Pe 15 octombrie, Iranul a emis un ultimatum public înfiorător către inamicul său, Israel: "Opriți atacul asupra Gaza sau vom fi forțați să luăm măsuri," a avertizat ministrul iranian de externe.
Dar până unde e pregătit Iranul să meargă în conflictul cu statul Israel?
Primul semnal venit doar câteva ore mai târziu, când misiunea diplomatică iraniană de la ONU a liniștit tonul, asigurând lumea că forțele sale armate vor interveni în conflict doar dacă Israelul atacă interesele sau cetățenii iranieni.
Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a adoptat și el un limbaj mai nuanțat, făcând referire la lumea musulmană, în general: ”Nimeni nu va putea face față musulmanilor și forțelor de rezistență dacă vor continua crimele regimului sionist împotriva palestinienilor”, a spus acesta.
Iranul, între ciocan și nicovală. Care sunt opțiunile Iranului
Iranul are o mare dilemă privitor la războiul din Israel, arată o analiză Reuters care citează oficiali iranieni familiarizați cu gândirea din cadrul organizației clericale.
Pasivitatea în fața unei invazii totale israeliene în Gaza, ar însemna o lovitură dată strategiei iraniene de a deveni lider regional este patru decenii.
Cu toate acestea, orice atac major împotriva unui Israel susținut de SUA ar avea urmări grave pentru Iran și ar putea declanșa chiar mișcări interne de protest împotriva conducătorilor clericali, au spus oficiali iranieni.
Trei oficiali de securitate dezvăluie că s-a ajuns la un consens între cei mai importanți factori de decizie ai Iranului: să aprobe raidurile limitate ale Hezbollah (grupul său proxy libanez are mână liberă să atace ținte militare israeliene din nord, aflate la peste 200 de kilometri distanță de Gaza). De asemenea, alte grupări din regiune susținute de Iran pot încerca atacuri de mică amploare și asupra țintelor americane.
Totuși, linia roșie a fost setată. Dorind să evite orice escaladare majoră care ar antrena Iranul în conflict, decidenții de la Teheran nu vor merge până acolo încât să trimită propriile forțe armate împotriva Israelului.
"Suntem în contact cu prietenii noștri Hamas, Jihadul Islamic și Hezbollah," a declarat miercuri Vahid Jalalzadeh, șeful Comitetului pentru Securitate Națională a parlamentului, potrivit presei de stat iraniene. "Poziția lor este că nu se așteaptă de la noi să efectuăm operațiuni militare."
"Supraviețuirea este prioritatea"
Avionul de generația a cincea F-35 Lightning II, al Forțelor aeriene israeliene. Foto: Lockheed Martin
Pierderea controlului în Gaza (construit, prin intermediul Hamas și al grupului Jihadul Islamic, de-a lungul a trei decenii) ar distruge aceste planuri. Iranul țesut o rețea de grupuri proxy armate în Orientul Mijlociu, de la Hezbollah din Liban până la rebelii Houthi în Yemen, au spus sursele.
Inacțiunea iraniană la sol ar putea fi percepută ca un semn de slăbiciune de către acele forțe proxy, care au fost principala armă de influență a Teheranului în regiune timp de decenii, potrivit a trei oficiali. Neimplicarea va afecta statutul Iranului, care susține cauza palestiniană împotriva Israelului.
"Iranienii se confruntă cu o dilemă: să implice Hezbollah în luptă pentru a încerca să salveze structura construită în Fâșia Gaza sau poate că vor renunța la acest braț și vor renunța la el," a spus Avi Melamed, un fost oficial al serviciilor secrete israeliene și negociator în timpul primei și celei de-a doua intifade.
Oficialii de la Teheran ezită să provoace decisiv Israelul, care se crede că are propriul arsenal nuclear și are sprijinul Statelor Unite, care a mutat parțial două portavioane și avioane de luptă în estul Mediteranei ca avertisment pentru Iran.
"Pentru liderii de vârf ai Iranului, în special liderul suprem (ayatollahul Ali Khamenei), cea mai mare prioritate este supraviețuirea Republicii Islamice," a spus un diplomat iranian înalt.
"De aceea, autoritățile iraniene au folosit o retorică puternică împotriva Israelului , dar s-au abținut de la implicarea militară directă, cel puțin pentru moment."
Israelul ar dori, la rândul său, să evite o confruntare militară cu Iranul
Trei surse de securitate israeliene de rang înalt și o sursă de securitate occidentală au declarat pentru Reuters că Israelul nu dorește o confruntare directă cu Teheranul. Deși iranienii au antrenat și înarmat Hamas, nu există nicio indicație că au avut cunoștințe prealabile despre atacul din 7 octombrie.
Surse de securitate israeliene și occidentale au spus că Israelul va ataca Iranul doar dacă este atacat direct de forțele iraniene din Iran. Totuși, sursele precizează că situația este volatilă, iar un atac masiv asupra Israelului dinspre Hezbollah sau a grupărilor pro-iraniene din Siria sau Irak ar putea schimba acest calcul.
Oficialii americani au precizat că scopul lor este de a preveni răspândirea conflictului și de a descuraja pe alții să atace interesele americane, menținând în același timp opțiunile deschise pentru Washington.
Purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a reiterat că Washingtonul dorește să limiteze conflictul.
„Nu există nicio intenție de a trimite militari americani la sol în luptele din Israel”, a spus Kirby. SURSA: defenseromania.ro