Radu Ruşanu, Laura Chiţoiu, SC Carpatica ASIG şi alţi 10 inculpaţi, trimişi în judecată
Printre cei trimişi în judecată se află omul de afaceri Ilie Carabulea, Marian Mîrzac, fost director general al Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv al conducerii ASF, Radu Mustăţea, membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig iar ulterior şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, Ina Crudu, la data faptelor director general la Carpatica Asig, Corneliu Moldoveanu, vicepreşedintele ASF, conducătorul Sectorului Asigurări, şi Dan Odobescu, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări.
Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL şi SC Transcar SRL, societăţi prin intermediul cărora deţinea şi controla în mod indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă (două infracţiuni), dare de mită (două infracţiuni), folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată (trei acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals, a anunţat vineri Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un comunicat de presă.
Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, a fost deferit justiţiei pentru constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită (două infracţiuni), trafic de influenţă (două infracţiuni), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată (trei acte materiale), abuz în serviciu contra intereselor publice contra intereselor publice, care a avut ca urmare obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, care a avut ca urmare obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit.
Dan Radu Ruşanu, la data faptelor preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), va fi judecat, în acelaşi dosar, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, influenţarea declaraţiilor (11 infracţiuni), aflate în concurs real, favorizarea făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale), folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite. Carabulea, Mârzac şi Ruşanu au fost trimişi în judecată în stare de arest.
Nouă persoane, trimise în judecată în stare de libertate
De asemenea, în dosarul "Carpatica" au mai fost trimise în judecată, în stare de libertate, nouă persoane, precum şi SC Carpatica Asig SA.
Radu Mustăţea, la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, iar ulterior şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la dare de mită (două infracţiuni), complicitate la luare de mită (două infracţiuni), complicitate la cumpărare de influenţă (două infracţiuni), complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, uz de fals. În cazul lui Mustăţea, s-a dispus şi este în vigoare măsura preventivă a controlului judiciar.
Elena Rusu, membru în conducerea SC Carpatica Asig SA, faţă de care s-a dispus şi este în vigoare măsura preventivă a controlului judiciar, va fi judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită şi complicitate la cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (două infracţiuni)
Ina Ana Crudu, la data faptelor director general la SC Carpatica Asig SA, este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la dare de mită şi complicitate la cumpărare de influenţă.
Soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, Laura Elena Chiţoiu, la data faptelor director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF, va fi judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu contra intereselor publice, care a avut ca urmare obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit.
Ioan Opriş, expert tehnic auto în cadrul Biroului de expertize locale de pe lângă Tribunalul Sibiu, a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Ioan Dacian Vinereanu, persoană din anturajul lui Mustăţea, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la dare de mită, complicitate la cumpărare de influenţă, complicate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată (două acte materiale)
Georgel Călin, la data faptelor secretar general al ASF, va fi judecat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu contra intereselor publice, contra intereselor publice, care a avut ca urmare obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit.
Corneliu Silviu Modlveanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară - conducătorul Sectorului Asigurări la data faptelor, este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.
Cumnatul lui Adrian Năstase, avocatul Dan Odobescu, suspendat de drept din Baroul Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări, va fi judecat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.
Totodată, procurorii au trimis în judecată şi societatea Carpatica Asig SA, pentru cumpărare de influenţă (două infracţiuni) şi dare de mită (două infracţiuni).
Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti.
Pe 4 aprilie, magistraţii Înaltei Curţi au respins contestaţia foştilor şefi ai ASF şi a omului de afaceri Ilie Carabulea, împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care le-a fost prelungită arestarea preventivă. Decizia este definitivă.
Pe 12 martie, Tribunalul Bucureşti a admis cererea făcută de Ilie Carabulea şi a înlocuit măsura arestării preventive în cazul său cu cea a arestului la domiciliu.
Procurorii au contestat decizia, contestaţia fiind admisă miercuri, 19 martie, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, care au decis atunci că Ilie Carabulea va fi cercetat în continuare în stare de arest preventiv.
Fostul preşedinte ASF, arestat preventiv
Dan Radu Ruşanu a fost pus sub urmărire penală în Dosarul Carpatica pentru constituirea de grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu. În acelaşi dosar, Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac sunt acuzaţi de fapte de corupţie.
Ruşanu a fost arestat preventiv, pe 4 martie, după ce procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală în cazul său pentru favorizare a infractorului şi influenţarea declaraţiilor.
Procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Ruşanu, în acest dosar, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat „protejarea frauduloasă” a intereselor SC Carpatica.
În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară. Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.
În dosarul „Carpatica” mai sunt urmăriţi penal Radu Mustăţea, membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a fost arestat preventiv de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Acesta este acuzat de favorizarea infractorului şi influenţarea declaraţiilor. În timpul şedinţei de judecată, Ruşanu a spus că îi este rău, iar la sediul instituţiei a fost chemată o echipă medicală.
Ilie Carabulea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, în dosarul Carpatica.Omul de afaceri ajunge din nou în spatele gratiilor, de unde a ieşit pe 1 octombrie 2012.
Omul de afaceri Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica Asig, a fost dus miercuri în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, instituţie care a luat decizia arestării sale preventive, după ce a fost reţinut marţi seară de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la fals şi uz de fals.
Procurorii DNA au făcut marţi 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, într-un dosar în care sunt suspectate 11 persoane de fapte de corupţie, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Adevărul“ vă prezintă cine sunt „greii“ lotului Carabulea, care au pus la cale „o numire cu cântec“ la şefia Carpatica Asig.
Procurorii anticorupţie fac, marţi, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi instigare la fals. În timpul acţiunii, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat de procurorii anticorupţie. Acesta va fi şi dus la sediul DNA din Capitală pentru a fi audiat. În acelaşi dosar este urmărită penal şi soţia ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
Cotidianul local „Ziarul de Iaşi“ a publicat o investigaţie conform căreia Gigi Becali şi proprietarul Băncii Carpatica, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, ar fi fost implicaţi în acodarea unui credit de 50 de miliarde de lei vechi către Avicola SA Iaşi prin încălcarea unor norme bancare şi legale. Ar fi fost implicat şi un fost inspector de la BNR, actual director la ANP.
Ce au în comun Gigi Becali, Nelu Iordache, Ilie Carabulea, Cornel Penescu sau Sorin-Ovidiu Vântu? Pe lângă banii din conturi, toţi au la activ câte o condamnare definitivă.
Sursa: adevarul.ro