Raport MCV: Bulgaria nu a îndeplinit deocamdată în mod satisfăcător niciuna din condiționalități, dar există progrese
Bulgaria nu a îndeplinit deocamdată în mod satisfăcător niciuna din condiționalitățile cuprinse în Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dar progresele consemnate îndreptățesc opinia că aceasta poate avea loc în viitorul apropiat, indică raportul Comisiei Europene privind reforma judiciară și combaterea corupției, elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, transmite agenția BTA.
Documentul dat publicității miercuri analizează în mod concret progresele înregistrate în îndeplinirea celor 17 recomandări emise de Comisia Europeană în precedentul său raport, din ianuarie 2017.
'Deși Comisia nu poate concluziona deocamdată că vreuna dintre condiționalități a fost îndeplinită în mod satisfăcător, rămâne la părerea că, cu o direcție politică consecventă și o determinare de a face ca reformele să avanseze, Bulgaria ar trebui să poată îndeplini recomandările rămase și, în consecință, să îndeplinească în mod satisfăcător condiționalitățile MCV în viitorul apropiat', afirmă executivul de la Bruxelles.
'Am constatat progrese în multe domenii, dar mai este necesară încă multă muncă. Bulgaria a îndeplinit sau a înregistrat progrese la câteva din recomandările noastre, dar nu încă la toate. Contez pe guvernul bulgar să implementeze toate reformele plănuite și să evite pașii înapoi, astfel încât să ne putem îndrepta spre obiectivul încheierii MCV în mandatul acestei Comisii', a declarat prim-vicepreședintele executivului comunitar, Frans Timmermans.
Precedentul raport al Comisiei Europene a evidențiat progresele generale din ultimii zece ani și a identificat 17 recomandări concrete care să ajute Bulgaria să se îndrepte spre îndeplinirea tuturor condiționalităților MCV, documentul publicat miercuri notând că s-au înregistrat progrese semnificative în ce privește aceste recomandări.
Deși incertitudinea politică a condus la unele întârzieri în punerea în aplicare a reformelor în acest an, procesul de reformă a primit un nou impuls începând din luna mai, chiar dacă rezultatele finale se lasă încă așteptate în domenii care necesită reforme legislative și acțiune guvernamentală, precum lupta împotriva corupției, relevă documentul Comisiei.
În ce privește domeniul judiciar, raportul constată evoluții importante în 2017, în primul rând alegerea unui nou Consiliu Judiciar Suprem, al cărui impact ar trebui să se manifeste începând de anul viitor.
Comisia Europeană va evolua din nou progresele Bulgariei cu privire la reforma judiciară și combaterea corupției spre sfârșitul anului 2018.
AGERPRES