Raport MCV/Buchiu (Reprezentanţa Comisiei Europene): Am fi dorit să nu asistăm la o întoarcere din drum
Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) adoptat marţi de Colegiul Comisarilor arată că ''este necesar ca instituţiile-cheie din România să demonstreze un angajament colectiv şi ferm în ceea ce priveşte independenţa Justiţiei în România", dar este şi "o întoarcere din drum", a declarat şeful interimar al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Cristian Buchiu.
"Este necesar ca instituţiile-cheie din România să demonstreze un angajament colectiv şi ferm în ceea ce priveşte independenţa Justiţiei în România şi păstrarea echilibrului în sistemul judiciar. Suntem într-o cursă lungă, am fi dorit să nu asistăm la o întoarcere din drum, însă rămânem încrezători că autorităţile române vor da un nou impuls în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor MCV", a spus Buchiu.
Totodată, el a amintit "eforturile întreprinse de autorităţile române din iunie 2019". "Considerăm că acestea trebuie dublate de măsuri concrete atât legislative, cât şi administrative. (...) Mă gândesc la abordarea legislativă, pe aceasta o considerăm esenţială. De asemenea, la nivel administrativ, Comisia Europeană pune la dispoziţia României 125 de milioane de euro pentru proiecte destinate reformei sistemului judiciar din România", a afirmat şeful interimar al Reprezentanţei CE.
Evoluţia situaţiei privind reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei în România în primele luni din 2019 a fost motiv de îngrijorări serioase, iar drept rezultat Comisia Europeană a fost nevoită să informeze autorităţile române, în luna mai, că dacă nu sunt făcute îmbunătăţirile necesare sau dacă sunt făcuţi alţi paşi negativi atunci Executivul comunitar va adopta măsuri în conformitate cu cadrul privind statul de drept, în plus faţă de parametrii Mecanismului de Cooperare şi Verificare, relevă raportul adoptat marţi de Colegiul Comisarilor.
Raportul analizează situaţia începând din noiembrie 2018. Documentul arată că, de la ultimul raport, Comisia Europeană a fost nevoită, în mai multe rânduri, să transmită autorităţilor române îngrijorările sale privind statul de drept în legătură cu evoluţiile în reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.
''Comisia regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanţă cu poziţiile exprimate de celelalte instituţii în această privinţă. Recomandările respective trebuie puse în aplicare dacă se doreşte repunerea procesului de reformă pe calea cea bună şi reintrarea pe traiectoria încheierii MCV, astfel cum se prevedea în raportul din ianuarie 2017. Comisia are convingerea că România ar putea insufla un nou elan procesului de îndeplinire a obiectivelor MCV şi îşi afirmă disponibilitatea de a oferi sprijin autorităţilor române în acest scop. Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluţia situaţiei prin intermediul MCV'', relevă comunicatul executivului comunitar referitor la raport.
Comisia a salutat faptul că în luna iunie Guvernul român şi-a exprimat dorinţa de a-şi reseta abordarea şi ia notă că s-au depus eforturi pentru a participa la noi consultări şi dialog cu sistemul judiciar. AGERPRES