Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

Atacul unor drone ucrainene din această săptămână asupra unei rafinării ruse din Tuapse (regiunea Krasnodar din Federația Rusă) a dus la oprirea de urgență a fabricii, scrie Reuters care face referire la două surse.

În dimineața de vineri, 17 mai, două drone ucrainene au atacat rafinăria de petrol Rosneft din Tuapse. Rusia, prin agenția de știri TASS, a raportat că incendiul a fost stins.

Cu toate acestea, sursele Reuters au declarat că dronele au lovit o instalație de producere a gazelor naturale lichefiate din Tuapse, în timp ce o instalație de procesare a țițeiului a rămas neavariată.

„Nu a fost fum negru în timpul incendiului. Aceasta înseamnă că ardea doar gaz lichefiat”, notează sursa publicației. Interlocutorul a adăugat că din punct de vedere tehnic există o variantă de a ocoli instalația de gaz lichefiat și de a reporni relativ curând rafinăria de petrol.

Rafinăria Tuapse a oprit procesarea și producția de petrol din cauza unui incendiu în urma unui atac cu drone din 25 ianuarie și a rămas închisă timp de aproximativ trei luni, reluând operațiunile la sfârșitul lunii aprilie.

14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului a fost scoasă din uz

Publicația Bloomberg face referire la un document al structurii de informații a Pentagonului care arată că loviturile dronelor ucrainene asupra infrastructurii energetice a Federației Ruse au dezactivat 14% din capacitatea sa de rafinare a petrolului și au condus la o creștere a prețurilor interne la combustibil.

Pierderea unei părți din capacitatea rusă de rafinare a petrolului a dus la o creștere cu 20-30% a prețurilor interne până la jumătatea lunii martie și a provocat oprirea exporturilor.

Raportul spune că, pentru a atenua impactul acestor greve, Rusia a interzis exporturile de benzină timp de șase luni începând cu luna martie, a început să importe produse petroliere din Belarus și a acordat prioritate transporturilor de produse petroliere pe către căile ferate rusești în detrimentul altor tipuri de transport.

Totuși, loviturile asupra instalațiilor energetice ale Federației Ruse „au dus la întreruperi minore în alimentarea cu energie a armatei ruse și a populației civile”, deoarece Rusia are o capacitate mare de generare - a treia ca mărime în lume – și un grad ridicat de redundanță în rețeaua sa, Rusia având capacități de producție care pot prelua sarcinile facilităților afectate de atacuri.

Loviturile ucrainene asupra flotei ruse de la Marea Neagră folosind drone navale fără pilot „au schimbat tiparul de acțiuni ale flotei ruse. Flota Rusiei de la Marea Neagră a început să evite coasta ucraineană și a redistribuit câteva nave de la baza sa principală din Sevastopolul ocupat.

De la sfârșitul lunii ianuarie, Ucraina lovește în mod regulat rafinăriile de petrol din Rusia cu drone cu rază lungă de acțiune.

În total, Serviciul de Securitate a efectuat cel puțin 13 atacuri cu succes asupra rafinăriilor rusești, declara, la sfârșitul lui martie, șeful SBU, Vasil Maliuk, citat de publicația ucraineană NewVoice.

SURSA: defenseromania.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…