Rapid, victima lui Șucu: culisele prăbușirii echipei arată cum „peștele de la cap se împute“

Rapid, victima lui Șucu: culisele prăbușirii echipei arată cum „peștele de la cap se împute“

Când și-a făcut apariția în peisajul fotbalistic din România, Dan Șucu (61 de ani), un om de afaceri de succes, a surprins plăcut prin discursul său elegant într-un mediu toxic, în mare parte, dominat de personaje grobiene.

Dan Șucu, acționar majoritar Rapid. FOTO: Arhiva Adevărul

Dan Șucu, acționar majoritar Rapid. FOTO: Arhiva Adevărul

Din păcate, după ceva mai mult de un an, și Dan Șucu a preluat stilul primitiv al omologului său mult mai mediatizat de la FCSB, Gigi Becali. Discursul lui Șucu, de la prezentarea antrenorului Marius Șumudică - „Aici sunt pe banii mei! Fotbalul românesc încă are niște caracteristici prin care există o persoană dominantă într-un club care decide tot. În momentul în care persoana respectivă nu decide, toți ceilalți nu merg nici la baie!“ – a arătat că și acționarul majoritar al Rapidului e un „dictator“ autohton.

O asemenea declarație, precum cea oferită de Șucu în august, ar fi de neconceput în Occident, de pildă. Dacă Nasser Al-Khelaifi, omul din fruntea PSG, ar veni la o conferință și ar spune „aici sunt banii noștri, ai qatarezilor, facem ce vrem!“, probabil, va fi nevoit să și părăsească Franța, după foarte scurt timp! De altfel, la niciun club respectabil din Occident, că vorbim de PSG, Manchester City sau Liverpool, nu vezi ca omul cu banii – sau oamenii cu banii – să vină în fața presei și să zică, răspicat, că „stăpânirea“ poate face ce vrea. Pentru că la aceste grupări există un respect deosebit de mare pentru fani și pentru istoria și tradiția acestor formații. Care au existat și înainte de apariția conducătorilor de acum și vor exista și după plecările lor.

Paradoxal, Becali a avut dreptate...

Pe la mijlocul lunii august, văzând debandada de la Rapid, Gigi Becali a avut un mesaj pentru Dan Șucu: „Oamenii să înţeleagă că trebuie să piardă mulţi bani, ca să înveţe fotbal, că la fotbal nu e ca la afaceri. La fotbal e greu, tată. Lui Şucu pot să-i spun, că e prietenul meu: trebuie să mai aibă multe zile grele şi mulţi nervi până să-şi dea seama că, atunci când ai bani, toţi oamenii care lucrează în fotbal îţi vor banii. Unii de bună-credinţă, alţii cu rea-credinţă. Asta să înţeleagă el la fotbal, că ceilalţi vor să-ţi ia banii. Eu am învăţat asta în timp“.

Deși spune multe inepții, Becali are dreptate la acest capitol! Iar când vedem ce decizii a putut să ia Dan Șucu, din vară până acum, e clar că finanțatorul Rapidului a devenit un personaj numai bun de „muls“ pentru cei de care s-a înconjurat.

O greșeală urmată de alta

Acest sezon a fost sortit eșecului din momentul în care Șucu a dat undă verde pentru numirea lui Neil Lennon (53 de ani) pe bancă. Adică, un tehnician nord-irlandez, venit dintr-un fotbal incompatibil cu al nostru. Mai mult decât atât, exceptând perioada Celtic, la ani-lumină de restul echipelor din Scoția, unde e mai greu să nu câștigi, Lennon n-a rupt gura târgului nicăieri. În aceste condiții, n-a fost chiar o mare surpriză că Rapid a dezamăgit crunt sub comanda nord-irlandezului căruia i s-a arătat ușa, după numai șase meciuri.

În mod șocant, greșeala numirii lui Lennon a fost urmată de cea a aducerii lui Marius Șumudică (53 de ani). Nici în cazul său nu trebuia să fii vreun mare specialist, ca să realizezi că această mutare, în loc să scoată echipa din criză, mai mult o va „îngropa“. Faptul că, începând din 2021, antrenorul Marius Șumudică a adunat mai multe înfrângeri decât victorii, la echipele pe care le-a pregătit, ar fi trebuit să-i dea de gândit lui Șucu.

Achiziții de noaptea minții

Ca acest puzzle al eșecului să fie complet, Șucu a finanțat aducerea unor jucători foarte slabi la Rapid. Și nu oricum, ci pe bani grei pentru fotbalul nostru! Tabelul alăturat, cu mutările din perioada mercato, vorbește de la sine. Practic, excluzând transferurile reușite cu Rareș Pop, Pașcanu, Cristi Manea și Siegrist, în rest, Rapid a adus ba niște „epave fotbalistice“, ba niște jucători care, în niciun caz, nu se ridică la nivelul sumelor plătite. Despre acest aspect a vorbit Robert Niță (47 de ani) pe canalul său de Youtube. Iată câteva dintre observațiile pertinente ale fostului atacant:

*Jambor. Când dai un milion, plus comisioane pe Jambor... Când dai un milion pe un atacant, te aştepţi să o ia (n.r. - mingea) pe cap, ca foca, de la centru şi să fugă cu ea până în poartă. Jucătorul ăla, în 10 meciuri, nu ştiu dacă are şut pe poartă. Mai bine dădeai 200.000 pe Compagno (n.r. – Andrea Compagno, fost golgheter la Craiova și FCSB). Și Compagno, dacă nu-ți dădea 10 goluri, eu îmi tai piciorul şi îl arunc în Dâmboviţa!

*Şi Burmaz e în cap anul ăsta, faţă de anul trecut. Îmi găsesc cu greu cuvintele. Rapid n-are niciun stil. E stilul heirup şi „vedem ce iese“. Poate o ia Petrila şi fuge cu ea, poate o fază fixă... Cam asta pare în momentul de faţă.

Rapid jpg

Moldovan, amuzant

Dacă întrebi un oficial al Rapidului, cum de echipa s-a dus în cap, în ciuda sumelor cheltuite, răspunsul va fi unul amuzant. Președintele Viorel Moldovan a avut, luni, o intervenție la Digi Sport și a zis ceva de genul „știm, dar nu vă spunem“. Același Moldovan făcea, săptămâna trecută, dezbateri militare cu Șumudică despre „infanteria ușoară și infanteria grea“. După care a venit meciul cu FC Botoșani, pierdut fără drept de apel: 0-2!

Încercăm să ne stabilizăm, știm ce s-a greșit, trebuie să rezolvăm lucrurile. Știm noi ce s-a greșit, nu trebuie să știți și voi. Mai facem și greșeli, nu putem să nimerim toate transferurile. Totuși, eu cred că avem un lot valoros, dar avem nevoie de timp ca să creăm o echipă“, a spus Moldovan.

Din păcate pentru Rapid, echipa n-are nici rezultate, nici timp. Pentru că deja s-a scurs mai mult de o treime din sezonul regulat și, cum nu se vede nicio îmbunătățire, se conturează încă un sezon ratat sub conducerea lui Dan Șucu.

Superliga, etapa a 12-a

Clasament

1. Universitatea Cluj 12 6 5 1 18-8 23

2. Universitatea Craiova 12 5 5 2 20-11 20

3. Oțelul Galați 11 4 7 0 11-5 19

4. CFR Cluj 11 5 3 3 21-15 18

5. Dinamo 12 4 6 2 21-15 18

6. Petrolul 12 4 6 2 13-11 18

7. FCSB 11 4 4 3 15-15 16

8. UTA 12 3 6 3 13-13 15

9. Sepsi 12 4 2 6 15-15 14

10. Poli Iași 12 4 2 6 12-17 14

11. Farul Constanța 12 3 4 5 12-15 13

12. Rapid 12 2 7 3 12-15 13

13. Hermannstadt 12 3 4 5 16-20 13

14. Unirea Slobozia 12 3 3 6 11-18 12

15. FC Botoșani 11 3 2 6 12-19 11

16. Gloria Buzău 12 2 4 6 13-23 10

Locurile 1-6 intră în play-off (tur-retur, în total 10 etape).

Locurile 7-16 vor continua în play-out (manșă unică, în total 9 etape).

Locul 1 din play-off participă în Liga Campionilor, iar locul 2 și 3 din play-off în Europa Conference League.

Locul 3 din play-off va juca baraj cu câștigătoarea barajului dintre locurile 1 și 2 din play-out pentru un loc în Europa Conference League.

Locurile 9 și 10 din play-out retrogradează direct. Locurile retrogradabile 7/8 din play-out joacă baraj cu locurile 3/4 din Liga 2.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Când candidezi doar la prostie, nu la președinție...

2 DOCUMENT Laura Vicol demisionează de la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților, după scandalul Nordis

3 „Vorbim despre 100.000 de oameni uciși” / Disputa care amenință să distrugă relațiile dintre Ucraina și unul dintre cei mai mari aliați ai săi în lupta …

4 „Oricine poate fi declarat dușman al Constituției fără proces, fără apărare, fără cale de atac” / De citit ce scrie Ioana Ene Dogioiu despre motivarea C…

5 VIDEO Imagini care dau fiori / Rusia aduce rachete nucleare în poziție de luptă