Rachetele rusești care zboară în direcția Poloniei sau României trebuie doborâte de NATO, susține fostul comandant al forțelor terestre poloneze

Rachetele rusești care zboară în direcția Poloniei sau României trebuie doborâte de NATO, susține fostul comandant al forțelor terestre poloneze

Fostul comandant al forțelor terestre poloneze și fost ministru adjunct al apărării, Waldemar Skrzypchak, consideră că NATO nu trebuie să se teamă să doboare rachete rusești care zboară spre țările membre ale Alianței.

surse ap racheta cazuta in polonia lansata de fortele ucrainene impotriva unei rachete rusesti 18809622 webp

Cazuri similare au fost înregistrate în mod repetat în Polonia și România, dar apărarea antiaeriană a acestor țări nu a doborât ținte aeriene. Ultima dată când o rachetă a zburat în spațiul aerian polonez a fost pe 24 martie.

"NATO ar trebui să procedeze astfel: îl avertizăm pe Putin că fiecare rachetă care zboară în direcția noastră va fi doborâtă. Spunem că ne apărăm și, ca parte a acestei apărări, doborâm rachetele care zboară în direcția, de exemplu, a Poloniei sau a României", a declarat Skrzyczak pentru Ukrinform.

Potrivit generalului, NATO ar trebui să ia o decizie politică, care va consta tocmai în apărarea Alianței, și nu în intervenția în război și presupusa implicarea Occidentului în al treilea război mondial.

În martie, ministrul adjunct de externe al Poloniei, Andrzej Shejna, a declarat că țările din Alianța Nord-Atlantică iau în considerare posibilitatea de a doborî rachetele rusești care zboară spre statele membre NATO.

Rachete au căzut deja în Polonia în timpul bombardamentelor masive rusești. În noiembrie 2022, o rachetă a sistemului ucrainean de apărare antiaeriană a căzut în Przewodów, ucigând doi locuitori, iar în aprilie 2023, în apropierea orașului Bydgoszcz au fost găsite rămășițele unei rachete rusești X-55, care intrase în Polonia în timpul unui atac asupra teritoriului ucrainean.

Potrivit generalului polonez, o decizie politică în acest sens ar trebui să fie luată fără întârziere la nivelul NATO, întrucât este vorba despre securitatea colectivă a Alianţei Nord-Atlantice. În plus, această decizie va fi, de asemenea, în interesul Ucrainei.

Ukrinform aminteşte că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat drept un dublu standard faptul că aliaţii au ajutat Israelul să doboare rachete şi drone lansate de Iran, în timp ce refuză să ofere asistenţă similară Ucrainei. El a subliniat că, în timp ce au protejat Israelul, ţările partenere au demonstrat că există suficiente echipamente de apărare aeriană pentru a intercepta un număr semnificativ de rachete şi drone iraniene, dar o astfel de demonstraţie ”trebuia să fie şi o demonstraţie pentru Rusia”.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean a amintit că avioane ruseşti şi rachete inamice au traversat în mod repetat spaţiul aerian al Poloniei şi României, ”şi nu a existat nicio reacţie, ceea ce indică dublul standard”. Zelenski a precizat că, în acel moment, avioanele aliate ar fi trebuit să doboare acele rachete.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii