Raport GRECO: România a implementat satisfăcător 10 din cele 18 recomandări

Raport GRECO: România a implementat satisfăcător 10 din cele 18 recomandări

Ultimul raport al Grupului statelor împotriva corupției (GRECO) arată că România mai are de îndeplinit opt recomandări adresate de acest organism, fiind așteptate noi date de la autorități până la 31 decembrie 2023.

România are îndeplinite doar jumătate din recomandările GRECO FOTO Arhivă

România are îndeplinite doar jumătate din recomandările GRECO FOTO Arhivă

Într-un raport de 17 pagini, GRECO vine cu detalii despre modul cum România a îndeplinit recomandările făcute de acest organism din cadrul Consiliului Europei.

Având în vedere cele de mai sus, GRECO concluzionează că România a implementat satisfăcător sau a tratat în mod satisfăcător şapte din cele treisprezece recomandări cuprinse în Raportul de evaluare aferent Rundei a patra şi trei din cele cinci recomandări din Raportul de Follow-up la Raportul Ad-hoc (Raportul adoptat conform Regulii 34)”, se arată în concluziile raportului Grupului de state împotriva corupției.

Cu privire la membrii Parlamentului, o uşoară îmbunătăţire a fost constatată prin introducerea unui cod de conduită pentru membrii Parlamentului împreună cu un sistem pentru aplicarea lui şi au fost depuse eforturi pentru abordarea problematicii ridicării imunităţii membrilor Parlamentului. Cu toate acestea, transparenţa procesului parlamentar, per ansamblu, trebuie îmbunătăţită în continuare şi utilizarea procedurilor de urgenţă ar trebui redusă. Suplimentar, trebuie făcut mai mult pentru abordarea conflictelor de interese şi introducerea regulilor privind interacţiunea membrilor Parlamentului cu lobbyiştii. În cele din urmă, trebuie implementat un sistem de consiliere independentă pentru ca membrii Parlamentului să solicite consiliere în materie de integritate”, menționează concluziile raportului.

O problemă semnalată este și modul cum a avut loc desființarea Secției de Investigare Infracțiunilor în Justiție. „Cu privire la judecători şi procurori, o problemă principală care a fost tratată o reprezintă desfiinţarea secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din sistemul judiciar, cu privire la care GRECO s-a opus puternic la înfiinţare. Au fost depuse eforturi pentru creşterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii şi Inspecţiei Judiciare ca răspuns la riscurile de integritate a judecătorilor şi procurorilor prin, interalia, formare şi acces la informaţii. Eforturi au fost, de asemenea, dedicate stabilirii noii legislaţii pentru judecători şi procurori pentru a le asigura independenţa. Adoptarea de către Senat, la data de 17 octombrie 2022, a noii Legi privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a noii Legi privind organizarea judiciară şi a noii Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii şi promulgarea lor la data de 15 noiembrie 2022, de către Preşedintele României, reprezintă paşi înainte importanţi, care trebuie să fie urmaţi de un număr de măsuri de implementare”.

GRECO apreciază că actualul nivel de conformitate cu recomandările nu mai este „global nesatisfăcător” în sensul Regulii 31 revizuite, paragraful 8.3 din Regulile de Procedură. Prin urmare, GRECO decide să nu mai continue aplicarea Regulii 32 referitoare la membrii care nu sunt în conformitate cu recomandările incluse în Raportul de Evaluare”, mai arată autorii raportului.

Nu în ultimul rând, GRECO solicită României să trimită date privind recomandările neimplementare până la 31 decembrie 2023: „În conformitate cu paragraful 8.2 al Regulii 31 revizuite din Regulile de Procedură, GRECO solicită şefului delegaţiei României să transmită un raport cu privire la măsurile luate pentru implementarea recomandărilor pendinte (şi anume recomandările i, iii, iv, vi, ix din xiii din Raportul de evaluare aferent Rundei a patra şi recomandările iii şi v din Follow-upul la Raportul ad-hoc (Regula 34), până la data de 31 decembrie 2023”.

Raportul a fost adoptat la 2 deembrie 2022, însă publicarea sa a avut loc miercuri, 25 ianuarie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!