Raport Freedom House: România rămâne printre țările cu presă parțial liberă

Raport Freedom House: România rămâne printre țările cu presă parțial liberă

România continuă să rămână printre țările cu presă parțial liberă și ocupă poziția 84 din 199 de țări și teritorii cuprinse în raportul privind libertatea presei la nivel mondial în 2014 realizat organizația Freedom House. Astfel, România se situează pe locul 84, la egalitate cu Republica Dominicană, din 199 de țări și teritorii cuprinse în cel mai recent raport al Freedom House, prezentat miercuri. România se numără printre țările cu presă parțial liberă. În raportul de anul trecut, țara noastră ocupa același loc, 84.

În Europa, România se situează la coada clasamentului — poziția 36 din 42 (la fel ca în raportul de anul trecut), urmată doar de Albania, Kosovo, Bosnia-Herțegovina, Grecia, Macedonia și Turcia, în aceasta din urmă presa fiind privată complet de libertate. Comparativ, Croația și Serbia ocupă locul 34, Bulgaria — 32, Ungaria — 31, Italia — 30, toate fiind țări în care presa este considerată de asemenea doar parțial liberă.

Trebuie menționat că raportul Freedom House include Georgia, Republica Moldova sau Ucraina, țări cu presă parțial liberă, în regiunea Eurasia, alături de Armenia, Rusia, Belarus sau țările din Asia Centrală, unde presa nu este considerată liberă.

Țările cel mai bine cotate în privința libertății presei la nivel mondial sunt Norvegia și Suedia, la egalitate pe prima poziție, urmate de Belgia, Finlanda, Olanda, Danemarca și Luxemburg, clasamentul primelor zece fiind completat cu Andorra, Elveția și Liechtenstein. SUA ocupă poziția 31, la egalitate cu Australia, Austria și Belize, Germania — 22, Marea Britanie — 38, Polonia — 47, Spania — 52, Italia — 64, Rusia — 180. Ultimele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Turkmenistan, Uzbekistan și Coreea de Nord.

Dintre cele 199 de țări și teritorii incluse în raport, 63 au fost calificate ca având presă 'liberă', 71 — presă 'parțial liberă', iar 65 — presă 'privată de libertate', potrivit Freedom House.

Raportul atrage atenția că libertatea presei la nivel mondial a atins în 2014 cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, fiind puternic afectată de legislații în domeniul securității, de intimidări și de ingerințe din partea proprietarilor media.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului Freedom House a mai dezvăluit că 'jurnaliștii s-au confruntat în 2014 cu o intensificare a presiunilor venite din toate părțile'.

"Guvernele folosesc legile în domeniul securității și al luptei anticorupție ca pretext pentru a reduce la tăcere vocile critice, grupurile de presiune și grupările delincvente recurg la tactici din ce în ce mai scandaloase pentru a-i intimida pe jurnaliști, iar proprietarii de media încearcă să manipuleze conținutul informațiilor pentru a le servi intereselor lor politice sau economice", a menționat organizația în raportul său.

Una dintre "evoluțiile cele mai îngrijorătoare" a fost mobilizarea țărilor democratice în fața amplificării propagandei din partea regimurilor autoritare și a grupurilor de activiști, a explicat Jennifer Dunham, responsabilă a raportului, potrivit AFP. "Pericolul este acela că, în loc să încurajeze un jurnalism cinstit și obiectiv și libertatea de informare ca antidot adecvat, democrațiile apelează la cenzură și la propria lor propagandă", a continuat ea. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...