Raportul Corpului de Control la Steaua, concluzii hilare. Nu s-a încălcat legea, pentru că nu există lege

Raportul Corpului de Control la Steaua, concluzii hilare. Nu s-a încălcat legea, pentru că nu există lege

După ce FCSB nu a primit acceptul de a juca în Ghencea în mai multe rânduri, totul culminând cu derby-ul cu Dinamo, premierul Marcel Ciolacu a cerut un raport al Corpului de Control la CSA Steaua. Concluziile acestuia sunt tragi-comice: nu s-a încălcat legea, pentru că nu există o lege care să reglementeze astfel de cazuri. Doar vocalul jurist Florin Talpan a fost tras un pic de urechi, mai bine spus dojenit.

Administrarea stadionului Steaua a născut o mulțime de controverse

Administrarea stadionului Steaua a născut o mulțime de controverse

În urma anchetei Corpului de Control al primului ministru, ordonată de premierul Marcel Ciolacu la CSA Steaua, în cazul punerii la dispoziție a stadionului din Ghencea către FCSB, concluziile au fost făcute publice printr-un comunicat al respectivului for.

Astfel, în Sinteza acestora, CCPM a concluzionat: „Conduita echipei de negociere din cadrul CSA Steaua nu a încălcat dispoziții legale sau regulamente incidente activității sale, dar în lipsa unui cadru normativ transparent, subsecvent Legii Sportului și Legea 35/2023, adoptarea unor decizii ala CSA Steaua prin care se asigură punerea la dispoziție a stadionului Steaua generează riscul unor aprecieri de natură subiectivă și o percepție negativă a publicului”.

Polița de asigurare poate fi motivată

CCPM a dat un verdict în privința solicitării a CSA Steaua a unei polițe de asigurare pentru FCSB, care să acopere eventualele daune ale tribunelor sau ale terenului de joc: ”În condițiile lipsei unui cadru normativ care să reglementeze acest aspect, poate fi motivată de prevenirea riscurilor desfășurării unui asemenea eveniment sportiv”.

Anterior acestei concluzii, Corpul de Control al primului ministru Marcel Ciolacu a precizat că nu există hotărâri ale Guvernului de aplicare a Codului administrativ și ale Legii Sportului. Lipsește din legislație și o altă hotărâre de Guvern care să asigure respectarea condițiilor stabilite prin cadrul primar de închiriere a arenei, deși Ministerul Apărării a solicitat asta. Iar Guvernul nu a adoptat nici hotărârea prin care să se stabilească un regulament clar de exercitare a dreptului de punere la dispoziție a unei proprietăți a statului.

Ministerul stă cu mâinile în sân

La fel și din partea Ministerului Apărării. Reglementările acestuia sunt incomplete și lapidare pentru aceast caz. Astfel că nu se știe ce prerogative pot fi exercitate de CSA Steaua, administratorul bazei din Ghencea.

În concluzie, lipsa unui statut juridic al Complexului Ghencea elaborat, detaliat și clar, face în continuare dificilă exploatarea nu doar a arenei, prin punerea la dispoziție către alte entități, dar și pentru obținerea de fonduri din alte activități. Aici MApN are vina sa, pentru că în doi ani de la inaugurarea compexului nu a mărit aria de utilitate a arenei. Ministerului Apărării nu a reușit să creeze premisele legale pentru generarea de venituri suplimentare, inclusiv din anexele arenei (spații comerciale, restaurante, magazin pentru suporteri, etc).

Florin Talpan, arătat cu degetul, de ochii lumii

Corpul de Control al primului ministru a precizat că au existat probleme în privința conduitei unui angajat al CSA Steaua, fără atribuții formale în această activitate, care, potrivit unei părți aflată la negocieri, ar fi încercat să influențeze direct finalizarea acestora. Este vorba de juristul Florin Talpan, care a fost foarte vocal împotriva închirierii stadionului Ghencea celor de la FCSB. CCPM sugerează că împotriva respectivului poate fi demarată o cercetare disciplinară din partea MAPN.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…