Rafinăria Petromidia, record istoric de peste 5 milioane de tone de materii prime procesate, la finalul anului 2014
Rafinăria Petromidia a înregistrat, în 2014, un record istoric al materiilor prime procesate de peste 5 milioane de tone, cantitatea totală prelucrată de companie din 1979 - anul intrării în exploatare - până în prezent depășind nivelul de 100 de milioane de tone.
"În cei peste 35 de ani de existență, rafinăria Petromidia a procesat peste 100 de milioane de tone de materie primă (95,7 milioane tone țiței), cea mai mare cantitate de petrol prelucrată de o rafinărie românească. Din această cantitate, peste 32% a fost prelucrată în ultimii șapte ani (2007 — 2014)", relevă un comunicat de presă al companiei, remis luni AGERPRES.
Printre recordurile istorice înregistrate de rafinărie în 2014 se numără creșterea producției de motorină — 2,43 milioane tone (1,91 milioane tone în 2013 și 1,6 milioane tone în 2012), a randamentelor pentru motorină — 48,8% (46% în 2013, 39,6% în 2012), dar și a randamentelor pentru produse albe — 85,7% (85,5% în 2013, 85,4% în 2012).
În același timp, rafinăria a obținut o îmbunătățire a indicelui de eficiență energetică — 99,8 (102,8 în 2013 și 115 în 2012). De asemenea, divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare a atins capacitatea maximă de producție de polipropilenă — 90 de mii de tone în 2014 (79,8 mii tone în 2013 și 86,3 mii în 2012).
"Pe fondul investițiilor realizate de KMG International și KazMunayGas în modernizarea și creșterea capacității de prelucrare, coroborate cu cele pentru dezvoltarea sectorului de petrochimie, a aprovizionării cu țiței și a distribuției de carburanți pe plan intern, dar și în regiune, rafinăria situată pe malul Mării Negre a reușit în 2014 atingerea unor recorduri istorice pe partea operațională. Odată cu finalizarea în 2012 a amplului program de modernizare și creștere a capacității de rafinare, strategia și ambiția noastră a urmărit și va continua să urmărească optimizarea proceselor de producție, reducerea costurilor de procesare și creșterea eficienței energetice', a declarat Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria Petromidia.
Rafinăria a funcționat anul trecut la capacitate maximă și nu a consemnat nicio oprire programată sau accidentală (365 de zile), volumul de materie primă procesată fiind de 13.800 de tone/zi. Acest nivel de producție s-a reflectat și în contribuțiile la bugetul de stat — 1,8 miliarde dolari, conform rezultatelor preliminare, după 1,4 miliarde dolari în 2013 și 1,2 miliarde dolari în 2012.
Valoarea totală a investițiilor realizate pe platforma Petromidia începând din 2007 — anul preluării și integrării în cadrul KazMunayGas — și până în 2014 a ajuns la aproximativ 1,4 miliarde dolari, din care circa 380 de milioane de dolari au fost alocați pentru realizarea amplului program de modernizare a rafinăriei Petromidia Năvodari.
În principal, acesta a presupus construcția a cinci noi instalații și modernizarea/extinderea a altor patru deja existente, obiectivele vizate fiind creșterea capacității de rafinare la peste 5 milioane tone de materie primă/an, modificarea și alinierea coșului de produse realizate la cerințele pieței, trecerea la producția exclusivă de carburanți Euro 5, dar și îndeplinirea cerințelor europene de mediu.
În paralel cu programul de mărire a capacității de procesare, KMG International a dezvoltat și alte proiecte necesare susținerii acestuia — construcția terminalului din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu țiței (capacitate maximă de transfer — 24 milioane tone/an), triplarea capacității de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare țiței și produse finite, construcția terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat.
Compania Rompetrol Rafinare, principalul activ al KMG International (fostul Rompetrol Group), operează rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, fiind și unicul producător de polimeri din țară.
Deținută integral de compania națională de petrol și gaze din Kazakhstan — KazMunayGas, KMG International activează în 12 țări și este una dintre cele mai puternice companii din România și un important jucător în regiunea Mării Negre și a Mării Mediterane, unde deține și desfășoară operațiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale.
AGERPRES