Raport Expert Forum: Judeţele Bihor, Timiş şi Suceava au primit cei mai mulţi bani pe PNDL 1 şi 2
Judeţele Bihor, Timiş, Suceava, Iaşi, Giurgiu, Olt, Vaslui şi Neamţ au primit cei mai mulţi bani pe PNDL 1 şi 2, a declarat Septimius Pârvu, reprezentant al Expert Forum, miercuri, la lansarea raportului "Cum reparăm PNDL?".
El a menţionat că 130 de localităţi nu au primit bani în niciuna dintre cele două etape ale programului, fie pentru că nu au depus proiecte, fie pentru că nu le-au câştigat, cele mai multe fiind din Prahova, Dolj şi Bihor.
Ca număr de proiecte, cele mai multe au mers către CJ Neamţ, adică 63, urmând Sectorul 3, cu 62 de proiecte, a afirmat Septimius Pârvu.
Valoarea medie a unui proiect a fost de circa 1,8 milioane de lei, iar valoarea maximă - de 122 milioane de lei.
Potrivit lui Septimius Pârvu, cei mai mulţi bani pe ambele etape ale programului au ajuns la drumuri comunale şi străzi, drumuri judeţene, pentru alimentare cu apă şi canalizare.
"În cadrul acestui raport ne-am uitat pe datele dintre 2015 şi 2020. (...) Ca total, vorbim undeva la aproape 50 de miliarde de lei care ar urma să fie investiţi în proiecte. Până în acest moment, avem 4.511 de proiecte în PNDL 1 şi 7.242 în PNDL 2 (...) Prin PNDL 1 s-a decontat un procent de 81%, iar din etapa a doua - 59%. Cele mai multe fonduri au fost alocate către primării (72%) şi consilii judeţene (15%)", a explicat Septimius Pârvu.
Aproape 6.000 de proiecte sunt implementate în proporţie de 100%, iar alte 3.000 se află în diverse stadii (între 50 şi 99%).
Septimius Pârvu a spus că durata medie de implementare a fost de doi ani, dar că au fost identificate şi proiecte care au durat 6 ani. Conform raportului, alte 768 de proiecte au stadiul de implementare (decontare cheltuieli) zero.
În ceea ce priveşte contractele semnate între iunie 2016 şi septembrie 2020 de autorităţile locale, raportul relevă că primăriile PSD au primit 56% din fonduri, în condiţiile în care partidul a câştigat 52% din primării la alegerile din 10 iunie 2016. PNL a luat 31% din fonduri, la acel scrutin obţinând 33% din primării.
"La capitolul decontări, situaţia este similară cu cea de la alocări, mici diferenţe fiind evidente la UDMR, care a decontat mai puţini bani", stipulează raportul.
Printre recomandările Expert Forum din raport se numără bugetarea realistă, asigurarea surselor de finanţare pentru proiectele PNDL şi evitarea suplimentării bugetului prin fondul de rezervă sau alte mijloace de avarie şi reglementarea unor standarde de cost minimale care să reducă riscul de creştere artificială a preţurilor.
De asemenea, Expert Forum a lansat o hartă interactivă care arată alocările, deconturile, numărul de proiecte de care a beneficiat fiecare primărie, precum şi gradul de implementare a acestora.
"Avem în vedere nişte acţiuni care ar duce la o capacitate mai bună de a implementa proiecte gen PNDL", a declarat Liviu Bostan, reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice. El a făcut referire printre altele la un proiect care vizează profesionalizarea personalului care lucrează în domeniul achiziţiilor în autorităţile contractante.
"Fără a pune la îndoială necesitatea sau oportunitatea programului (...), trebuie să remarcăm că fundamentarea sa nu s-a bazat pe o inventariere exhaustivă, completă a nevoii, astfel încât să ştim în fiecare moment în ce stadiu ne aflăm cu implementarea acestui program (...). Noi am remarcat lipsa unor ţinte clare ale programului şi faptul că nu s-au definit indicatori de evaluare a nivelului de performanţă", a spus Aurelian Vrânceanu, director în cadrul departamentului din Curtea de Conturi ce efectuează misiuni de audit la Ministerul Dezvoltării. AGERPRES/(A - autor: Iulia Carciog, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)