Raport SNSPA pe preşedinţia Consiliului UE: Punct forte - experţii; punct slab - lipsa unei coordonări tehnice
Un punct forte demonstrat în primele două luni ale preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene este "implicarea consistentă a experţilor din ministere", în timp ce un punct slab îl reprezintă "lipsa unei reale coordonări tehnice", arată un raport realizat de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).
Câteva elemente din raport au fost prezentate miercuri, în cadrul conferinţei "Primii paşi ai preşedinţiei României la Consiliul UE. Analiza rezultatelor din primele două luni".
Potrivit analizei SWOT (puncte forte, puncte slabe, oportunităţi şi obiective) prezentate, un element pozitiv ce a ieşit în evidenţă, la începutul exercitării preşedinţiei, este calitatea experţilor.
"Se văd rezultatele formării acestora", se arată în raport. Tot la puncte forte, se află "orientarea spre un rezultat în finalizarea negocierilor". Un punct slab, potrivit acestei analize, este "lipsa unei reale coordonări tehnice".
"Preşedinţia României la Consiliul UE nu are personalitate", mai menţionează analiza, care punctează şi "absenţa priorităţilor naţionale din activităţile realizate de către România''. ''Negocierile privind bugetul european nu au cunoscut evoluţii pozitive", precizează sursa citată.
Oportunitatea acestei preşedinţii, s-a mai arătat în conferinţă, este aceea de "a scoate în evidenţă România, dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene, cu accent pe elementele pe care ţara noastră le doreşte de la viitorul UE''.
O ţintă a acestei preşedinţii la Consiliul UE ar fi încheierea "unui număr consistent de dosare, în raport cu cele peste 200 preluate de către România".
Potrivit prorectorului SNSPA, Victor Negrescu, respectivul raport va fi publicat pe pagina dedicată Departamentului de Relaţii Internaţionale al SNSPA.
Negrescu a precizat că preşedinţia Consiliului UE "poate permite României să-şi crească profilul în plan european", dezbaterea de miercuri fiind despre "ceea ce a făcut România şi despre ceea ce poate face în continuare, pe durata acestui mandat".
Totodată, a evidenţiat Negrescu, raportul cuprinde şi o analiză a reuniunilor informale din cadrul preşedinţiei, găzduite până în prezent la Bucureşti.
"Există şi puncte tari şi aş vrea să le evoc şi pe acestea. De exemplu, pentru formatul de politică externă, un aspect pozitiv este faptul că subiectul pe Venezuela a reprezentat un punct de interes pentru presa internaţională, reflectat pozitiv în ceea ce înseamnă modul de abordare al Consiliului de miniştri pe Politică Externă, care a fost organizat la Bucureşti", a afirmat el.
Totodată, acesta a amintit că până în aprilie, când începe campania pentru europarlamentare, preşedinţia română ar trebui să finalizeze un număr important de dosare.
"Noi vedem lucrul acesta ca fiind pozitiv, faptul că preşedinţia României vizează atingerea unui număr consistent de dosare şi că merge în această direcţie", a spus el.
La rândul său, preşedintele Senatului SNSPA, Iordan Bărbulescu, a vorbit despre pregătirea tehnică a preşedinţiei române, dar a evocat şi neînţelegerile pe plan intern.
"Din păcate, se pare că avem acest blestem că ne pierdem vremea cu tot felul de prostii, când de fapt ştiţi bine care sunt marile teme din Europa. (...) Asta este singura mea observaţie. Din punct de vedere tehnic, sunt convins că va ieşi bine, (...) dar, din alt punct de vedere, al percepţiei, va fi aia care va fi", a menţionat Bărbulescu.
Analistul de politică externă, Iulian Chifu, a vorbit despre "măsura" unei preşedinţii de succes a Consiliului Uniunii Europene. În acest context, el a evocat faptul că, în timpul preşedinţiei române, vor avea loc alegeri europarlamentare şi a prezentat un posibil scenariu.
"Măsura unei preşedinţii cred că este finalitatea şi nu mă refer la rapoarte, ci mă refer ... uite, vom avea alegeri europarlamentare. Daţi-mi voie să vă propun o grilă de gândire - şi dacă, urmare a acestor alegeri europene, vom avea unul dintre cele mai mari partide din grupul suveranist al lui Salvini şi nu vom mai avea partide nici pe la S&D, nici pe la ALDE sau vom avea partide noi?", a spus expertul.
El a făcut referire la orientarea pro-europeană a ţării noastre. "Cred că avem o Românie în care majoritatea pro-europeană este consolidată", a adăugat Chifu. AGERPRES/(A - autor: Oana Ghiţă, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)