Rămăşiţele celei mai puternice rachete spaţiale chineze s-au prăbuşit necontrolat la o săptămână de la lansare. China, acuzată de iresponsabilitate

Rămăşiţele celei mai puternice rachete spaţiale chineze s-au prăbuşit necontrolat la o săptămână de la lansare. China, acuzată de iresponsabilitate

Racheta chineză Long March 5B de 23 de tone, care a livrat un nou modul pentru staţia sa spaţială, a decolat de pe insula Hainan la ora locală 14:22, duminică, 24 iulie, iar modulul s-a andocat cu succes la avanpostul orbital chinez. De atunci, racheta se afla într-o coborâre necontrolată spre atmosfera terestră - marcând a treia oară când China a fost acuzată că nu a gestionat corespunzător resturile spaţiale din etapa de lansare a rachetei sale, potrivit CNN.

„Nicio altă ţară nu lasă o rachetă de 20 de tone pe orbită pentru a reintra în atmosferă într-un mod necontrolat", a declarat Jonathan McDowell, astrofizician la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, pentru Jim Acosta de la CNN, sâmbătă după-amiază.

Într-o declaraţie de sâmbătă pe Twitter, administratorul NASA, Bill Nelson, a scris că China „nu a împărtăşit informaţii specifice privind traiectoria” în timp ce racheta a căzut înapoi pe Pământ.

„Toate naţiunile care utilizează spaţiul cosmic ar trebui să urmeze cele mai bune practici stabilite şi să facă partea lor pentru a împărtăşi acest tip de informaţii în avans pentru a permite predicţii fiabile privind riscul potenţial de impact al resturilor, în special pentru vehiculele de transport greu, cum ar fi Long March 5B, care prezintă un risc semnificativ de pierdere de vieţi omeneşti şi de bunuri”, a declarat Nelson.

„A face acest lucru este esenţial pentru utilizarea responsabilă a spaţiului şi pentru a asigura siguranţa oamenilor de aici, de pe Pământ”, a adăugat el.

Într-o declaraţie, Agenţia spaţială chineză pentru echipaje a precizat că rămăşiţe ale rachetei au reintrat în atmosferă la aproximativ ora 12:55 duminică, ora Beijingului.

Agenţia a adăugat că cea mai mare parte a resturilor a ars în timpul procesului de reintrare deasupra Mării Sulu, care se află între insula Borneo şi Filipine.

„Ceea ce vrem să ştim cu adevărat este dacă unele bucăţi au ajuns de fapt să se aşeze pe sol", a declarat McDowell pentru CNN. "Acest lucru ar putea dura ceva mai mult timp pentru ca rapoartele să se filtreze”.

Videoclipurile şi fotografiile postate online păreau să arate mai multe obiecte luminoase străbătând cerul pe timp de noapte deasupra oraşului Kuching din Sarawak, Malaezia. Vanessa Julan, o rezidentă locală, a împărtăşit cu CNN o înregistrare video pe care a realizat-o în jurul orei locale 12:50, ora locală, care este aceeaşi cu ora Beijingului.

Duminică, Agenţia Naţională Spaţială din Malaezia a publicat o declaraţie prin care a confirmat că au fost detectate „resturi arse” de la racheta chineză Long March 5B. „Resturile rachetei au luat foc în timp ce intrau în spaţiul aerian al Pământului, iar mişcarea resturilor arse a traversat şi spaţiul aerian malaezian şi a fost detectată în mai multe zone, inclusiv traversând spaţiul aerian din jurul statului Sarawak”, a precizat agenţia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!