidenţiale din 2016, dar a rămas nerezolvată problema dacă Trump a obstrucţionat justiţia prin subminarea anchetei care a pus presiune pe preşedinţia sa.
'În orice caz, există o oportunitate de a redefini o mulţime de lucruri în relaţiile noastre. Rămâne de văzut dacă Trump va îndrăzni să o facă. Desigur, suntem pregătiţi pentru aceasta', a afirmat Konstantin Kosaciov într-o postare pe Facebook.
'Desigur, cu bunăvoinţă, multe lucruri pot fi corectate. Eu nu exclud anumite iniţiative cu privire la Rusia în timpul apropiat, deoarece efectul raportului Mueller oferă acum toate atuurile echipei lui (Donald) Trump', apreciază oficialul rus în acelaşi context, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.
În opinia sa, Moscova ar trebui să pună acum în discuţie cu SUA cele mai acute probleme în materie de securitate: Tratatul privind Forţa Nucleară Intermediară (INF), acord ruso-american abandonat de ambele ţări, şi Tratatul START de dezarmare nucleară, care expiră în februarie 2021.
În acelaşi timp, senatorul rus menţionează în acelaşi mesaj că 'Rusia nu are nimic de sărbătorit în mod special aici - acuzaţiile împotriva noastră se menţin'.
Chiar dacă îi exonerează pe Donald Trump şi echipa sa de campanie de complicitate cu Rusia, raportul procurorului special Robert Mueller subliniază tentativele Rusiei de a se amesteca în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016, conform agenţiilor de presă internaţionale.
Cu toate acestea, Konstantin Kosaciov menţionează că 'multaşteptatul raport al lui Mueller' a demonstrat ceea ce Rusia ştia de la început: nu a existat niciun fel de complicitate între echipa de campanie a lui Trump şi Kremlin.
În opinia sa, Rusia ar trebui să reacţioneze faţă de faptul că politicieni de la cel mai înalt nivel au minţit timp de doi ani despre existenţa unei presupuse complicităţi, iar ca urmare preşedintele american a fost forţat să instituie măsuri tot mai stricte împotriva Federaţiei Ruse, potrivit TASS. AGERPRES