Raport MCV/Parchetul General: Punctul de vedere al Comisiei Europene - similar cu poziţia exprimată în mod constant de Ministerul Public
Punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este similar cu poziţia exprimată în mod constant de Ministerul Public, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Parchetul General.
"Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat act de concluziile şi recomandările cuprinse în raportul MCV. (...) În acest sens, se constată că punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în chestiuni fundamentale precum independenţa Justiţiei, cariera magistraţilor, modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală este similar cu poziţia exprimată în mod constant de Ministerul Public", precizează sursa citată.
Conform PG, procurorul general Augustin Lazăr a exprimat disponibilitatea Ministerului Public de a contribui la îndeplinirea recomandărilor din raportul MCV.
"Având în vedere îngrijorările reţinute de Comisia Europeană în legătură cu regresul înregistrat de România în ceea ce priveşte sistemul judiciar, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, reafirmă disponibilitatea Ministerului Public de a contribui, în limita atribuţiilor specifice, la îndeplinirea recomandărilor prevăzute în raportul MCV", se menţionează în comunicat.
Marţi, Comisia Europeană a recomandat României , în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).
"Evoluţiile din ultimele 12 luni din România pun sub semnul întrebării sau dau înapoi unele progrese din ultimii zece ani, motiv pentru care Comisia Europeană a venit cu opt noi recomandări în cadrul raportului MCV pentru România", a declarat, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans.
Tot marţi, Parlamentul European a adoptat rezoluţia nelegislativă privind statul de drept în România , cu 473 voturi ''pentru'', 151 ''împotrivă'' şi 40 de abţineri, un text care afirmă "profunda preocupare" a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti" din luna august. AGERPRES