Raport MCV: Rămân frecvente criticile la adresa magistraților exprimate de către politicieni și în mass-media

Raport MCV: Rămân frecvente criticile la adresa magistraților exprimate de către politicieni și în mass-media

Tendința privind independența justiției în România a fost pozitivă în 2015, însă rămân frecvente criticile la adresa magistraților exprimate de către politicieni și în mass-media, precum și lipsa de respect față de hotărârile judecătorești, se arată în raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România, făcut public miercuri la Bruxelles.

* Guvern: Raportul MCV reconfirmă progresele continue și constante înregistrate de România

* Raport MCV / Frans Timmermans: În 2016 eforturile de combatere a corupției trebuie intensificate și axate pe prevenire

"Încheierea cu succes a urmăririi penale și condamnarea unui număr mare de politicieni binecunoscuți din România pentru corupție la nivel înalt este un semn că tendința subiacentă în ceea ce privește independența justiției este pozitivă și că nicio persoană care comite o infracțiune nu se situează mai presus de lege", se subliniază în document.

Comisia Europeană atrage atenția însă că s-a înregistrat și o reacție la această tendință. "Rămân frecvente criticile la adresa magistraților exprimate de către politicieni și în mass-media, precum și lipsa de respect față de hotărârile judecătorești", notează Bruxellesul.

În 2015 "s-a înregistrat o creștere a numărului de cereri de apărare a independenței justiției, în urma unor atacuri în mass-media și din partea unor politicieni, inclusiv a prim-ministrului și a președintelui Senatului", subliniază Comisia Europeană, care mai precizează că "au existat în continuare cazuri de presiune asupra unor judecători ai Curții Constituționale".

"Așa cum se menționa în raportul din 2015, în perioada premergătoare alegerii președintelui României, erau semne de schimbare în sensul unei abordări mai responsabile. Aceasta s-a disipat însă în primăvară, în special în urma deschiderii de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) a unei anchete vizându-l pe prim-ministru. Criticile au vizat, în mod personal, atât pe șeful DNA, cât și pe cel al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ)", se menționează în raport.

Comisia Europeană mai notează că, în 2015, "Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Inspecția Judiciară au continuat să apere independența justiției și reputația profesională, independența și imparțialitatea magistraților"

"Există în continuare mai multe exemple notificate CSM de atacuri în mass-media și din partea politicienilor și, în consecință, CSM a trebuit să emită mai multe comunicate critice legate de acestea. CSM nu poate asigura însă un nivel de acoperire în mass-media a comunicatelor sale de presă echivalent cu cel de care s-au bucurat criticile inițiale și, dincolo de acest sprijin moral, CSM nu oferă ajutor financiar sau juridic magistraților care cer reparații în instanță", se subliniază în raportul MCV.

Comisia Europeană critică parlamentul pentru că nu a respectat recomandarea de anul trecut pentru a se asigura "că în Codul de conduită al parlamentarilor sunt incluse dispoziții clare în ceea ce privește respectarea independenței sistemului judiciar de către parlamentari și în cadrul procesului parlamentar".

"Curtea Constituțională (CCR) are un rol important în statul de drept și în consolidarea unui sistem judiciar independent. Jurisprudența Curții a inclus, în 2015, 24 de decizii privind dispozițiile noului Cod penal și ale noului Cod de procedură penală, precum și unele decizii importante legate de echilibrul puterilor și respectarea drepturilor fundamentale. Acestea au inclus soluționarea unui conflict dintre Senat și autoritățile judiciare privind o cerere de arestare preventivă", se mai menționează în raport.

"Multe dintre deciziile CCR privind Codul penal au avut drept obiectiv consolidarea respectării dreptului la un proces echitabil și a drepturilor părților, în conformitate cu jurisprudența CEDO. Deși judecătorii și procurorii au trebuit să își adapteze rapid practicile la deciziile CCR, aprecierea generală este că astfel de decizii îmbunătățesc securitatea juridică și drepturile justițiabililor. Deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) privind interpretarea legislației joacă, de asemenea, un rol important în cadrul sistemului de control și echilibru instituțional", notează documentul.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)

Citiți și:

Raport MCV: Numirile în posturile-cheie din magistratură trebuie să se bazeze pe proceduri clare și deschise

Raport MCV: Legislația în domeniul corupției trebuie să se aplice tuturor în mod egal și la toate nivelurile

Raport MCV: Ținta stabilității pentru noile coduri pare la fel de îndepărtată ca la momentul adoptării lor


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…