Rămășițele a zeci de soldați din al Doilea Război Mondial au ieșit din morminte după explozia barajului din Ucraina VIDEO

Rămășițele a zeci de soldați din al Doilea Război Mondial au ieșit din morminte după explozia barajului din Ucraina VIDEO

Rămășițele pământești ale soldaților din cel de-al Doilea Război Mondial, unii purtând căști naziste, au fost dezgropate după ce apa s-a revărsat din barajul distrus de ruși în Nova Kahovka, din regiunea Herson. Imagini înfricoșătoare arată cranii ieșind din pământul îmbibat de apă în urma exploziei care a provocat inundații apocaliptice și a stârnit temeri privind o catastrofă nucleară.

FOTO Profimedia

FOTO Profimedia

Pe măsură ce apele vastului lac de acumulare Kahovka se retrag, terenurile mocirlite arată cicatrici ale războaielor din Ucraina.

Malurile noroioase rămase după distrugerea barajului Kahovka au adus rămășițe de rachete moderne de apărare antiaeriană, de tipul celor pe care Rusia și Ucraina le folosesc și arme mult mai vechi care datează din al Doilea Război Mondial, când forțele sovietice și naziste s-au ciocnit pe teritoriul Ucrainei.

„Muniția, în special, chiar și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, se găsește în zonele lacului de acumulare Kahovska”, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei, când le-a ordonat civililor să rămână în afara bazinului.

„Adesea recuperăm rămășițe de rachete S-300, rămășițe de rachete Smerci, iar după ce nivelul apei a scăzut, găsim muniții din al Doilea Război Mondial”, spune Oleksandr Cechko, șeful echipei ucrainene de deminare.

S-300 sunt rachete sol-aer de fabricație rusă, iar Smerci sunt rachete grele lansate cu lansatoare mobile.

Pericolele mai vechi care pândesc în zonă amintesc de luptele grele pe care le-a văzut Ucraina în al Doilea Război Mondial. Hotărâți să-și recâștige fostul teritoriu după ce a căzut în mâinile germanilor, sovieticii au respins Wehrmacht-ul nazist în bătălia de aproape patru luni de pe Nipru, cu o forță de peste 2,5 milioane de soldați ai Armatei Roșii, care a suferit pierderi masive.

Unii utilizatori de rețele sociale au distribuit videoclipuri și imagini cutremurătoare cu cranii găsite în noroi. Julian Borger de la The Guardian relatează că cadavrele ar putea fi cele ale soldaților germani care au fost lăsați să putrezească după bătălia din 1943.

Un craniu putrezit expus pe malurile noroioase pare să poarte casca distinctivă purtată de naziști. Rămășițele pământești ale soldaților privesc în mod amenințător la trecători, oferind o lecție de istorie serioasă în timp ce invazia Ucrainei continuă.

Unul dintre cranii purta o cască nazistă FOTO Twitter

Unul dintre cranii purta o cască nazistă FOTO Twitter

Un alt craniu părea să aibă faună subacvatică pe el. Unii au sugerat că rămășițele provin din momentul în care Stalin a aruncat în aer barajul Zaporojie pentru a încetini forțele naziste care mărșăluiau spre orașul din est.

Această teorie ar susține de ce unul dintre cranii are o cască de soldat nazist.

Oleksi Dotsenko a supraviețuit incidentului de groază din cel de-al Doilea Război Mondial și a povestit televiziunii ucrainene despre ziua în care s-a dezlănțuit apele.

"Oamenii strigau după ajutor. Vacile mugeau, porcii grohăiau. Oamenii se cățărau în copaci".

Dar această cea mai recentă descoperire înfiorătoare a rămășițelor naziste în bazin este doar începutul ororilor care vor veni din sabotarea barajului de către Rusia.

Mii de pești au murit pe măsură ce nivelul apei a scăzut rapid. Autoritățile ucrainene sprijinite de voluntari folosesc trenuri și autobuze pentru a duce mii de refugiați la Odesa și Nikolaev.

Un videoclip șocant a arătat trupelor ruse bombardând ucrainenii care fugeau în timp ce încercau să scape de ape. Minele plutitoare sunt, de asemenea, o preocupare permanentă, deoarece sunt ascunse sub apele tulburi agitate de noroi. O rachetă rusă a fost descoperită sub apă de vânătorii de mine în urma inundațiilor.

Un virus periculos a ajuns în Marea Neagră, la Odesa, după distrugerea barajului de pe Nipru

Poluarea provocată în Marea Neagră de distrugerea barajului din Ucraina va ajunge în aproximativ două săptămâni în zona turistică a litoralului românesc.

Prognoza aparține cercetătorilor de la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină, care monitorizează situația. Direcția de Sănătate Publică din Constanța face zilnic teste ale calității apei mării, după ce Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra prezenței bacteriei care provoacă holera în zonele afectate de distrugerea barajului de pe râul Nipru.

Așa arată, acum, litoralul Mării Negre, la Odessa - în Ucraina - după ce cantități uriașe de resturi și animale moarte au fost purtate de râul Nipru, ca urmare a distrugerii barajului de la Nova Kahovka.

Imaginile cu coasta acoperită de moloz au fost publicate de serviciul de presă al Forțelor Armate din Ucraina. Aceasta este plaja „Dolphin” - faimoasă în rândul ucrainenilor.

În zonă s-a constatat o desalinizare majoră a Mării Negre - au anunțat autoritățile - și au fost înregistrate depășiri chiar și de nouă ori la nivelul de fier din apă.

Autoritățile din Odesa le-au cerut oamenilor să nu meargă pe jos de-a lungul coastei poluate și nici la plajă. Iar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra riscului de holeră în zonele afectate de apele scurse din barajul de la Nova Kahovka.

„Probele prelevate arată că există patogenul, deci la un anumit moment, am putea să găsim astfel de cazuri”, a spus Dr. Teresa Zakaria, responsabil tehnic al OMS pentru răspuns în situații de urgență.

„Această bacterie trăiește și în ape salmastre, asta înseamnă că ar putea supraviețui și în zonele mai puțin sărate din NV Mării Negre, chiar și la noi”, spune biologul Adrian Bîlbă, citat de Pro Tv.

O suprafață de aproximativ o mie de kilometri pătrați din Marea Neagră este afectată, acum de poluarea provocată de distrugerea barajului de la Nova Kahovka.

„Dacă în trei zile a reușit să acopere zona asta, în următoarele zile mai mult ca sigur ajunge mai jos la gura de vărsare a Dunării, aici e vorba de Sulina. De aici, până aici probabil, încă șase zile, șapte zile, 10 zile și mai mult ca sigur în maxim 14 zile coboară până în zona litoralului turistic românesc”, explică Florin Timofte, cercetător științific INCDM.

Analizele făcute în zona litoralului românesc au indicat că în acest moment apa Marii Negre este sigură pentru scăldat. Autoritățile anunță că în situația în care vor apărea efecte ale poluării din Ucraina vor avertiza populația.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”