Raed Arafat: Lipsa unor unelte care să îi descurajeze pe cei ce nu vor să respecte regulile - o problemă majoră

Raed Arafat: Lipsa unor unelte care să îi descurajeze pe cei ce nu vor să respecte regulile - o problemă majoră

Lipsa unor unelte care să îi descurajeze pe cei care nu vor să respecte regulile, în mijlocul unei bătălii în care respectarea regulilor este o condiţie fundamentală pentru a preveni o catastrofă de sănătate publică de mari proporţii, devine o problemă majoră, afirmă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.


Într-o postare pe pagina sa de Facebook, el arată ce impact are decizia privind neconstituţionalitatea amenzilor date pentru nerespectarea măsurilor impuse în cazul COVID-19 .



"Am spus clar că nu discut şi nu comentez decizia în sine, însă este normal să semnalez că lipsa unor unelte care să descurajeze pe cei care nu vor să respecte regulile, în mijlocul unei bătălii în care respectarea regulilor este o condiţie fundamentală pentru a preveni o catastrofă de sănătate publică de mari proporţii, devine o problemă majoră. În situaţia în care se află întreaga lume, în care ţări cu sisteme sanitare foarte avansate au fost puternic lovite, este normal să luăm orice măsură posibilă ca să apărăm vieţile cetăţenilor, dar şi ale celor care lucrează în sistemul de intervenţie şi în sistemul sanitar", scrie secretarul de stat în MAI.

El spune că înţelege "supărarea şi frustrarea cetăţenilor care doresc cât mai repede întoarcerea la normalitatea dinaintea pandemiei".

"Faptul că în România impactul acestui virus a fost unul controlat şi nu a atins proporţiile pe care le-a atins în unele ţări face pe mulţi să pună întrebări din ce în ce mai mult despre necesitatea mai departe a măsurilor luate la nivelul autorităţilor. Mă întreb însă cum vom explica situaţia în cazul în care prin nerespectarea regulilor şi prin măsuri de relaxare pripite care să ne ducă la 'normalitatea' dorită şi solicitată de o parte a populaţiei şi a operatorilor economici am ajunge să pierdem tot ce am câştigat împreună în ultimele două luni, iar în loc să scadă cazurile şi numărul deceselor acesta ar creşte semnificativ. Nimeni nu poate să vină cu un răspuns, la acest moment, prin care să garanteze că aşa ceva nu are cum să se întâmple. De aceea devine necesară o relaxare graduală, cu reguli şi cu evaluări periodice, pentru a evita ca situaţia să scape de sub control. Aşa că, din respect pentru majoritatea care respectă regulile şi fac tot posibilul să se protejeze şi să protejeze pe semenii lor, trebuie să avem şi mijloacele prin care putem lua măsuri împotriva celor care nu vor să respecte regulile punând viaţa majorităţii în pericol", subliniază Raed Arafat.

Potrivit medicului, "faptul că virusul pare inocent pentru majoritatea care se infectează cu el, aceştia rămânând cu simptome uşoare sau chiar asimptomatice, nu schimbă şi faptul că virusul este un ucigaş care cauzează afecţiuni complexe şi uneori fatale pentru o parte din populaţie".

"Sper ca postarea mea să clarifice punctul meu de vedere, fiind, în poziţia în care mă aflu, una dintre persoanele care nu are voie, sub nicio formă, să fie optimistă la acest moment şi să spună că totul va fi bine!", conchide Arafat. AGERPRES/ (AS - autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”