Rachetele nord coreene folosite de ruși în Ucraina sunt pline de componente americane și europene. Cum este posibil

Rachetele nord coreene folosite de ruși în Ucraina sunt pline de componente americane și europene. Cum este posibil

Un raport recent arată că una dintre rachetele balistice nord-coreene, lansată luna trecută de armata rusă în Ucraina, conținea sute de componente provenite de la companii din SUA și Europa.

Rușii folosesc rachete nord coreene în Ucraina

Rușii folosesc rachete nord coreene în Ucraina Foto Captură video X (Twitter) NOELreports

Descoperirile marchează prima identificare publică a dependenței Coreei de Nord de tehnologie străină pentru programul său de rachete și subliniază problema persistentă cu care se confruntă administrația Biden în încercarea de a împiedica electronicele ieftine, fabricate în Occident și destinate uzului civil, să ajungă în arme folosite de Coreea de Nord, Iran și Rusia, potrivit CNN .

Organizația britanică de investigații Conflict Armament Research (CAR) a examinat direct 290 de componente din resturile unei rachete balistice nord-coreene recuperate în ianuarie din orașul Harkov, Ucraina, și a descoperit că 75% dintre acestea au fost proiectate și vândute de companii înregistrate în Statele Unite. Alte 16% dintre componentele găsite în rachetă erau legate de companii înregistrate în Europa, iar 9% de companii din Asia. Aceste componente cuprindeau în principal sistemul de navigație al rachetei și duceau la 26 de companii cu sediul în SUA, China, Germania, Japonia, Țările de Jos, Singapore, Elveția și Taiwan.

Peste 80% din dronele rusești au componente americane

Anul trecut, CAR a determinat că 82% dintre componentele din dronele de atac fabricate în Iran și lansate de Rusia în Ucraina erau produse de companii americane.

Pe lângă sancțiunile extinse și controalele la export menite să limiteze accesul la tehnologia fabricată în Occident, administrația Biden a înființat și o forță de lucru extinsă pentru a investiga modul în care componente americane și occidentale, inclusiv microelectronicele fabricate în SUA, ajung în dronele fabricate în Iran, pe care Rusia le lansează cu sutele în Ucraina.

Raportul CAR nu menționează companiile specifice care au produs componentele, deoarece nu există dovezi că aceste firme au expediat intenționat piesele către Coreea de Nord - în schimb, componente au fost probabil deviate undeva în lanțul global de aprovizionare după ce companiile le-au vândut către diverși distribuitori internaționali.

CAR preferă, prin urmare, să lucreze cu companiile pentru a încerca să rezolve problema, în loc să le numească și să le facă de rușine, a declarat un purtător de cuvânt al CAR pentru CNN.

Cercetarea arată, de asemenea, că nord coreeni au fost capabili să producă racheta și să o trimită rapid în Rusia . Componentele examinate de cercetători au fost fabricate între 2021 și 2023. Bazându-se pe aceste date de producție, aceștia spun că racheta „nu ar fi putut fi asamblată înainte de martie 2023” și era utilizată de Rusia în Ucraina din ianuarie.

Faptul că producția de rachete a Coreei de Nord pare să fie alimentată de piese originare din Occident subliniază cât de dificil este pentru SUA și aliații săi să controleze destinația electronicii comerciale, în special a componentelor semiconductoare care sunt extrem de dificil de urmărit odată ce intră în lanțul global de aprovizionare.

Astfel, arată raportul, Coreea de Nord „a dezvoltat o rețea robustă de achiziții capabilă să ocolească, fără detectare, regimurile de sancțiuni care sunt în vigoare de aproape două decenii”.

Coreea de Nord produce arme avansate

Și în timp ce Rusia continuă să fie alimentată de Coreea de Nord și Iran, administrația Biden nu a reușit să trimită noi arme și echipament militar armatei ucrainene din cauză că Congresul nu a aprobat finanțarea suplimentară necesară pentru acest lucru.

Casa Albă a confirmat luna trecută că Rusia a lansat rachete nord-coreene asupra orașelor ucrainene. Coreea de Nord a furnizat, de asemenea, Rusiei probabil „milioane de proiectile de artilerie” în ultimul an, conform unui raport publicat săptămâna trecută de inspectorul general al Pentagonului.

Oficialii de informații de la Washington sunt din ce în ce mai îngrijorați de legăturile în creștere dintre Coreea de Nord și Rusia , a relatat anterior CNN, și de implicarea lor strategică pe termen lung, care pare să fie un nou nivel de parteneriat între cele două națiuni.

CAR a declarat că examinarea rachetei „arată că Coreea de Nord a reușit să producă arme avansate, integrând componente produse încă din 2023, în ciuda sancțiunilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în vigoare din 2006, care interzic producția de rachete balistice de către Coreea de Nord”.

Folosirea de către Rusia a rachetelor nord-coreene pe câmpul de luptă din Ucraina ar putea oferi Coreei de Nord date pe care nu le poate obține dintr-un program de testare care a văzut zeci de arme lansate în ultimii ani sub conducerea liderului Kim Jong Un.

Coreea de Nord ar putea căuta, de asemenea, asistență militară în Rusia, inclusiv „aeronave de luptă, rachete sol-aer, vehicule blindate, echipamente de producție a rachetelor balistice, materiale de război și alte tehnologii avansate”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, luna trecută.

Acest lucru ar avea implicații de securitate îngrijorătoare pentru Peninsula Coreeană și regiunea Indo-Pacific”, a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…