Rafila, despre refolosirea stimulatoarelor extrase din cadavre: „Sunt de unică folosinţă”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat marţi că dispozitivele medicale de unică folosinţă trebuie utilizate în conformitate cu legislaţia românească, potrivit Agerpres .
Alexandru Rafila. FOTO Facebook
Rafila a spus că nu trebuie să se facă comparaţie cu alte ţări.
"Singurul comentariu pe care pot să îl fac este că, dacă discutăm de dispozitive de unică folosinţă, ele sunt de unică folosinţă. Nu are rost să intrăm în alte speculaţii, să facem comparaţii cu alte ţări. Trebuie să fim conştienţi că trebuie să respectăm legislaţia în vigoare în România şi trebuie să o facem cu toţii, indiferent că suntem personal medical sau nu. Lucrul acesta duce la încrederea în sistemul de sănătate şi în autorităţi", a subliniat ministrul, referindu-se la cazul medicului acuzat că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre.
Rafila a amintit că Parchetul General efectuează investigaţii, iar Ministerul Sănătăţii a colaborat "îndeaproape" în gestionarea informaţiilor legate de acest dosar.
Amintim că, vineri, Curtea de Apel Bucureşti a decis, ca medicul cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi, acuzat că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre, să rămână în arest preventiv.
„I-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi”
Dan Tesloianu a fost reţinut pe 17 februarie de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.
„Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare", susţin procurorii.
Sursa: adevarul.ro