Rafila: Ezitarea care există în Parlament în privinţa legii vaccinării nu este bună

Rafila: Ezitarea care există în Parlament în privinţa legii vaccinării nu este bună

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, consideră că ezitarea Parlamentului cu privire la adoptarea legii vaccinării nu este bună, menţionând că lipsa de reacţie în faţa unei probeleme majore de sănătate publică nu face altceva decât să o amplifice şi să creeze premisele ca lucrurile să scape de sub control.

"Mi se pare un soi de neasumare a unei anumite responsabilităţi care revine membrilor Parlamentului, în principiu Camerei Deputaţilor de această dată, pentru că sănătatea publică trebuie asumată, nu este un subiect de vot popular. Trebuie asumată şi luate măsurile care protejează sănătatea comunităţii, iar vaccinarea este principala armă pe care o are sănătatea publică în combaterea bolilor transmisibile şi şi-a dovedit eficienţa, lipsa de nocivitate şi cred că ezitarea care încă există în Parlament nu e bună pentru ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, în această pandemie sau se întâmplă în continuare cu coronavirus. Arată că lipsa de reacţie în faţa unei probeleme majore de sănătate publică nu face altceva decât să amplifice acea problemă de sănătate publică şi, mai mult decât atât, să creeze premisele ca lucrurile să scape de sub control. Cu siguranţă, nimeni nu-şi doreşte ca acest lucru să se întâmple în ceea ce priveşte bolile prevenibile prin vaccinare", a afirmat Rafila, vineri, la o dezbatere online organizată de DC Media Group.

Rafila a spus că anul acesta vaccinarea antigripală este necesară pentru că virusul gripal se poate suprapune cu noul coronavirus sau să existe infecţii una după alta.

"Se apropie sezonul rece şi urmează vaccinarea antigripală, care, anul acesta, are o semnificaţie aparte în contextul epidemiei cu noul coronavirus, pentru că e riscant să ai două infecţii virale respiratorii în acelaşi timp sau una după alta", a subliniat Rafila.

El a adăugat că există o recomandare ca persoanele vârstnice cu afecţiuni pulmonare să fie primească vaccinul pneumococic conjugat.

"Vedem că persoanele vârstnice sunt mai expuse şi, dacă vreţi o legătură între vaccinare şi pandemie, există o recomandare ca să protejăm persoanele în vârstă, de exemplu, cu afecţiuni pulmonare prin administrarea vaccinului pneumococic conjugat, care protejează de una dintre posibile cauze de suprainfecţie în infecţiile virale respiratorii, infecţia virală pneumococică, şi, din cauza aceasta, este recomandat ca acest vaccin să fie administrat la persoanele vârstnice, mai ales cele care au comorbidităţi pulmonare", a mai spus Rafila. AGERPRES/(A - autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri