Raluca Prună despre legea avocaților: Nu am găsit în legislația altor state membre dispoziții similare

Raluca Prună despre legea avocaților: Nu am găsit în legislația altor state membre dispoziții similare

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, luni seară, că există anumite "tușe" în legea avocaților care pot fi discutate, punctând că nu a găsit legislația altor state membre ale Uniunii Europene prevederi similare.

"Nu am venit noi cu acest proiect de modificare a legii avocaturii. (...) Inițiativa nu aparține MJ (...). Nu spun că este rău că se modifică această lege, eu spun că sunt anumite tușe în această lege care pot fi discutate. (...) Voi merge să discut cu avocații și o să le spun ce e de drept comparat am făcut.

Nu am găsit în legislația altor state membre dispoziții similare. În situația în care aș fi greșit și domniile lor mă conving că este normal să fie așa (...), eu voi ieși public și îmi voi cere scuze. (...) Nu am găsit în legislația altor state membre (...) asemenea dispoziții, dar accept că mă pot înșela. (...) Mi-am făcut temele bine înainte, cred, și nu am ieșit chiar nepregătită în spațiul public. Voi merge în Parlament, dar înainte de asta (...) îi voi vizita pe cei de la Baroul București și o să am o discuției cu ei pe acest proiect de lege, dacă mă vor primi", a spus Raluca Prună la Realitatea TV.

În context, ministrul a explicat că MJ nu a fost consultat în comisii la Senat. De asemenea, ea a pledat pentru "egalitatea de arme" între procuror și avocat, arătând însă că în lege există prevederi care îi pot pune pe avocați într-o situație "discutabilă".

"Cât privește egalitatea de arme între procuror și avocat. Eu sunt avocat de profesie și sunt cred că prima alături de confrații mei avocați de acord că trebuie să existe o egalitate de arme între procuror și avocat. Numai că aici, cel puțin cu privire la o prevedere din lege, și am dat exemplu cu privire la percheziție, faptul ca la percheziție să participe decanul baroului este nemaiîntâlnit chiar și prin comparație cu un deputat. Atunci când se încuviințează o percheziție la domiciliul unui deputat nu este necesară prezența președintelui Camerei și nici la procuror. (...) Numai din acest punct de vedere eu cred că se creează o situație care îi pune pe avocați într-o poziție care poate fi discutabilă", a mai spus Prună.

Întrebată dacă avocații vor fi obligați să divulge aspecte care privesc relația cu clientul lor, ministrul a arătat că această legătură este protejată de confidențialitate, iar rezervele privesc anumite cazuri.

"Relația între avocat și clientul său este acoperită de confidențialitate. (...) Când discutăm despre chestiunile asupra cărora avem rezerve la Ministerul Justiției, Guvernul, de altfel, are rezerve cu privire la această lege, lucrurile nu privesc relația obișnuită de confidențialitate între avocat și clientul său, ci situația în care avocatul poate fi el însuși — fără să individualizez — parte a unei acțiuni infracționale împreună cu clientul său. Ori, în această materie, nu cred ... nici în România, nici în altă parte în lume, confidențialitatea nu acoperă un asemenea comportament", a arătat ministrul Justiției.

AGERPRES/ (A — autor: Anamaria Toma, editor: Cristina Tatu, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri