Raport CIA/Declinul Occidentului, ascensiunea Chinei. Detalii INCENDIARE

Raport CIA/Declinul Occidentului, ascensiunea Chinei. Detalii INCENDIARE

La fiecare patru ani, la debutul fiecărui mandat prezidenţial în SUA, National Intelligence Council (NIC), birou de analiză şi anticipaţie geopolitică şi economică al CIA, publică un raport care devine automat o referinţă majoră pentru toate cancelariile din lume. Ultimul raport, prezentat preşedintelui Barack Obama în ianuarie, a apărut sub titlul „Global Trends 2030 – Alternative Worlds“ („Tendinţe mondiale 2030 – noi lumi posibile“).

Cum va fi lumea peste un deceniu, sau două sau mai mult? Pentru a răspunde, CIA îşi desfăşoară spionii pentru a colecta informaţii la nivel mondial, care prefigurează viitorul şi mizele geopolitice.

Şi, la fiecare patru ani, agenţia americană de informaţii oferă raportul de perspectivă, Global Trends.

Deşi este vorba de o viziune parţială, cea a Washingtonului, elaborată de o agenţie, CIA, a cărei misiune principală este apărarea intereselor SUA, raportul strategic al NIC prezintă un interes indiscutabil pentru că rezultă din reunificarea şi revizuirea datelor provenite de la toate agenţiile americane de informaţii şi a studiilor elaborate de experţi independenţi de la mai multe universităţi şi din numeroase state (Europa, China, India, Africa, America Latină, lumea arabo-musulmană, etc).

Documentul găsit de preşedintele Barack Obama pe biroul de la Casa Albă la 21 ianuarie, când a început cel de al doilea mandat, a apărut acum sub titlul „Global Trends 2030. 

Alternative Worlds” (Tendinţe mondiale 2030, noi lumi posibile).

Constatarea principală este declinul Occidentului. Pentru prima oară din secolul al

XV-lea, ţările occidentale vor pierde puterea în faţa ascensiunii noilor puteri emergente. Începe faza finală a unui ciclu de cinci secole de dominaţie occidentală în lume. Chiar dacă SUA vor rămâne una dintre principalele puteri planetare, vor pierde hegemonia economică în favoarea Chinei. De asemenea, nu vor mai exercita„hegemonia militară”, aşa cum au făcut-o de la sfârşitul Războiului Rece (în 1989). Ne îndreptăm spre o lume multipolară în care noi actori – China, India, Brazilia, Rusia, Africa de Sud – au vocaţia de a constitui poli regionali solizi şi de a disputa supremaţia internaţională cu Washingtonul şi aliaţii săi istorici – Marea Britanie, Franţa, Germania, Japonia.

Cifrele oferă o imagine clară a rapidităţii declasificării occidentale care se anunţă: partea ţărilor occidentale în economia mondială va trece de la 56% cât este în prezent, la 25% în 2030. În mai puţin de două decenii, Occidentul va pierde peste jumătate din preponderenţa sa economică şi una din principalele consecinţe va fi faptul că SUA şi aliaţii nu vor mai avea mijloacele financiare pentru a-şi asuma rolul de jandarmi ai lumii. Această schimbare structurală, agravată de profunda criză economică actuală, ar putea reuşi acolo unde au eşuat URSS şi Al Qaeda – slăbirea durabilă a Occidentului.

Era Asiei 

Se confirmă era Chinei forte, CIA descriind Imperiul de Mijloc ca locomotiva unei

Asii triumfătoare, mai puternică decât SUA şi Europa reunite în termeni de populaţii, PIB, cheltuieli militare şi investiţii tehnologice. Raportul rezervă un loc proeminent pentru SUA, evidenţiind independenţa lor energetică datorată gazului şi petrolului de şist.

Statele Unite ar putea chiar deveni primul producător mondial de petrol brut la orizontul anilor 2020, depăşind Arabia Saudită, actualul lider mondial, şi poate provoca o bulversare a raporturilor de forţe cu consecinţe inedite.

Criza europeană

Potrivit acestui raport al CIA, criza în Europa va dura cel puţin un deceniu, adică până în 2023 şi nu este sigur că UE va reuşi să-şi menţină coeziunea. Între timp, se confirmă emergenţa Chinei ca a doua economie a lumii şi care va deveni curând prima. Simultan, alte ţări din grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India şi Africa de Sud) se vor instala pe a doua linie şi vor intra în competiţie directă cu fostele imperii dominante din grupul JAFRU (Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie).

Pe a treia linie apar o serie de puteri intermediare, cu demografii în creştere şi puternice rate de creştere economică, chemate să devină şi ele poli regionali hegemonici şi cu tendinţa de a se constitui în grup de influenţă mondială, CINETV – Columbia, Indonezia, Nigeria, Etiopia, Turcia, Vietnam. 

Superputerea internetului 

Până în 2030, în noul sistem internaţional, unele dintre cele mai mari colectivităţi din lume nu vor mai fi ţări, ci comunităţi reunite şi legate între ele prin internet şi reţelele sociale. „Facebookland” va avea peste un miliard de utilizatori, Twiterland peste 800 milioane, şi ca atare, influenţa lor în jocul politicii mondiale ar putea fi decisivă.

Structurile de putere se vor risipi din cauza accesului universal la Reţea şi a utilizării noilor tehnologii numerice.

Raportul CIA anunţă apariţia de tensiuni între cetăţeni şi unele guverne, tensiuni calificate de sociologi ca „post-politice” sau „post-democratice”.

Tehnologia va continua să fie marele criteriu de diferenţiere a statelor, dar viitori regi ai internetului, asemenea celor ai Google sau Facebook, vor deţine munţi de date şi vor manipula în timp real mult mai multe informaţii decât statele.

Din acest motiv, CIA recomandă SUA să se pregătească să înfrunte marile întreprinderi private care controlează internetul activând Special Collection Service, un serviciu ultrasecret, care ar depinde de NSA (National Security Service), de SCE (Service Cryptologie Elements) şi de forţele armate specializate în captarea clandestină de informaţii de origine electromagnetică. Dacă un grup de întreprinderi private ajunge să controleze masa de date care circulă pe internet, SCS poate condiţiona comportamentul unei mari părţi a populaţiei mondiale, chiar entităţi ciberteroriste.

CIA este îngrijorată că terorismul djihadist ar putea fi înlocuit de un cyberterorism

mult mai înfricoşător.

Chiar dacă ameninţările militare nu vor dispărea, pericolele care apasă societăţile vor fi de tip nemilitar – schimbarea climatică, conflicte economice, crima organizată, războaie electronice, noi pandemii, epuizarea resurselor naturale... 

Raportul CIA pune în evidenţă evoluţia riscului conflictelor.

Vom asista la o creştere a riscului conflictelor în ţări unde resursele naturale ca apa şi pământul (terenurile) sunt foarte limitate şi unde populaţiile sunt foarte tinere.

Sunt vizate trei regiuni – Orientul Mijlociu, Africa subsahariană şi Asia de Sud-Est.

8,4 miliarde

În lumea de mâine, 60% din persoane vor trăi, pentru prima oară în istoria umanităţii, în oraşe, de fapt în megapolisuri, cu circa 30 de megaregiuni metropolitane ce vor curpinde 2-3 ţări. Spaţiul urban îşi va tripla suprafaţa actuală.

În 2030, locuitorii Terrei vor fi 8,4 miliarde, dar creşterea demografică va înceta pretutindeni cu excepţia Africii.

Printre ţările cele mai populate în 2030 se află, fără surpriză, India şi China. Iar în clasamentul primelor zece, pe ultimul loc se află Rusia. Va fi o îmbătrânire a populaţiei mondiale şi în schimb relaţia dintre fiinţa umană şi „tehnologiile protetice” va accelera punerea la punct de noi generaţii de roboţi şi apariţia de „supraoameni” capabili de performante fizice şi intelectuale inedite.

Viitorul este rar previzibil, dar trebuie să fim pregătiţi să reacţionăm la diverse circumstanţe posibile.

CIA deţine propriul punct de vedere subiectiv în ce priveşte evoluţia lumii, punct de vedere condiţionat de imperativul apărării intereselor americane, dar acest raport constituie o unealtă de lucru extreme de folositoare.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...