Radu Mazăre, ''uluit'' de condamnarea la închisoare dată de Tribunalul Constanţa, după ce o altă instanţă l-a achitat

Radu Mazăre, ''uluit'' de condamnarea la închisoare dată de Tribunalul Constanţa, după ce o altă instanţă l-a achitat

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a transmis miercuri seară un comunicat de presă din Madagascar în care se declară ''consternat'' cu privire la sentinţa de condamnare la închisoare cu executare pronunţată de Tribunalul Constanţa, după ce o altă instanţă l-a achitat pentru aceleaşi capete de acuzare.

"Astăzi am fost condamnat de Tribunalul Constanta la un total de 6,6 ani de puşcărie cu executare, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu. Sunt uluit şi consternat de sentinţa nedreaptă dată de judecător. Nu reuşesc să înţeleg, la prima acuzaţie, cum este posibil ca pentru aceeaşi presupusă infracţiune de abuz (vânzarea sub-evaluată a terenului aferent Cazino Mamaia) să fiu achitat de Curtea de Apel Bucureşti (sentinţa numărul S.P.148/FI/10.07.2017) şi să fiu condamnat la 4,6 ani de puşcărie de Tribunalul Constanţa (S.P.253/16.05.2018)?", subliniază Radu Mazăre.

El consideră "halucinant" faptul că în cazul său au fost pronunţate "două sentinţe opuse, tot pe aceeaşi infracţiune".

"Repet, aceeaşi acuzaţie, acelaşi teren, însă în două dosare diferite, o instanţă mă achită, în dosarul numărul 6536/2/2008 la Curtea de Apel Bucureşti, şi alta mă condamnă în dosarul 2310/118/2015 la Tribunalul Constanţa. Aşa cum mi s-a părut halucinant faptul că DNA mi-a făcut 2 dosare cu acelaşi subiect, contrazicând principiile de drept, aşa mi se pare şi acum halucinant să am 2 sentinţe opuse, tot pe aceeaşi infracţiune, cu acelaşi subiect! Dosarul de la Tribunalul Constanţa, unde am luat această condamnare, este public, poate fi consultat oricând şi oricine poate constata că toţi funcţionarii primăriei, consilierii locali şi evaluatorii implicaţi în vânzarea respectivelor terenuri au declarat că procedura vânzării a fost cea legală, şi-au asumat-o, începând de la adoptarea hotărârii de Consiliu Local şi până la notar, fără ca eu să fi intervenit în derularea ei. Primarul semnează ultimul pe documente, obligat de lege să ducă la îndeplinire hotărârile Consiliului Local. Nu Primarul vinde, ci Consiliul Local, nu Primarul evaluează, ci evaluatorul profesionist acreditat. În cazul celorlalte două abuzuri, reţinute, situaţia este identică: Primarul nu a influenţat pe nimeni, nu a impus nimănui nimic, nu a primit şi nu a cerut nimic. Şi totuşi, sunt acuzat şi condamnat pentru presupusa subevaluare făcută de nişte evaluatori profesionişti!", sunt argumentele invocate de Mazăre.

Fostul primar al Constanţei susţine că ar fi fost "o ţintă permanentă a poliţiei politice din România".

"În fapt, spun ce am mai spus, vina mea este una singură: Am fost un lider neaservit şi incontrolabil pentru Servicii, ca atare o ţintă permanentă a poliţiei politice din România! În atare situaţie, concluzia mea personală este una singură: Mă felicit că am plecat dintr-o ţară în care justiţia poate să achite şi să condamne o persoană, în acelaşi timp, pentru exact aceeaşi acuzaţie, cu acelaşi obiect, dar în două dosare diferite! Asta-i ţară ? Asta-i justiţie? Asta-i dreptate?", mai scrie Radu Mazăre.

Tribunalul Constanţa l-a condamnat miercuri la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare pe fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre , în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru înstrăinarea la preţuri subevaluate a unor terenuri din Mamaia.

Instanţa a decis contopirea pedepselor pentru mai multe capete de acuzare - trei ani şi jumătate pentru vinderea la un preţ subevaluat a unuia dintre terenuri, patru ani şi jumătate de închisoare pentru că a vândut tot la preţ subevaluat un alt teren şi doi ani şi jumătate de închisoare deoarece nu a suspendat din funcţie mai mulţi angajaţi ai primăriei care fuseseră trimişi în judecată - rezultând o pedeapsă de şase ani şi jumătate de închisoare cu executare.

De asemenea, instanţa a dispus achitarea lui Radu Mazăre pentru o a patra infracţiune de abuz în serviciu. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

La sfârşitul lunii decembrie, aflat sub control judiciar, Radu Mazăre a părăsit ţara şi s-a stabilit în Madagascar, anunţând că a primit drept de şedere temporară. AGERPRES/ (AS- autor: Dan Mihăescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!