Rafila: Probabil că din aprilie vom ajunge la o stare de normalitate. Acest lucru va însemna şi fără certificat în spaţiile publice

Rafila: Probabil că din aprilie vom ajunge la o stare de normalitate. Acest lucru va însemna şi fără certificat în spaţiile publice

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că este posibil ca din luna martie să poată fi susţinute spectacole cu prezenţa publicului la 50 la sută din capacitatea sălii, iar din aprilie să se intre în normalitate. Acesta a menţionat că acest lucru ar putea însemna şi renunţarea la certificatul de vaccinare.

Întrebat, la Antena 3, duminică seara, cănd se vor putea organiza spectacole cu prezenţa publicului, Alexandru Rafila a explicat că din primăvară se aşteaptă la acest lucru.
„Opinia mea e că 50 la sută o să fie posibil din luna martie, 50 la sută prezenţă la spectacole sau la alte tipuri de evenimente şi, odată cu luna aprilie, probabil că o să ajungem la o stare de normalitate în care prezenţa să fie similară cu cea din perioade de normalitate. Trebuie să păstrez o rezervă, eu pot să fac estimări, spre deosebire de alte persoane nu am certitudini, prefer să fiu mai rezervat, dar opinia mea este că în această primăvară vom ajunge la normalitate în ceea ce priveşte activitatea socială, economică şi culturală”, a declarat Rafila.
Ministrul a adăugat că acest lucru ar însemna şi renunţarea la certificatul verde.
„Acest lucru va însemna şi fără certificat în spaţiile publice. La nivel european o să ne supunem, astea sunt reglementările Uniunii Europene”, a arătat el.
Ministrul a fost întrebat, de asemenea, şi cât mai durează până la renunţarea la acest certificat. El a precizat că în această săptămână va exista o discuţie la Lyon, în Franţa, pe această temă.
„În această săptămână va avea loc, la Lyon, întâlnirea ministrilor Sănătăţii şi a miniştrilor de Externe din UE în cadrul preşedinţiei franceze şi probabil se va discuta această problemă. Va participa şi directorul regional al OMS şi sper ca ulterior să avem un punct de vedere comun. Este posibil să se renunţe. Nu va mai fi nevoie atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli. Din păcate, măsura nu poate fi unitară fiindcă şi nivelul de vaccinare este diferit între ţări, în momentul de faţă, şi atunci când va exista dovada că această boală este o infecţie banală care nu pune probleme sistemelor de sănătate şi numărul de cazuri se reduce foarte mult, cu siguranţă se va lua această măsură, cu o perioadă de tranziţie nu foarte lungă”, a declarat Alexandru Rafila.
Legat de situaţia pandemică din România, ministrul a fost întrebat câţi români au avut COVID-19, iar Alexandru Rafila a declarat că peste 10 milioane de români au trecut prin această boală.
„Cu siguranţă au făcut 10 milioane de persoane COVID, eu cred că au făcut şi mai mult de 10 milioane, pentru că discutăm de o tulpină extrem de transmisibilă pe de-o parte şi la care simptomatologia pentru mulţi dintre cei care se îmbolnăvesc este foarte redusă”, a afirmat Rafila.
Ministrul Sănătăţii a explicat că avem oficial peste două milioane de români cu COVID-19, iar factorul de multiplicare este cinci.
„Noi avem peste 2 milioane de persoane care au fost diagnosticate. Cel mai mic factor de multiplicare este cinci. Deci cel puţin 10 milioane de persoane au trecut prin infecţie. Sigur, sunt unii vaccinaţi care au trecut prin boală, aşa cum se întâmplă acum, în valul Omicron, dar sigur, memoria imunitară este probabil la majoritatea cetăţenilor din România”, a declarat Rafila.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”